Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException

Μετάβαση: το «πέρασμα» από μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη, άγνωστη που μπορεί να σηματοδοτεί έντονες αλλαγές, τόσο στην προσωπικότητα του παιδιού όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Κάνδ την αίτησή σου εδώ: bit.ly/2ZKR1sI και έλα μαζί μας να συζητήσουμε για:👇
➡️το ρόλο των γονιών στη μετάβαση και τη σχολική προσαρμογή των παιδιών
➡️τους προβληματισμούς των γονιών για τη μετάβαση
➡️το τι σκέφτονται και τι νιώθουν τα παιδιά για τη μετάβαση
➡️το τι χρειάζονται τα παιδιά για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και το πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον
👉Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020,🕕18:00-20:00
➡️H μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.
👉Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020, 🕕18:00-20:00
➡️H μετάβαση του παιδιού από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Περισσότερα: bit.ly/2DGEXAs
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus Γραμμή Συμβουλευτικής και Στήριξης #kepli_cy #stayinformed #youthinfo
... See MoreSee Less

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας στηρίζουν έμπρακτα τον πολύπαθο λαό του Λιβάνου που δοκιμάζεται ξανά μετά την καταστροφική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό, παραδίδοντας επιταγή ύψους €500 στο Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, για την αγορά τροφίμων και χρειωδών για να σταλούν στους πληγέντες συνανθρώπους μας στον Λίβανο. ... See MoreSee Less

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας στηρίζουν έμπρακτα τον πολύπαθο λαό του Λιβάνου που δοκιμάζεται ξανά μετά την καταστροφική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό, παραδίδοντας επιταγή ύψους €500 στο Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, για την αγορά τροφίμων και χρειωδών για να σταλούν στους πληγέντες συνανθρώπους μας στον Λίβανο.

Το Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) σε ειδική έκδοση των Κυπριακών Γραμματοσήμων

Σε ειδική έκδοση γραμματοσήμων για το 2020, με θέμα το Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) προχώρησαν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Συγκεκριμένα τα Κυπριακά Ταχυδρομεία συμμετέχουν με κοινό θέμα που εκδίδουν για έβδομη συνεχή χρονιά τα κράτη μέλη της Ταχυδρομικής Ένωσης για τη Μεσόγειο "Euromed Postal”. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι η «Παραδοσιακή Γαστρονομία».

Όπως αναφέρουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, το γραμματόσημο της Κύπρου απεικονίζεται ένα καθαρά παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, το Κολοκάσι, το οποίο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Το Κολοκάσι με το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα και την ιδιαίτερη γεύση είναι ταυτισμένο με την Κυπριακή Γαστρονομία και ολόκληρη την κουλτούρα του νησιού. Η διατροφική του αξία θεωρείται πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας επικρότησε την πρωτοβουλία των Κυπριακών Ταχυδρομείων να επιλέξουν ως αντιπροσωπευτικό για τη χώρα μας προϊόν το Κολοκάσι Σωτήρας, το οποίο μαζί με το προϊόν «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» από τον Αύγουστο του 2016 αποτελούν μαζί το πρώτο κυπριακό προϊόν που απέκτησε πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης». Τόνισε δε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Σωτήρας σε συνεργασία με τους παραγωγούς του προϊόντος αποδίδει καρπούς καθώς έχει γίνει πλέον γνωστή η τεράστια διατροφική αξία του Κολοκασιού Σωτήρας και προωθείται στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σωτήρας, το τοπικό προϊόν της Σωτήρας έχει πλέον συνδέσει το όνομά του με την περιοχή η οποία παράγει πέραν του 70% της παγκύπριας εσοδείας Kολοκασιού. Επισήμανε δε και το γεγονός ότι το κολοκάσι έχει ενταχθεί πλέον σε κάθε κουζίνα και εντάσσεται στο μενού σημαντικών εστιατορίων και ξενοδοχείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ενώ μεγάλη είναι η συμβολή του και στην τόνωση των εστιατορίων της περιοχής τα οποία -κυρίως στη Σωτήρα- εντάσσουν ψηλά στο μενού τους το προϊόν.

Το Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.)

