Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

This message is only visible to admins:
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.

Error: The 'manage_pages' permission must be granted before impersonating a user's page.
Type: OAuthException

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ
Απολογισμός για την τριετία 2017-2019 του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου
Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε στις ΜΕΡΕΣ, Σεπτέμβρης 1941:
«Ελληνικός πολιτισμός δε θα πει κάτι απομονωμένο, ξένο και αβοήθητο από κάθε ανθρώπινη προσπάθεια που γίνεται γύρω μας.
Θα πει πρώτα απ’ όλα να κρατήσουμε με κάθε τρόπο, να κρατήσουμε ζωντανές και ανοικτές τις ψυχές μας. Κι αν έχουμε αρκετή ζωντάνια (ή επειδή θα έχουμε αρκετή ζωντάνια) να φροντίσουμε ν’ αναπτύξουμε ό,τι πολύτιμο διαφυλάχτηκε από τις περασμένες γενεές, είτε χωρίς να το φροντίσει κανένας , είτε μολονότι όλα τα στοιχεία βάλθηκαν να το χαλάσουν και δεν το κατάφεραν, είτε γιατί βρέθηκαν άνθρωποι που πολέμησαν γι’ αυτό».
Αυτόν τον πολιτισμό που διαφυλάχτηκε από τις περασμένες γενιές, γιατί βρέθηκαν άνθρωποι που πολέμησαν γι’ αυτόν, προσπαθούμε κι εμείς στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκονοίκου, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων μας, να συντηρήσουμε, γιατί μόνο τον πολιτισμό μας έχουμε να αντιτάξουμε στην ύβρη, την ασυδοσία, την ασκήμια, τη δύναμη των όπλων, την οίηση και την αλαζονεία του ισχυρού.
Κι επειδή όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγιάς και της μετοικεσίας μας κρατήσαμε ζωντανές και ανοιχτές τις ψυχές μας, σεμνυνόμαστε ότι κουβαλάμε έναν πολιτισμό που ζυμώθηκε στα χώματα της Μεσαορίας μας από τους «παλιούς ανθρώπους», και έχουμε χρέος και ηθική ευθύνη, εμείς που ζήσαμε στην αγαπημένη γη και είμαστε οι φορείς του, να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, τους «κατιόντες», για να ζυμώσουν τον δικό τους άρτο ζωής, τροφή της ψυχής μέχρι το «νόστιμον ήμαρ».
Οφείλουμε, λοιπόν, να ακουμπήσουμε το στηθοσκόπιό μας πάνω στο λαβωμένο σώμα της κωμόπολής μας και να αφουγκραστούμε με συγκίνηση τις αγωνίες, τις λαχτάρες και τις ιστορικές τραγωδίες που βίωσαν οι «κουρσεμένες ψυχές» των συνδημοτών και συνδημοτισσών μας, «με επικέντρωση της στόχευσής μας στα συμπαρομαρτούντα της τουρκικής εισβολής». Κι ύστερα να ξεδιπλώσουμε την Ιστορία, τη Μνήμη και τον Πολιτισμό μας μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις, μέσα από τη δική τους κατάθεση ψυχής.
Πέρασαν ήδη σαράντα πέντε χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα που φύγαμε από τον τόπο μας. Σαράντα πέντε χρόνια από «εκείνη τη μελανή κουκίδα στον καμβά της ιστορίας του τόπου μας». Σαράντα πέντε χρόνια μνημοσύνων, κηδειών αγνοουμένων και πένθιμων στεναγμών. Κι εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη δάδα της ελπίδας, της επιστροφής στη γη που μας γέννησε και μας ανάστησε.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οφείλουμε να λειτουργούμε εμείς οι ξεσπιτωμένοι, οι ανέστιοι, οι πρόσφυγες. Αυτή την τριετία, σε αγαστή συνεργασία με το Προσφυγικό μας Σωματείο «Το Λευκόνοικο», εστιάσαμε την προσοχή μας στη διατήρηση του συνεκτικού δεσμού μεταξύ μας, στη συντήρηση του πολιτισμού μας και στη μεταφορά των στοιχείων που συνθέτουν την ιδιοπροσωπία μας, αλλά και στη διατήρηση της ελπίδας για επανένωση της πατρίδας μας, για λύτρωση και επιστροφή.
Την πρώτη χρονιά, 2017, οι κυριότερες δράσεις και εκδηλώσεις μας ήταν οι ακόλουθες:
α)Ετοιμασία ντοκιμαντέρ με τίτλο: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΝ…της Μεσαρκάς καμάριν» με συνεντεύξεις πέραν των 60 ατόμων κάποιας ηλικίας.
β)Ανανέωση της Ιστοσελίδας μας, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά της κ. Μαρίας Ιουλιανού, και οι σελίδες μας στο Facebook :ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου και «Μνήμες Λευκονοίκου» σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ.
γ)Μεγαλειώδης εκδήλωση για τα 100χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη με τη συμμετοχή του διάσημου βαρύτονου, κ. Κύρου Πατσαλίδη, και της χορωδίας της ΠΑΣΥΔΥ με τη μαέστρο της, κ. Μάρω Μήτσα, όπως και της Δρος Ειρήνης Ροδοσθένους. Ταυτόχρονα, συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού για τον Βασίλη Μιχαηλίδη.
δ)Παράδοση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, η οποία αναστηλώθηκε από τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
ε)Ομιλία Μητροπολίτη Μόρφου, κ. Νεοφύτου, με θέμα: «Ο επίκαιρος βίος του θαυμαστού Χατζηφλουρέντζου».
στ)Μνημόσυνο Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων Λευκονοίκου και του πρώτου Δημοτικού Δημοτικού Γραμματέα, Μιχάλη Παπαδημητρίου, όπως και Μνημόσυνο πεσόντων του 1974.
στ)Γιορτή για την Πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα Μάνα
ζ)Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη, σε συνεργασία με την κοινότητα Μηλιάς.
η)Αντικατοχική Εκδήλωση στο Λονδίνο.
θ)Επίσκεψη Δημάρχου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων μαζί με τη Δήμαρχο Ακανθούς, κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, όπως και επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο.
ι)Επίσκεψη στο Δημαρχείο Λευκονοίκου των Βρετανών Βουλευτών, Rt Hon Theresa Villiers, MP, Mr. David Burrowes, MP, και τον Mr. Matthew Offord, MP.
κ)1ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου, υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη.
λ)Συμμετοχή παιδιών μας στην παρέλαση του αδελφοποιημένου Δήμου Νέας Ιωνίας, όπως και στην κατασκήνωση του ίδιου Δήμου.
μ)Συμμετοχή σε Φεστιβάλ και στην Εκδήλωση των φοιτητών στην Πάτρα για την Αιμοδοσία προς τιμήν του μ. Νίκου Γυψιώτη, από την κωμόπολή μας.
ν)Παιδικές χριστουγενιάτικες γιορτές, Διανυκτερεύσεις με το Σωματείο μας στην Πάφο, Συναντήσεις με νέους, συναντήσεις απογευματινού καφέ και εκδρομές γυναικών, εκδρομή συνταξιούχων, προσκύνημα νέων στο Λευκόνοικο, θεατρική παράσταση κ.ά.
ξ)Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα.
ο)Ζυμώματα στο Πεντάκωμο.
π)Ομιλίες της Δημάρχου στη Σαλαμίνα και στη Δράμα.
ρ)Εκδήλωση Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου, βράβευση άριστων αποφοίτων και επίδοση βοηθημάτων από τα Φιλανθρωπικά μας Ιδρύματα, όπως και προσφορά υποτροφίας από το Ίδρυμα Letshelp, από τον συνδημότη μας, κ. Σωτήρη Πίττα και τη σύζυγό του, κ. Κωνσταντία.
σ)Συμμετοχή της Δημάρχου σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως και συνεντεύξεις και άρθρα σε εφημερίδες.
τ)Επισκέψεις Δημάρχου σε σχολεία για διαφώτιση κ.ά.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τιμήσαμε τον πρώην Δήμαρχο, κ. Μιχάλη Πήλικο, τον πρώην Αντιδήμαρχο και τους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους τους οποίους ευχαριστήσαμε για την προσφορά τους στον Δήμο μας.

