Πύλη Αμμοχώστου – Επαρχία Λευκωσίας

Παραλιακό μέτωπο – Επαρχία Λεμεσού

Λίμνη Αλυκής – Επαρχία Λάρνακας

Πέτρα του Ρωμιού – Επαρχία Πάφου

Παραλία Πόλης Αμμοχώστου - Επαρχία Αμμοχώστου

Κάστρο της Κερύνειας – Επαρχία Κερύνειας

Κοινωνικά Θέματα

Θεσμικά οι Δήμοι της Κύπρου για τα Κοινωνικά Θέματα  έχουν μια γενική αρμοδιότητα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 84 (ιε) του Περί Δήμων Νόμου.

Παρά ταύτα, οι Δήμοι της Κύπρου, ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη, λειτουργούν για δεκαετίες τώρα , πολλά κοινωνικά προγράμματα, με ελάχιστη οικονομική στήριξη από το Κράτος.

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται η θεσμοθέτηση πολύ περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Αρχές στον κοινωνικό τομέα, αλλά μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει προωθηθεί καθότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στην Βουλή για συζήτηση.

Η  Ένωση Δήμων Κύπρου λειτουργεί από το 2010, υπηρεσιακό Δίκτυο για τα Κοινωνικά Θέματα, με μια δραστήρια 7μελή Γραμματεία, με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή των Δήμων στα Κοινωνικά δρώμενα του τόπου.

Ως Ένωση Δήμων συμμετέχουμε σε Επιτροπές και καλούμαστε και σε διάφορες συνεδρίες Κρατικών Υπηρεσιών με αντικείμενο κοινωνικά θέματα, όπως είναι ο Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, το Συμβούλιο Εγκληματικότητας, το Συμβούλιο Στεγών Ηλικιωμένων, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Βία στην Οικογένεια, για την Εμπορία Προσώπων, για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, για τις εξαρτήσεις, την απασχόληση, τους Ανάπηρους, τις Σχολικές Εφορείες, τους Ρομά κ.α.

Για τα θέματα αυτά έχουμε μια αγαστή συνεργασία και με την Ένωση Κοινοτήτων, με κοινή θέση πως οι Τοπικές Αρχές,  μπορούν καλύτερα και πιο έγκαιρα να λύσουν κοινωνικά προβλήματα και να ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες που στόχο έχουν την φροντίδα  και την πρόληψη.  Έχουμε την άποψη ότι αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί και οι Τοπικές Αρχές να παίρνουν από το Κράτος, όλους τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, πάνω σε μόνιμη βάση ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες υποδομές για να λειτουργούν απρόσκοπτα τα κοινωνικά τους προγράμματα.