Είναι το πρώτο κυπριακό προϊόν που απέκτησε ΠΟΠ τον Αύγουστο του 2016. Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο από τον 12ο αιώνα μ.Χ. για τους εδώδιμους κορμούς του, τις μάππες (τον κεντρικό κορμό που βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους) και τις πούλλες (τους δευτερεύοντες ή θυγατρικούς κορμούς που αναπτύσσονται προς τα πλάγια). Στην περιοχή της Σωτήρας μεταφέρθηκε από την Καρπασία στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, αλλά κυρίως η εμπειρογνωμοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι διαμέσου των αιώνων ανέπτυξαν ιδιαίτερες πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής, καθορίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Η παλαιότερη αναφορά στο κυπριακό κολοκάσι το τοποθετεί στο τραπέζι του εορταστικού δείπνου για το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στις 12 Μαΐου 1191 στο κάστρο της Λεμεσού (Jeffery, 1926).

Το Κολοκάσι Σωτήρας βραβεύτηκε το 2015 ως καλύτερο Γεωργικό Προϊόν στα Βραβεία Γαστρονόμος και το 2017 ως Κυπριακό Προϊόν της χρονιάς από τα Time Out Eating Awards.
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Συχαρυτυρια όσους έλαβαν μέρος για να βλέπουμε το γραμματοσήμων σε ένα πρωειον που καλήερχουσαν η παππούδες μας πατεράδες μας κ αυτούς που συνεχίζουν την Καληεργιαν του κολοκασιου συχαρυτυρια στο Δήμο σωτήρας κ Δήμαρχο μας

Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και στο δήμο Σωτήρας!

1 years ago

Με κάθε τιμή τελέστηκε την Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος το ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Καλλή Νικολέττη, Κυριάκου Ποταμού, Χριστοφή Αναστάση, Μιχαλάκη Θεοδούλου, Αντώνη Παντελή και Αδάμου Αδάμου και η Δέηση υπέρ της ανεύρεσης των πέντε Αγνοουμένων της Σωτήρας, Ευστάθιου Ευσταθίου, Γεώργιου Αθανάση, Κώστα Λυσή, Παναγιώτη Πασχάλη και Γεώργιου Πάτσιη.

Επιμνημόσυνο λόγο απηύθυνε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ΔΗ.ΣΥ. και Βουλευτής Αμμοχώστου, κ. Ονούφριος Κουλλά ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Δρ Στέλιος Χειμώνας.

Προηγήθηκε πορεία από τη Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Σωτήρας και μελών της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Λιοπετριού και του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων-Παράρτημα Παραλιμνίου, με τη μεταφορά φλόγας από το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας μέχρι και το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων από τη Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων και δέηση υπέρ ανευρέσεως και εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Σωτήρας.

Η λιτή αλλά συγκινητική τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Σωτήρας και τον Εθνικό Ύμνο.
... See MoreSee Less

Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ Ελλάδος.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με σκοπό να προσφέρει στους απόφοιτους μαθητές σωστή καθοδήγηση ως προς τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ Ελλάδος, αλλά και για να απαντήσει απορίες που σχετίζονται με τη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθήσουν.

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από έμπειρο και εξιδεικευμένο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Υπηρεσίας Καθοδήγησης Καριέρας.

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής: bit.ly/2Nu0ddW

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020, στις 17.00-18.30, μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Skype.

Σχετικός σύνδεσμος θα αποσταλεί στο email που θα δηλώσετε στην πιο πάνω αίτηση.

Για πληροφορίες στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 77772757

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.
... See MoreSee Less

Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ Ελλάδος.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με σκοπό να προσφέρει στους απόφοιτους μαθητές σωστή καθοδήγηση ως προς  τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ Ελλάδος, αλλά και για να απαντήσει απορίες που σχετίζονται με τη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθήσουν.

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από έμπειρο και εξιδεικευμένο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Υπηρεσίας Καθοδήγησης Καριέρας.

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής: https://bit.ly/2Nu0ddW

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020, στις 17.00-18.30, μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Skype.

Σχετικός σύνδεσμος θα αποσταλεί στο email που θα δηλώσετε στην πιο πάνω αίτηση.