Τη δεύτερη χρονιά 2018, πέραν από τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μας, η πιο μεγαλειώδης εκδήλωσή μας ήταν η Εκδήλωση Τιμής στους τρεις τελευταίους Γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/ήτριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου Λευκονοίκου που αφυπηρέτησαν μετά το 1988, σε συνεργασία με τον Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και τον Σύνδεσμο Αποφοίτων, Μαθητών και Απογόνων Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου.

β)Συνάντηση Γυναικών στη Λεμεσό για την Ημέρα της Γυναίκας.
γ) Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου.
δ)Επίσκεψη με τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση στα Φυλακισμένα Μνήματα και στην Κερύνεια.
ε)Εκδρομή στην Κρήτη
στ)Συναντήσεις Δημάρχου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, όπως και με την Ευρωβουλευτή, κ. Σεσίλια Wikstrom.
ζ)Συμμετοχή της Δημάρχου στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, μαζί με τον Δήμαρχο Καραβά, κ. Νίκο Χατζηστεφάνου.
η)Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Λευκονοίκου
θ)Παρουσίαση ντοκιμαντέρ στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο.
ι)Προσκύνημα γυναικών Λευκονοίκου στον Άγιο Ραφαήλ.
κ)Συμμετοχή της Δημάρχου σε Συνέδριο για τον Βασίλη Μιχαηλίδη στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
λ)Συνεστίαση Αποφοίτων, Μαθητών και Απογόνων Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου.
μ)Συμμετοχή στην εκδήλωση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
ν)Εκστρατεία Διαφώτισης του Δήμου Λευκονοίκου σε Αθήνα και Βιέννη με προβολή του ντοκιμαντέρ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΝ…της Μεσαρκάς καμάριν».
ξ)Συμμετοχή της Δημάρχου στο 29ο Συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Πόλεων της Ειρήνης στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), στη Ρωσία.
ο)2ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 1η Γιορτή του Οφτού.
π)Συναυλία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λευκονοίκου με την κ. Στάλω Πατσιά.
ρ)Α΄Φιλολογικό Συνέδριο Δήμου Λευκονοίκου για τον Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανό Οικονομίδη.
σ)Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Θεόδουλος Καλλίνικος, Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου».