Για πληροφορίες στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό 77772757

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εργαστήρια ομαδικότητας, στοιχουργικής, διαχείρισης συναισθημάτων, φωτογραφίας, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, δημιουργίας διαδικτυακού ηλεκτρονικού παιχνιδιού και προγραμματισμού.
Κάνε την αίτησή σου εδώ: 👉https://bit.ly/2OvkVKX και έλα μαζί μας στην προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα 4η (διαδικτυακή) Καλοκαιρινή Σχολή Ενδυνάμωσης Μαθητών, για να περάσουμε "Δημιουργικά Πρωινά" για προσωπική και συναισθηματική ανάπτυξη αλλά και για απόκτηση δεξιοτήτων.
Για το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες δες εδώ: 👇https://onek.org.cy/summerschool2020/
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus
#kepli_cy #youthempowerment #skills #youthinfo
... See MoreSee Less

Η Υπηρεσία Καθοδήγησης Καριέρας του Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus, διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για εισαγωγή στα ΑΑΕΙ Ελλάδος. Στη συνάντηση θα δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις και θα επιλυθούν απορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία.
➡️Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής: bit.ly/2Nu0ddW
➡️Περισσότερα: bit.ly/39kk6yq
... See MoreSee Less

Την περασμένη Κυριακή (12/7/2020) ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, είχε την ευκαιρία να προσφέρει στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες της Σωτήρας την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια μίνι-κρουαζιέρα από τον Δήμο Σωτήρας πριν την κατάταξή τους για την στρατιωτική τους θητεία. Στην συνέχεια ακολούθησε δείπνο.

Ο Δήμαρχος Σωτήρας, ευχήθηκε στους στρατιώτες της σειράς του 2020, στα νιάτα της Σωτήρας, "να έχουν μια καλή θητεία και να γίνουν άριστοι πολίτες ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Δήμου τους."
... See MoreSee Less

Την περασμένη Κυριακή (12/7/2020) ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, είχε την ευκαιρία να προσφέρει στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες της Σωτήρας την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια μίνι-κρουαζιέρα από τον Δήμο Σωτήρας πριν την κατάταξή τους για την στρατιωτική τους θητεία. Στην συνέχεια ακολούθησε δείπνο. 

Ο Δήμαρχος Σωτήρας, ευχήθηκε στους στρατιώτες της σειράς του 2020, στα νιάτα της Σωτήρας, να έχουν μια καλή θητεία και να γίνουν άριστοι πολίτες ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Δήμου τους.Image attachmentImage attachment
1 years ago

Τελέστηκε στην Αγία Θέκλα στη Σωτήρα ο πρώτος Πολιτικός Γάμος μετά την πανδημία
💙
Τελέστηκε την Παρασκευή, 10 Ιουλίου στην περιοχή της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα ο πρώτος πολιτικός γάμος μετά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο Pawel και η Aleksandra από την Πολωνία, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στο σημείο τέλεσης πολιτικών γάμων “Σειρήνες” στην παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα στην παρουσία δέκα καλεσμένων. Το ζευγάρι κατέφθασε στην Κύπρο στις 9 Ιουλίου και διαμένουν σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα.

Όπως ανέφεραν, ήταν πάντα το όνειρό τους να παντρευτούν στην Κύπρο και ιδιαίτερα σε ένα παραλιακό σημείο τέλεσης πολιτικών γάμων, ενώ δεν έχουν καμία ανησυχία οι ίδιοι για την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με αυτή την τελετή δόθηκε το "σύνθημα" ότι η ζωή μπορεί σιγά-σιγά να επιστρέψει στην κανονικότητα ενώ κατά την περασμένη χρονιά μέχρι την ίδια περίοδο είχαν τελεστεί περισσότεροι από 100 πολιτικοί γάμοι. Ανέφερε, επίσης, ότι οι περισσότεροι γάμοι που ήταν κλεισμένοι κατά τη φετινή χρονιά μεταφέρθηκαν για το 2021 και 2022.

#sotira #ayiathekla
... See MoreSee Less

Τελέστηκε στην Αγία Θέκλα στη Σωτήρα ο πρώτος Πολιτικός Γάμος μετά την πανδημία
💙
Τελέστηκε την Παρασκευή, 10 Ιουλίου στην περιοχή της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα ο πρώτος πολιτικός γάμος μετά την πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο Pawel και η Aleksandra από την Πολωνία, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στο σημείο τέλεσης πολιτικών γάμων “Σειρήνες” στην παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα στην παρουσία δέκα καλεσμένων. Το ζευγάρι κατέφθασε στην Κύπρο στις 9 Ιουλίου και διαμένουν σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα.