Το τρίτο έτος 2019 γιορτάσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου.
α)Εκδήλωση για τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν και τρία άτομα από το Λευκόνοικο για την προσφορά τους στην κωμόπολή μας και κυρίως στην έκδοση του περιοδικού μας: Πατήρ Κυριάκος Ρήγας, κ. Γρηγόρης Κλόκκος και κ. Αντρούλα Πασχαλίδου.
β)Διάλεξη για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο Κέντρο Μαστού Κύπρου στις γυναίκες του Λευκονοίκου που ζουν στη Λευκωσία.
γ)Διάλεξη κ. Νάσας Παταπίου «Ιστορικά Στοιχεία για το Λευκόνοικο και τη γύρω περιοχή κατά τη Λατινοκρατία».
δ)Παρουσιάσεις του τόμου «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2017-18» σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Ελεύθερη Αμμόχωστο.
ε)Πασχαλινή Συναυλία προς τιμήν του Άρχοντα Πρωτοψάλτη, μ. Θεόδουλου Καλλίνικου.
στ)Μνημόσυνο του ευεργέτη μας, αείμνηστου Γεώργιου Καμιντζή.
στ)Προσκύνημα του Σωματείου-παράρτημα Λευκωσίας- στο Λευκόνοικο και τον Απόστολο Ανδρέα.
ζ) Ο Δήμος Λευκονοίκου παρέθεσε γεύμα στα μέλη της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
η)Συμμετοχή του Δήμου Λευκονοίκου στο Φεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ 2019 στην Ανατολική Χαλκιδική.
θ)Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ μας στη Νίσυρο της Δωδεκανήσου.
ι)Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου στο 30ο Συνέδριο των Πόλεων της Ειρήνης στο Σαράγιεβο της Βοσνίας.
κ)80χρονα Δήμου Λευκονοίκου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και Συναυλία Μάριου Μελετίου.
λ)Αντικατοχική-Διαφωτιστική Εκδήλωση Δήμου Λευκονοίκου στο Βερολίνο.
μ)Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου στην Εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» στη Λεμεσό.
ν)Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου σε Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον Χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.
ξ)3ο ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 3η Γιορτή του Οφτού.
ο)Επίσκεψη Δήμου Λευκονοίκου σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά.
π)Επίσκεψη της Δημάρχου στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους.
ρ)Μνημόσυνο Βασίλη Μιχαηλίδη
Στόχος μας αυτά τα τρία χρόνια ήταν να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε στον κόσμο μας προεκλογικά και να τον κάνουμε να νιώθει περήφανος για την κωμόπολή του και τον πολιτισμό της.
Επιλογικά, πιστεύουμε ότι αυτά τα τρία χρόνια ανταποκριθήκαμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποσχέσεις μας προς τον κόσμο μας. Δεν φεισθήκαμε χρόνου και κόπου, προκειμένου να αναδείξουμε τον Δήμο μας και να κάνουμε περήφανο τον κόσμο μας.
Ευχαριστώ και ευγνωμονώ όσους και όσες από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», τη Σχολική Εφορία, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του Γυμνασίου Λευκονοίκου, αλλά και πολλούς φίλους και φίλες μας για την αγαστή συνεργασία και την εθελοντική, ανιδιοτελή τους προσφορά στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας.
Θεωρώ μεγάλη ευλογία στη ζωή μας το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι και από την Κύπρο και από την Ελλάδα αγαπούν και τιμούν την προσπάθεια που κάνουμε στον Δήμο μας και είναι αρωγοί και συνοδοιπόροι μας στο όμορφο αυτό ταξίδι μας.
Είθε ο Θεός και οι Άγιοι του Λευκονοίκου μας να τους έχουν όλους και όλες καλά, μέχρι την Άγια Μέρα της επιστροφής στη γη των προγόνων μας, εκεί που ανήκουμε και λαχταρά η ψυχή μας να επιστρέψει.
... See MoreSee Less

3 weeks ago

ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου

... See MoreSee Less

Video image

Comment on Facebook

Επικήδειος στη Νεφέλη Τακούσιη από το Λευκόνοικο
Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, Ώρα:12 μ.
Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Συν. Λατσιών
Σεβαστό Ιερατείο,
Φίλε Δήμαρχε Λατσιών,
Αγαπημένοι μου Λευκονοικιάτες και Λευκονοικιάτισσες,
Φίλες και φίλοι,
Αποχαιρετούμε σήμερα μια εκλεκτή κυρία του Λευκονοίκου, μοναχοκόρη και καλοαναθρεμμένη, πανέμορφη με τις χρυσές της μπούκλες, χρυσοχέρα και καλοδούλα, μορφωμένη και καλλιεργημένη.
Τη Νεφέλη Τακούσιη, 90 ετών, κόρη του πασίγνωστου για την εποχή του Κυριάκου Τακούσιη, αγαπημένη αδελφή του Ανδρέα Τακούσιη και εγγονή του Τουμάτσια με το νάμιν, που είχε τις χρυσές λίρες, όπως μας έλεγε ο παπάς μου, και τις έκρυβε μέσα στα βολίτζια της κάμαρής του.
Η Νεφέλη μεγάλωσε σαν πριγκιποπούλα στο αρχοντικό του Κυριάκου και της Χρυστάλλας Τακούσιη, και μετά το δημοτικό σχολείο φοίτησε στις Καλογριές της Λάρνακας. Με τις συμμαθήτριές της διατηρούσε σχέσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Η αγάπη που είχε στον πατέρα της δεν την άφησε, μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία, να φύγει από το Λευκόνοικο. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν τόσο περήφανη για τον αγαπημένο της πατέρα.
Η Νεφέλη μας ήταν εξαίσια μαγείρισσα. Τα φαγητά και τα γλυκίσματά της εντυπωσίαζαν όλους, και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πάντα εκθείαζε τις ικανότητές της, όταν γευμάτιζε στο σπίτι τους.
Εκτός από τον πατέρα της, η Νεφέλη μιλούσε με μεγάλη περηφάνεια και για τον τατά της τον Ατρείδη, τον γιατρό του Λευκονοίκου, πατέρα της Νίνας και της Κυβέλης, αλλά και για τον τατά του αδελφού της Αντρέα, τον μέγα Θεμιστοκλή Δέρβη, τον Δήμαρχο της Λευκωσίας, τον οποίο, επίσης, αποκαλούσε τατά.
Η προσφυγιά τούς έριξε για τρία χρόνια στην Ξυλοτύμπου, σε ένα σπίτι που η κουζίνα δεν είχε παράθυρα. Στη συνέχεια, πήραν σπίτι εδώ στον συν. των Λατσιών, όπου η Νεφέλη και μετά τον θάνατο των γονιών της, είχε την εκκλησία μας ως δεύτερό της σπίτι.
Πόνεσε πολύ η Νεφέλη, όταν άκουσε ότι έριξαν το σπίτι της οι Τούρκοι και άρχισαν να κτίζουν πενταόροφη πολυκατοικία. Δεν μπορούσε να το δεχτεί , γιατί ήταν από τις οικογένειες που βοηθούσαν τους τουρκοκυπρίους και τους είχαν στη δούλεψή τους.
Η μεγάλη αδυναμία της, όμως, ήταν ο αδελφός της Αντρέας και η νύφη της Νίνα που της συμπαραστάθηκαν σε όλη τη ζωή της. Ευτύχησε η Νεφέλη να έχει μια τόσο καλή νύφη, η οποία της χάρισε και τα τρία ανίψια της που λάτρευε υπερβολικά: τον βαφτιστικό της Κυριάκο, τη Χρίστια και την Ελένη. Συνέχεια μου μιλούσε για τα ανίψια της που τα θεωρούσε δικά της παιδιά, αλλά και για τα εγγονάκια της. Ο Κυριάκος της, μάλιστα, ονόμασε την κόρη του Νεφέλη, τιμώντας τη νονά του, και αυτή ήταν η μεγάλη της χαρά.
Στην αγαπημένη της οικογένεια που τη νοιάστηκαν τόσο πολύ, εύχομαι να ζουν και να τη θυμούνται με αγάπη. Είμαι σίγουρη ότι η Νεφέλη και από εκεί πάνω, από ένα υπερβατικό επίπεδο, θα τους παρακολουθεί και θα τους συντροφεύει, αφού η ψυχή είναι αθάνατη.
Η Νεφέλη πάει να βρει τους πολυαγαπημένους της γονείς και τους παππούδες της. Θα είναι τόσο ευτυχισμένοι όλοι τους εκεί πάνω.
Μακάρι ο Θεός να κατατάξει την ψυχή της σε τόπο παραδεισένιο, μόνο για τις ελεημοσύνες της.
Καλό παράδεισο, αγαπημένη μου ξαδέλφη, Νεφέλη.
Χαιρετίσματα σε όλους τους συγγενείς και τους φίλους μας.
Μακαρία η οδός ή πορεύει σήμερον…
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Και να είσαι σίγουρη ότι θα επιστρέψουμε στη γη του Λευκονοίκου μας.
Αναπαύσου εν ειρήνη!
... See MoreSee Less

Επικήδειος στη Νεφέλη Τακούσιη από το Λευκόνοικο
Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, Ώρα:12 μ.
Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Συν. Λατσιών
Σεβαστό Ιερατείο,
Φίλε Δήμαρχε Λατσιών,
Αγαπημένοι μου Λευκονοικιάτες και Λευκονοικιάτισσες,
Φίλες και φίλοι,
Αποχαιρετούμε σήμερα μια εκλεκτή κυρία του Λευκονοίκου, μοναχοκόρη και καλοαναθρεμμένη, πανέμορφη με τις χρυσές της μπούκλες, χρυσοχέρα και καλοδούλα, μορφωμένη και καλλιεργημένη.
Τη Νεφέλη Τακούσιη, 90 ετών, κόρη του πασίγνωστου για την εποχή του Κυριάκου Τακούσιη, αγαπημένη αδελφή του Ανδρέα Τακούσιη και εγγονή του Τουμάτσια με το νάμιν, που είχε τις χρυσές λίρες, όπως μας έλεγε ο παπάς μου, και τις έκρυβε μέσα στα βολίτζια της κάμαρής του.
Η Νεφέλη μεγάλωσε σαν πριγκιποπούλα στο αρχοντικό του Κυριάκου και της Χρυστάλλας Τακούσιη, και μετά το δημοτικό σχολείο φοίτησε στις Καλογριές της Λάρνακας. Με τις συμμαθήτριές της διατηρούσε σχέσεις μέχρι το τέλος της ζωής της. Η αγάπη που είχε στον πατέρα της δεν την άφησε, μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία, να φύγει από το Λευκόνοικο. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν τόσο περήφανη για τον αγαπημένο της πατέρα. 
Η Νεφέλη μας ήταν εξαίσια μαγείρισσα. Τα φαγητά και τα γλυκίσματά της εντυπωσίαζαν όλους, και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πάντα εκθείαζε τις ικανότητές της, όταν γευμάτιζε στο σπίτι τους.
Εκτός από τον πατέρα της, η Νεφέλη μιλούσε με μεγάλη περηφάνεια και για τον τατά της τον Ατρείδη, τον γιατρό του Λευκονοίκου, πατέρα της Νίνας και της Κυβέλης, αλλά και για τον τατά του αδελφού της Αντρέα, τον μέγα Θεμιστοκλή Δέρβη, τον Δήμαρχο της Λευκωσίας, τον οποίο, επίσης, αποκαλούσε τατά. 
Η προσφυγιά τούς έριξε για τρία χρόνια στην Ξυλοτύμπου, σε ένα σπίτι που η κουζίνα δεν είχε παράθυρα. Στη συνέχεια, πήραν σπίτι εδώ στον συν. των Λατσιών, όπου η Νεφέλη και μετά τον θάνατο των γονιών της, είχε την εκκλησία μας ως δεύτερό της σπίτι.
Πόνεσε πολύ η Νεφέλη, όταν άκουσε ότι έριξαν το σπίτι της οι Τούρκοι και άρχισαν να κτίζουν πενταόροφη πολυκατοικία. Δεν μπορούσε να το δεχτεί , γιατί ήταν από τις οικογένειες που βοηθούσαν τους τουρκοκυπρίους και τους είχαν στη δούλεψή τους.
Η μεγάλη αδυναμία της, όμως, ήταν ο αδελφός της Αντρέας και η νύφη της Νίνα που της συμπαραστάθηκαν σε όλη τη ζωή της. Ευτύχησε η Νεφέλη να έχει μια τόσο καλή νύφη, η οποία της χάρισε και τα τρία ανίψια της που λάτρευε υπερβολικά: τον βαφτιστικό της Κυριάκο, τη Χρίστια και την Ελένη. Συνέχεια μου μιλούσε για τα ανίψια της που τα θεωρούσε δικά της παιδιά, αλλά και για τα εγγονάκια της. Ο Κυριάκος της, μάλιστα, ονόμασε την κόρη του Νεφέλη, τιμώντας τη νονά του, και αυτή ήταν η μεγάλη της χαρά.
Στην αγαπημένη της οικογένεια που τη νοιάστηκαν τόσο πολύ, εύχομαι να ζουν και να τη θυμούνται με αγάπη. Είμαι σίγουρη ότι η Νεφέλη και από εκεί πάνω, από ένα υπερβατικό επίπεδο, θα τους παρακολουθεί και θα τους συντροφεύει, αφού η ψυχή είναι αθάνατη.  
Η Νεφέλη πάει να βρει τους πολυαγαπημένους της γονείς και τους παππούδες της. Θα είναι τόσο ευτυχισμένοι όλοι τους εκεί πάνω. 
Μακάρι ο Θεός να κατατάξει την ψυχή της σε τόπο παραδεισένιο, μόνο για τις ελεημοσύνες της.
Καλό παράδεισο, αγαπημένη μου ξαδέλφη, Νεφέλη.
Χαιρετίσματα σε όλους τους συγγενείς και τους φίλους μας.
Μακαρία η οδός ή πορεύει σήμερον…
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Και να είσαι σίγουρη ότι θα επιστρέψουμε στη γη του Λευκονοίκου μας. 
Αναπαύσου εν ειρήνη!