Όπως ανέφεραν, ήταν πάντα το όνειρό τους να παντρευτούν στην Κύπρο και ιδιαίτερα σε ένα παραλιακό σημείο τέλεσης πολιτικών γάμων, ενώ δεν έχουν καμία ανησυχία οι ίδιοι για την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με αυτή την τελετή δόθηκε το σύνθημα ότι η ζωή μπορεί σιγά-σιγά να επιστρέψει στην κανονικότητα ενώ κατά την περασμένη χρονιά μέχρι την ίδια περίοδο είχαν τελεστεί περισσότεροι από 100 πολιτικοί γάμοι. Ανέφερε, επίσης, ότι οι περισσότεροι γάμοι που ήταν κλεισμένοι κατά τη φετινή χρονιά μεταφέρθηκαν για το 2021 και 2022.

#sotira #ayiatheklaImage attachment
1 years ago

Συνάντηση με τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΔΗΣΥ Νίκο Γεωργίου πραγματοποίησε την Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020 στα γραφεία του Δήμου Σωτήρας, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας Αντώνης Κουμή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βραχίμης Βραχίμη και το μέλος της τοπικής επιτροπής Σωτήρας, Κώστας Ζάρτηλας καθώς η γραμματέας του ΔΗΣΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου, Κούλα Τριφυλλή.

Κατά τη διάρκειά της, διαβιβάστηκαν προς τον επαρχιακό Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο Σωτήρας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα της άμεσης συντήρηση των οδών Δημοκρατίας, Γρίβα Διγενή και Παραλιμνίου που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης και επάλειψης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το θέμα της κατασκευής της οδού Κατέργου ο οποίος από την περίοδο του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας, ήταν εγγεγραμμένος μεν αλλά χωρίς να κατασκευαστεί παρά το ότι η κατασκευή του δρόμου αποτελούσε υποχρέωση των ιδιοκτητών. Για το έργο αναμένεται η εκπλήρωση της δέσμευσης του τότε Υπουργού Μεταφορών (2001) της καταβολής ποσού το οποίο αποτελεί αντισταθμιστικό μέτρο για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Δεκέλειας-Αγίας Νάπας. Συζητήθηκε, επίσης και το αίτημα του Δήμου για ανακατασκευή των οδών Κυριάκου Μάτση, Καραϊσκάκη και Αποστόλου Ανδρέα, με ανακατασκευή πεζοδρομίων, ανακατασκευή οχετών, αντικατάσταση αγωγού υδατοπρομήθειας από αμίαντο και επίστρωση με άσφαλτο, συνολικού κόστους 1.7 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ο επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου επαναβεβαίωσε τον Δήμαρχο Σωτήρας ότι η επαρχιακή Γραμματεία ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Σωτήρας αλλά και των τοπικών αρχών της επαρχίας Αμμοχώστου γενικότερα και ότι πρόκειται για σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών και θα προωθηθούν για υλοποίηση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας ευχαρίστησε τόσο τον επαρχιακό Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου όσο και την επαρχιακή γραμματεία για την στενή συνεργασία αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο Σωτήρας και τις τοπικές αρχές της επαρχίας γενικότερα.
... See MoreSee Less

Συνάντηση με τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΔΗΣΥ Νίκο Γεωργίου πραγματοποίησε την Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020 στα γραφεία του Δήμου Σωτήρας, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας Αντώνης Κουμή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βραχίμης Βραχίμη και το μέλος της τοπικής επιτροπής Σωτήρας, Κώστας Ζάρτηλας καθώς η γραμματέας του ΔΗΣΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου, Κούλα Τριφυλλή.