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ 29 Φεβρουαρίου 2020 – 1η Μαρτίου 2020.
Το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο»,
οργανώνει και φέτος διήμερη εκδρομή στην Πάφο, το Σαββατοκύριακο 29
Φεβρουαρίου 2020 – 1η Μαρτίου 2020, στο ξενοδοχείο St. George Hotel Spa & Golf
Beach Resort (4*) στην Πάφο.
Η εκδρομή περιλαμβάνει:
 Σνακς το απόγευμα του Σαββάτου από τις 3:30 μ.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ.
 Τόμπολα το απόγευμα του Σαββάτου στις 6:00 μ.μ.
 Δείπνο – μπουφέ, ζωντανή ελληνική μουσική και χορό το βράδυ του
Σαββάτου στις 8:00 μ.μ. και κλήρωση δώρων
 Διανυκτέρευση
 Πρόγευμα – μπουφέ την Κυριακή το πρωί από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 10:00 π.μ.
 Σνακς το πρωί της Κυριακής από τις 10::30 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ.
 Γεύμα – μπουφέ την Κυριακή το μεσημέρι στις 1:00 μ.μ.
Οι τιμές έχουν ως ακολούθως:
 €97 για μονόκλινο δωμάτιο
 €134 για δίκλινο δωμάτιο (€67 ανά άτομο)
 €47 για τρίτο ενήλικα στο ίδιο δωμάτιο
 Παιδιά (1 παιδί και 1 νήπιο) ηλικίας μέχρι 12 ετών, τα οποία θα μείνουν στο
ίδιο δωμάτιο μαζί με τους γονείς τους, είναι δωρεάν.
Στις τιμές περιλαμβάνονται όλα τα κυπριακά ποτά όπως κυπριακός καφές, φραπέ,
milk shake, αναψυκτικά, μπύρες, κρασί, χυμοί κ.λ.π. (All inclusive)
Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον κ. Ντίνο
Γρηγορίου στο τηλέφωνο 99671441, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
2020, αναφέροντας ονοματεπώνυμο, αριθμό ατόμων, ηλικία παιδιών κ.λ.π.
Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να καλέσετε φίλους ή γνωστούς σας για συμμετοχή στην
εκδρομή.
Με ιδιωτική πρωτοβουλία, τα Λεωφορεία Χατζηουρανίου Λτδ, αναλαμβάνουν να
μεταφέρουν όσους και όσες επιθυμούν στην εκδρομή μας στο ξενοδοχείο St. George
Hotel Spa & Golf Beach Resort (4*) στην Πάφο. Η τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής
είναι €20/άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για το λεωφορείο ΜΟΝΟ, επικοινωνήστε με την κα Λούλλα Φιλίππου στο τηλέφωνο 99353536, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Σε περίπτωση που θέλετε να ακυρώσετε τη συμμετοχή σας στην εκδρομή, από την
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και μετά, θα πρέπει να γίνει από εσάς προσωπικά
επικοινωνώντας απευθείας με το ξενοδοχείο St. George Hotel Spa & Golf Beach
Resort (4*) στο τηλέφωνο 26845000.
Από το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας του Προσφυγικού Σωματείου "Το Λευκόνοικο"
... See MoreSee Less

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ 29 Φεβρουαρίου 2020 – 1η Μαρτίου 2020.
Το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», 
οργανώνει και φέτος διήμερη εκδρομή στην Πάφο, το Σαββατοκύριακο 29 
Φεβρουαρίου 2020 – 1η Μαρτίου 2020, στο ξενοδοχείο St. George Hotel Spa & Golf
Beach Resort (4*) στην Πάφο.
Η εκδρομή περιλαμβάνει:
 Σνακς το απόγευμα του Σαββάτου από τις 3:30 μ.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ.
 Τόμπολα το απόγευμα του Σαββάτου στις 6:00 μ.μ.
 Δείπνο – μπουφέ, ζωντανή ελληνική μουσική και χορό το βράδυ του 
Σαββάτου στις 8:00 μ.μ. και κλήρωση δώρων 
 Διανυκτέρευση 
 Πρόγευμα – μπουφέ την Κυριακή το πρωί από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 10:00 π.μ.
 Σνακς το πρωί της Κυριακής από τις 10::30 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ.
 Γεύμα – μπουφέ την Κυριακή το μεσημέρι στις 1:00 μ.μ.
Οι τιμές έχουν ως ακολούθως:
 €97 για μονόκλινο δωμάτιο
 €134 για δίκλινο δωμάτιο (€67 ανά άτομο)
 €47 για τρίτο ενήλικα στο ίδιο δωμάτιο
 Παιδιά (1 παιδί και 1 νήπιο) ηλικίας μέχρι 12 ετών, τα οποία θα μείνουν στο 
ίδιο δωμάτιο μαζί με τους γονείς τους, είναι δωρεάν.
Στις τιμές περιλαμβάνονται όλα τα κυπριακά ποτά όπως κυπριακός καφές, φραπέ, 
milk shake, αναψυκτικά, μπύρες, κρασί, χυμοί κ.λ.π. (All inclusive)
Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον κ. Ντίνο 
Γρηγορίου στο τηλέφωνο 99671441, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 
2020, αναφέροντας ονοματεπώνυμο, αριθμό ατόμων, ηλικία παιδιών κ.λ.π.
Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να καλέσετε φίλους ή γνωστούς σας για συμμετοχή στην 
εκδρομή.
Με ιδιωτική πρωτοβουλία, τα Λεωφορεία Χατζηουρανίου Λτδ, αναλαμβάνουν να 
μεταφέρουν όσους και όσες επιθυμούν στην εκδρομή μας στο ξενοδοχείο St. George
Hotel Spa & Golf Beach Resort (4*) στην Πάφο. Η τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής 
είναι €20/άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για το λεωφορείο ΜΟΝΟ, επικοινωνήστε με την κα Λούλλα Φιλίππου στο τηλέφωνο 99353536, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Σε περίπτωση που θέλετε να ακυρώσετε τη συμμετοχή σας στην εκδρομή, από την 
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και μετά, θα πρέπει να γίνει από εσάς προσωπικά 
επικοινωνώντας απευθείας με το ξενοδοχείο St. George Hotel Spa & Golf Beach
Resort (4*) στο τηλέφωνο 26845000.
Από το Επαρχιακό Συμβούλιο Λευκωσίας του Προσφυγικού Σωματείου Το Λευκόνοικο

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ»
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
14 Φεβρουαρίου 2020
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση «Σήκωσες» που διοργανώνει το Σωματείο μας «Το Λευκόνοικο» παράρτημα Λάρνακας – Αμμοχώστου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Μαρτίου, 8.00μμ, στο οίκημα μας στην Λάρνακα.
Σκοπός της εκδήλωσής μας, η οποία καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια, είναι η διατήρηση της μνήμης του αγαπημένου μας Λευκονοίκου, να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεότεροι πως γιορτάζαμε τις «Σήκωσες» στη όμορφη κωμόπολή μας.
Σας περιμένουμε
Εκ της Επιτροπής
... See MoreSee Less

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ
Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο, προς προώθηση του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Αυτές οι ενέργειες καταδικάζονται απερίφραστα και καλούνται η Κυπριακή Κυβέρνηση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, να ενεργήσουν αμέσως και αποτελεσματικά για ν’ αποτραπεί η παραβίαση των σχετικών με την Αμμόχωστο Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του 550 και του 789.
Οι Κατεχόμενοι Δήμοι της Κύπρου εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον αδελφό Δήμο της Αμμοχώστου και συμπαρατάσσονται στην όλη προσπάθεια για αποτροπή του περαιτέρω εποικισμού της Πόλης και γενικά του τερματισμού όλων των παρανομιών που επιτελούνται σ’ όλη την κατεχόμενη από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις γη μας!
Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
17 Φεβρουαρίου, 2020
... See MoreSee Less

Ο Φεβρουάριος στο Ημερολόγιο του Δήμου Λευκονοίκου με τα Κειμήλια που διέσωσαν οι Λευκονοικιάτισσές μας, κυρίως, που ζούσαν στη Λευκωσία πριν από τον πόλεμο. ... See MoreSee Less

Ο Φεβρουάριος στο Ημερολόγιο του Δήμου Λευκονοίκου με τα Κειμήλια που διέσωσαν οι Λευκονοικιάτισσές μας, κυρίως, που ζούσαν στη Λευκωσία πριν από τον πόλεμο.Image attachment

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου Λεμεσού του Προσφυγικού Σωματείου "Το Λευκόνοικο" για την εξαιρετική διοργάνωση της διήμερης εκδρομής Λευκονοικιατών και φίλων στην Πάφο. Τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν τον κόσμο μας πιο κοντά και συντηρούν τους δεσμούς φιλίας που σφυρηλατήθηκαν από την κωμόπολή μας στις γειτονιές, τα σωματεία, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Λευκονοίκου. ... See MoreSee Less

Κυριάκος Ιωάννου

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ

Το πλινθόκτιστο (πατρικό) σπίτι του Β. Μιχαηλίδη [...] βρισκόταν στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Η είσοδος ήταν ένα στενό δρομάκι περίπου 15 μέτρων, ενώ στην αριστερή μεριά της δέσποζε μία αιωνόβια ελιά με μεγάλο κορμό. Δεξιά από τον «ηλιακόν» (μπροστινός βοηθητικός χώρος) υπήρχε ένα δωμάτιο και πιο μέσα η κουζίνα που ήταν ενωμένη με το «’σώσπιτον» (εσωτερικό σπιτιού) το οποίο υποβασταζόταν από μία μεγάλη «νευκάν» (δοκό), την οποία έφερε με βάρκα από την Τουρκία ο πατέρας του Β. Μιχαηλίδη. Βορειότερα υπήρχαν και ορισμένα μικρότερα κτίσματα τα οποία στη συνέχεια επεκτάθηκαν, ενώ δυτικότερα ήταν το αποχωρητήριο, οι στάβλοι και το κοτέτσι. Η αυλή ήταν γεμάτη μικρές πέτρες. Στο «’σώσπιτον», στο οποίο βρισκόταν και το κυρίως υπνοδωμάτιο, δεν υπήρχαν παράθυρα, παρά μόνο δύο «αρσέρες» (φωταγωγοί): η μία «αρσέρα» ήταν στην ανατολική πλευρά και η άλλη στη δυτική. Ο Β. Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη γωνιά της βόρειας πλευράς του «’σώσπιτου», πάνω σε μία «τάβλαν» (ξύλινη κλίνη). Δίπλα από την «τάβλαν», τοποθετήθηκε ένα σκαλιστό μπαούλο που περιείχε αρκετά χειρόγραφα του ποιητή και ένα ημερολόγιο του Μιχαήλ Χατζηκουμπάρου (ανεψιού του ποιητή), ενώ δεξιότερα υπήρχε ένα «αρμαρούιν» (μικρή σκαλιστή ντουλάπα), στο οποίο φυλάσσονταν και μισολιωμένα ρούχα του Β. Μιχαηλίδη (παλιό γιλέκο κτλ.). Οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού ήταν γεμάτοι «σουβάντζες» (ξύλινα ράφια), πάνω στις οποίες υπήρχαν παλιές λάμπες, πιάτα κ.ά. αντικείμενα. Σήμερα σχεδόν ολόκληρο το σπίτι έχει κατεδαφιστεί (Εικ. 35).