Κατά τη διάρκειά της, διαβιβάστηκαν προς τον επαρχιακό Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο Σωτήρας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα της άμεσης συντήρηση των οδών Δημοκρατίας, Γρίβα Διγενή και Παραλιμνίου που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης και επάλειψης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το θέμα της κατασκευής της οδού Κατέργου ο οποίος από την περίοδο του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας, ήταν εγγεγραμμένος μεν αλλά χωρίς να κατασκευαστεί παρά το ότι η κατασκευή του δρόμου αποτελούσε υποχρέωση των ιδιοκτητών. Για το έργο αναμένεται η εκπλήρωση της δέσμευσης του τότε Υπουργού Μεταφορών (2001) της καταβολής ποσού το οποίο αποτελεί αντισταθμιστικό μέτρο για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Δεκέλειας-Αγίας Νάπας. Συζητήθηκε, επίσης και το αίτημα του Δήμου για ανακατασκευή των οδών Κυριάκου Μάτση, Καραϊσκάκη και Αποστόλου Ανδρέα, με ανακατασκευή πεζοδρομίων, ανακατασκευή οχετών, αντικατάσταση αγωγού υδατοπρομήθειας από αμίαντο και επίστρωση με άσφαλτο, συνολικού κόστους 1.7 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ο επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου επαναβεβαίωσε τον Δήμαρχο Σωτήρας ότι η επαρχιακή Γραμματεία ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Σωτήρας αλλά και των τοπικών αρχών της επαρχίας Αμμοχώστου γενικότερα και ότι πρόκειται για σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών και θα προωθηθούν για υλοποίηση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας ευχαρίστησε τόσο τον επαρχιακό Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου όσο και την επαρχιακή γραμματεία για την στενή συνεργασία αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο Σωτήρας και τις τοπικές αρχές της επαρχίας γενικότερα.

Ο Δήμος Σωτήρας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Σωτήρας προχώρησε στην ανακαίνιση και συντήρηση του υφιστάμενου κτηρίου του Παιδοκομικού Σταθμού του ΣΚΕ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τέλη Μαΐου 2020 και ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2020, και μάλιστα τέσσερεις μήνες πριν την προκαθορισμένη προθεσμία που δόθηκε στην εταιρεία.

Οι εργασίες περιλάμβαναν θερμομόνωση οροφής και τοιχοποιίας, βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου, επιδιόρθωση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και αποχετεύσεων και αλλαγή όλων των ειδών υγιεινής και συντήρηση των παραθύρων.

Το έργο ανέλαβε η εταιρεία «Παρασκευάς Ελευθερίου «Contracting & Developing Ltd».
... See MoreSee Less

Ο Δήμος Σωτήρας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Σωτήρας προχώρησε στην ανακαίνιση και συντήρηση του υφιστάμενου κτηρίου του Παιδοκομικού Σταθμού του ΣΚΕ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τέλη Μαΐου 2020 και ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2020, και μάλιστα τέσσερεις μήνες πριν την προκαθορισμένη προθεσμία που δόθηκε στην εταιρεία.

Οι εργασίες περιλάμβαναν θερμομόνωση οροφής και τοιχοποιίας, βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου, επιδιόρθωση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και αποχετεύσεων και αλλαγή όλων των ειδών υγιεινής και συντήρηση των παραθύρων.

Το έργο ανέλαβε η εταιρεία «Παρασκευάς Ελευθερίου «Contracting & Developing Ltd».

Comment on Facebook

Τέλεια!! Τώρα πρέπει να διευθετηθεί και το κλάδεμα όλων των δέντρων όπως και η καθαριότητα γύρω από το κτήριο!! 😍😍

Πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Σωτήρας η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση με παρουσία κοινού στην επαρχία Αμμοχώστου στην "μετά-κορωνοϊό εποχή".

Με μεγάλη επιτυχία και με όλα τα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2020 στον Δήμο Σωτήρας η πρώτη ευρεία εκδήλωση με παρουσία κοινού στην επαρχία Αμμοχώστου στη "μετά-κορωνοϊό εποχή".

Πρόκειται για την περιοδεία της θεατρικής παράστασης του ΘΟΚ / THOC, "Η Μικρή μας Πόλη" του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, την οποία χορήγησε δωρεάν για το κοινό ο Δήμος Σωτήρας στο Δημοτικό Κηποθέατρο, σε μια προσπάθεια επανέναρξης των πολιτιστικών δρωμένων στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η υπηρεσία του Δήμου Σωτήρας έλαβε αυστηρά μέτρα προστασίας του κοινού και τήρησης των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας και για τον λόγο αυτό, πέραν από τις απαιτούμενες ενδείξεις και προστατευτικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, έγινε και ο απαιτούμενος διαχωρισμός των δύο μέτρων ανά ομάδες ατόμων (κάτω των δέκα ατόμων) τα οποία κατάφεραν να προμηθευτούν ένα από τα δωρεάν δελτία εισόδου, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός του κοινού που δυστυχώς δεν κατάφεραν να λάβουν δελτίο εισόδου εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που τηρήθηκαν στις κερκίδες του αμφιθεάτρου.