Από την πρόσφατη μελέτη μας: «Ιχνηλατώντας την ιστορία του τάφου του Βασίλη Μιχαηλίδη: μύθοι, πραγματικότητες και νέα ευρήματα», «Κυπριακή Εστία», τχ. 1 (Ιαν.-Ιούν. 2019) 87· και εδώ: www.academia.edu/38580369/ΤΑΦΟΣ_ΒΑΣΙΛΗ_ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Στη φωτό: το πατρικό σπίτι του Β. Μιχαηλίδη όπως είναι σήμερα.
... See MoreSee Less

Κυριάκος Ιωάννου

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ

Το πλινθόκτιστο (πατρικό) σπίτι του Β. Μιχαηλίδη [...] βρισκόταν στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Η είσοδος ήταν ένα στενό δρομάκι περίπου 15 μέτρων, ενώ στην αριστερή μεριά της δέσποζε μία αιωνόβια ελιά με μεγάλο κορμό. Δεξιά από τον «ηλιακόν» (μπροστινός βοηθητικός χώρος) υπήρχε ένα δωμάτιο και πιο μέσα η κουζίνα που ήταν ενωμένη με το «’σώσπιτον» (εσωτερικό σπιτιού) το οποίο υποβασταζόταν από μία μεγάλη «νευκάν» (δοκό), την οποία έφερε με βάρκα από την Τουρκία ο πατέρας του Β. Μιχαηλίδη. Βορειότερα υπήρχαν και ορισμένα μικρότερα κτίσματα τα οποία στη συνέχεια επεκτάθηκαν, ενώ δυτικότερα ήταν το αποχωρητήριο, οι στάβλοι και το κοτέτσι. Η αυλή ήταν γεμάτη μικρές πέτρες. Στο «’σώσπιτον», στο οποίο βρισκόταν και το κυρίως υπνοδωμάτιο, δεν υπήρχαν παράθυρα, παρά μόνο δύο «αρσέρες» (φωταγωγοί): η μία «αρσέρα» ήταν στην ανατολική πλευρά και η άλλη στη δυτική. Ο Β. Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη γωνιά της βόρειας πλευράς του «’σώσπιτου», πάνω σε μία «τάβλαν» (ξύλινη κλίνη). Δίπλα από την «τάβλαν», τοποθετήθηκε ένα σκαλιστό μπαούλο που περιείχε αρκετά χειρόγραφα του ποιητή και ένα ημερολόγιο του Μιχαήλ Χατζηκουμπάρου (ανεψιού του ποιητή), ενώ δεξιότερα υπήρχε ένα «αρμαρούιν» (μικρή σκαλιστή ντουλάπα), στο οποίο φυλάσσονταν και μισολιωμένα ρούχα του Β. Μιχαηλίδη (παλιό γιλέκο κτλ.). Οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού ήταν γεμάτοι «σουβάντζες» (ξύλινα ράφια), πάνω στις οποίες υπήρχαν παλιές λάμπες, πιάτα κ.ά. αντικείμενα. Σήμερα σχεδόν ολόκληρο το σπίτι έχει κατεδαφιστεί (Εικ. 35).

Από την πρόσφατη μελέτη μας: «Ιχνηλατώντας την ιστορία του τάφου του Βασίλη Μιχαηλίδη: μύθοι, πραγματικότητες και νέα ευρήματα», «Κυπριακή Εστία», τχ. 1 (Ιαν.-Ιούν. 2019) 87· και εδώ: https://www.academia.edu/38580369/ΤΑΦΟΣ_ΒΑΣΙΛΗ_ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Στη φωτό: το πατρικό σπίτι του Β. Μιχαηλίδη όπως είναι σήμερα.

Λόγια της νύφης της, Ειρήνης Κατσούρη:

"Έφυγες Κυρά κι Αρχόντισσα!!
Πέταξες ψηλά να συναντήσεις τον Αγαπημένο σου Σύζυγο
ακριβώς ένα χρόνο μετά.
Χωρίς να ενοχλήσεις κανένα μας.

Η κηδεία της πολυαγαπημένης μας
Ελένης Κατσούρη από το Λευκόνοικο, θα γίνει αύριο
Σάββατο, 25/1/ 2020, και ώρα 2.00 μ.μ., από τον
Ιερό Ναό Απ. Ανδρέα στο
Πλατύ Αγλαντζιάς
Συλλυπητήρια 1.30μ.μ.-2.00μ.μ.
Εισφορές στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Λευκονοίκου".
... See MoreSee Less

Λόγια της νύφης της, Ειρήνης Κατσούρη:

Έφυγες Κυρά κι Αρχόντισσα!!
Πέταξες ψηλά να συναντήσεις τον Αγαπημένο σου Σύζυγο
ακριβώς ένα χρόνο μετά.
Χωρίς να ενοχλήσεις κανένα μας.

Η κηδεία της πολυαγαπημένης μας
Ελένης Κατσούρη από το Λευκόνοικο, θα γίνει αύριο
Σάββατο, 25/1/ 2020, και ώρα 2.00 μ.μ., από τον
Ιερό Ναό Απ. Ανδρέα στο
Πλατύ Αγλαντζιάς
Συλλυπητήρια 1.30μ.μ.-2.00μ.μ.
Εισφορές στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Λευκονοίκου.