Ταυτότητα Παράστασης:

Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης

Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Παίζουν:

Δημήτρης Γκουτζαμάνης,

Μαργαρίτα Ζαχαρίου,

Νεκτάριος Θεοδώρου,

Ηλιάνα Κάκκουρα,

Πάνος Μακρής,

Μαρίνα Μανδρή,

Γιάννης Μίνως,

Μαρία Φιλίππου

Η θεατρική παράσταση χορηγήθηκε από τον Δήμο Σωτήρας σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.
... See MoreSee Less

Πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Σωτήρας η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση με παρουσία κοινού στην επαρχία Αμμοχώστου στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

Με μεγάλη επιτυχία και με όλα τα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2020 στον Δήμο Σωτήρας η πρώτη ευρεία εκδήλωση με παρουσία κοινού στην επαρχία Αμμοχώστου στη μετά-κορωνοϊό εποχή.

Πρόκειται για την περιοδεία της θεατρικής παράστασης του ΘΟΚ / THOC, Η Μικρή μας Πόλη του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, την οποία χορήγησε δωρεάν για το κοινό ο Δήμος Σωτήρας στο Δημοτικό Κηποθέατρο, σε μια προσπάθεια επανέναρξης των πολιτιστικών δρωμένων στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η υπηρεσία του Δήμου Σωτήρας έλαβε αυστηρά μέτρα προστασίας του κοινού και τήρησης των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας και για τον λόγο αυτό, πέραν από τις απαιτούμενες ενδείξεις και προστατευτικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, έγινε και ο απαιτούμενος διαχωρισμός των δύο μέτρων ανά ομάδες ατόμων (κάτω των δέκα ατόμων) τα οποία κατάφεραν να προμηθευτούν ένα από τα δωρεάν δελτία εισόδου, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός του κοινού που δυστυχώς δεν κατάφεραν να λάβουν δελτίο εισόδου εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που τηρήθηκαν στις κερκίδες του αμφιθεάτρου.

Ταυτότητα Παράστασης:

Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης

Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Παίζουν:

Δημήτρης Γκουτζαμάνης, 

Μαργαρίτα Ζαχαρίου, 

Νεκτάριος Θεοδώρου, 

Ηλιάνα Κάκκουρα, 

Πάνος Μακρής, 

Μαρίνα Μανδρή, 

Γιάννης Μίνως, 

Μαρία Φιλίππου

Η θεατρική παράσταση χορηγήθηκε από τον Δήμο Σωτήρας σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.Image attachmentImage attachment

Comment on Facebook

Συγκλονιστικη παρασταση για οσους ειχαμε τη τυχη να τη παρακολουθησουμε....Ευχαριστουμε θερμα το Δημο Σωτηρας για την Δωρεα παρασταση που μας προσφερε...

Να ξαναγίνει για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε κι εμείς που δεν προλάβαμε...

Να την ξανακάνετε για να ερθει κ ο υπόλοιπος κόσμος !!

μακαρι να επαναληφθει!πολυ γρηγορα ηταν sold out!

eihan poulithi grigora ta eisitiria

alles parastasis? se ales polis ehtos pedoula

View more comments

1 years ago

... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Looks a good place to have a coffee with Friends

Δήμος Σωτήρας: Sold out η πρώτη θεατρική παράσταση του ΘΟΚ στη μετά-κορωνοϊό εποχή - Famagusta News ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Τα δωρεάν δελτία εισόδου για τη θεατρική παράσταση του ΘΟΚ / T «Η Μικρή μας Πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 21:00 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Σωτήρας έχουν εξαντληθεί. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις του αμφιθέατρου είναι μειωμένες λόγω της τήρησης αποστάσεων βάσει των προωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας ενώ κατά την παράσταση θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλούνται οι θεατές να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του προσωπικού του Δήμου Σωτήρας και να λαμβάνουν κατά την κρίση τους τα δικά τους μέτρα αυτοπροστασίας.
... See MoreSee Less