Photos from ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου's post ... See MoreSee Less

2 months ago

ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου

... See MoreSee Less

2 months ago

ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου

... See MoreSee Less

Δημοσιεύω τον επικήδειο που έγραψε για τη μ. Νίτσα Ματσάγκου, η συμμαθήτριά της Ευαγγελία Ευαγγέλου Προδρόμου από τη Γύψου. Είναι πολύ συγκινητικός.

Νίτσα μου,
Με τι ψυχή και τι καρδιά να σ΄ αποχαιρετήσω! Εσένα που ήσουν φίλη μου, που ήσουν σαν αδερφή μου, που πάντοτε με εμψύχωνες, με στήριζες και συμβουλές μου έδινες, ενώ ήσουν και πιο μικρή μου.
Νίτσα Λοΐζου των Γουφών, καμάρι στο χωριό σου. Σε γνώρισα στα δώδεκα, ένα μπουμπούκι θαλερό κι ευωδιαστό λουλούδι. Μαθήτριες αχώριστες κι ανέμελες ήμασταν τότε, έξη χρόνια μαζί, στου Λευκονοίκου τη Σχολή (Α.Σ.Λ.). Είχες τόσα χαρίσματα και τόσα προτερήματα, που διερωτώμαι κι εγώ πώς θα τα περιγράψω. Γιατί όσα κι αν γράψω στο χαρτί, θα είναι πάντα λίγα. Ήσουν ο ήλιος που έλαμπε μέσα στην τάξη όλη. Είχες μορφή αγγελική και γλυκύτατη όψη. Δραστήρια, δυναμική, με λιονταρίσια τη ψυχή, όπως ο αστερισμός σου. Φιλόπονη, φιλόστοργη, άκακη κι ανιδιοτελής, γεμάτη καλοσύνη. Ειλικρινής, θεοσεβής, ενάρετη κι εχέμυθη. Άριστη στα μαθήματα και στη ζωή σου εξαίρετη. Ακούραστη κι επίμονη, πάντοτε στο καθήκον, γεμάτη ζωντάνια και όρεξη. Εκλεπτυσμένη στην ψυχή και χαρισματική. Ήσουν ένας άνθρωπος υπέροχος, μα και ξεχωριστός μέσα στην κοινωνία και υπόδειγμα για μίμηση. Μια ανθοδέσμη αρετών ήταν όλη η ζωή σου. Όμως η πίστη σου για τον Θεό κι η αγάπη για τον άνθρωπο, τον κάθε σου συνάνθρωπο, ήταν στην κορυφή τους. Οι αδιάφθορες αρχές σου, τα ψυχικά χαρίσματα, οι ηθικές αξίες σου κι ο άρτιος χαρακτήρας σου, πρόσθεταν κι επαύξαναν στην τόση ομορφιά σου. Πανέμορφη και γοητευτική, όμως απλή και καταδεκτική, ομιλητική και διαχυτική, μ΄ ένα χαμόγελο γλυκό, αφόπλιζες τους πάντες. Ήσουν το γελαστό παιδί κι αξιαγάπητη πολύ.
Παντρεύτηκες τον Μιχάλη σου, που τόσο πολύ σε αγαπούσε, αλλά κι εσύ όχι λιγότερο, και ζήσατε πανευτυχείς όλα αυτά τα χρόνια. Την ευτυχία αργότερα συμπλήρωσε μια κόρη, μια κόρη που της δώσατε όλες σας τις Αρχές. Σπούδασε κι εργάζεται και κατοικεί στα ξένα, χρόνια πολλά. Είναι γιατρός, με ειδίκευση σε «όγκους». Λίγες μέρες αργότερα, μετά τη γέννησή της, στην είδηση της προσφυγιάς, έχασες τον πατέρα και τον μονάκριβό σου αδερφό, τον Λουϊζάκη τον μικρό. Ήρθε η λύπη η πικρή και κάλυψε με το πέπλο της τη χαρά του νεογέννητου παιδιού, με το όνομα Μαρία. Η χαρμολύπη πάντοτε βάδιζε στο πλευρό σου.
Σιγά-σιγά ορθοπόδισες κι ενώ ζούσατε ήρεμα και ειρηνικά, ύπουλα κι ανέλπιστα ήρθε και φώλιασε κρυφά, βαθιά στα σωθικά σου, η αρρώστια η επάρατη με τ’ όνομα «Καρκίνος». Μα εσύ, αγάπη μου γλυκιά, δεν γόγγυσες, δεν έκλαψες και δεν παραπονέθηκες. Υπέμενες καρτερικά, σιωπηρά, με πλήρη αξιοπρέπεια κι έφτασες μέχρι τέλους.
Φεύγοντας, αφήνεις πίσω σου, ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό και πόνο ανείπωτο και απερίγραπτο, στον Μιχάλη και τη Μαρία σου, τα αδέρφια και τη μητέρα σου, που’ ναι ήδη χαροκαμένη. Οι άνθρωποι είναι βουβοί, τα πρόσωπά τους σκυθρωπά και η τάξη σου μελαγχολεί και είμαστε όλοι θλιμμένοι, γι΄ αυτόν τον άδικο, τον σύντομο και ξαφνικό χαμό σου. Όμως, μέσα στην απουσία σου, για μας, θα ’σαι μια παρουσία καλλίγραμμη, ευγενική, πραγματική «Κυρία».
Στη σκέψη και στη θύμηση θα ’μαστε όλοι μαζί σου, Νίτσα Ματσάγκου, με τόση μάχη που έδωσες, τόσο σκληρό αγώνα, σίγουρα ο τριαδικός Θεός, θα σ’ ανταμείψει σφόδρα.
Αιωνία η μνήμη σου, Νίτσα μου αξιολάτρευτη και πολυαγαπημένη, και τον Παράκλητο Θεό, πάντα θα τον παρακαλώ, ενόσω ζω, στην τελική κατάταξη να έχεις θέση «Αγίας».
Η συμμαθήτρια και φίλη σου
Ευαγγελία Ευαγγέλου – Προδρόμου
3/1/2020
... See MoreSee Less