Τα δωρεάν δελτία εισόδου για τη θεατρική παράσταση του ΘΟΚ / THOC «Η Μικρή μας Πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 21:00 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Σωτήρας έχουν εξαντληθεί. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις του αμφιθέατρου είναι μειωμένες λόγω της τήρησης αποστάσεων βάσει των προωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας ενώ κατά την παράσταση θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλούνται οι θεατές να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του προσωπικού του Δήμου Σωτήρας και να λαμβάνουν κατά την κρίση τους τα δικά τους μέτρα αυτοπροστασίας. 
#ο_κόσμος_στη_θέση_του
1 years ago

... See MoreSee Less

Χάθηκε σκυλάκι στην περιοχή του πρατηρίου καυσίμων "Πετρολίνα" στη Σωτήρα. Πρόκειται για ημίαιμο Λαμπραντόρ, μαυρόασπρου χρώματος και μέτριου προς μεγάλου μεγέθους. Είναι πολύ φιλικό, ακούει στο όνομα Bella και φοράει κόκκινο και λιλά λουράκι στο οποίο αναγράφονται τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών του. Αν το έχει βρει κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της σελίδας μας ή στα τηλ 99315996/ 99474252/ 23824444 ... See MoreSee Less

Αυτόν τον Ιούνη το Υπουργείο Γεωργίας προτείνει γνωριμία με το «Άρον του Διοσκουρίδη», το γνωστό Αρκοκολόκασον
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξ

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, η κυπριακή φύση προετοιμάζεται για την αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας. Ένα από τα ανθεκτικά φυτά που συναντάμε αυτή την περίοδο στην κυπριακή φύση είναι το Arumdioscoridis (Άρον του Διοσκουρίδη) ή Αρκοκολόκασον, όπως είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο. Το όνομα του γένους Arum προέρχεται από το ελληνικό όνομα Άρον, ενώ το επίθετο dioscoridis δόθηκε στο είδος προς τιμή του Έλληνα γιατρού-φαρμακοποιού-βοτανολόγου Διοσκουρίδη Πεδάνιου.

Αρκοκολόκασον (άρκον [άρκον = άγριο] + κολοκάσι)

Αν και δηλητηριώδες, το φυτό Άρον του Διοσκουρίδη είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τη ρίζα του φυτού ως κομπρέσα για τις πληγές καθώς και για τα δαγκώματα της οχιάς. Χρησιμοποιούνταν επίσης κατά των σπασμών, του βήχα, της αρθρίτιδας και της αϋπνίας. Το Αρκοκολόκασο χρησίμευε και για την κατασκευή ψωμιού, καλλυντικών και αιθέριων ελαίων αλλά και ως καθαριστικό για τα ασπρόρουχα.

Το άνθος του άγριου κολοκασιού, ένας ασυνήθιστα εντυπωσιακός κρίνος, δεν περνά απαρατήρητο, λόγω της παράξενης ομορφιάς του αλλά και… της δυσοσμίας του! Κατά την άνθησή του, το φυτό αναδύει μια δυσάρεστη βαριά μυρωδιά, που θυμίζει κρέας σε αποσύνθεση, η οποία όμως βοηθά στην προσέλκυση των εντόμων για την επικονίασή του.

Γενικά: Το γένος Arum περιλαμβάνει 25 είδη κονδυλωδών φυτών, τα οποία απαντούν από τα νησιά Αζόρες μέχρι τη Δυτική Κίνα και από τη Σουηδία μέχρι το Μαρόκο. Στην Κύπρο το γένος αντιπροσωπεύεται με 7 είδη, από τα οποία το Arum cylindraceum subsp. pitsyllianum είναι ενδημικό υποείδος του νησιού.

Εξάπλωση: Κοινό ιθαγενές φυτό της Κύπρου, με εξάπλωση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (ανατολικό Αιγαίο, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ). Απαντά σε μεγάλο εύρος ενδιαιτημάτων, όπως παρυφές καλλιεργούμενων χωραφιών, βραχώδεις βουνοπλαγιές και κοντά σε όχθες ποταμών, από υψόμετρο 0 έως 1050 μ.

Περιγραφή: Πρόκειται για πολυετή, κονδυλώδη πόα, ύψους μέχρι 50 εκ. Ο κόνδυλος έχει κατακόρυφη διάταξη, με μήκος 5-10 εκ. και διάμετρο 2,5-3 εκ. Τα φύλλα έχουν σχήμα βελοειδές-σαϊτοειδές και ο μίσχος είναι μακρύτερος του ελάσματος. Είναι γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια και έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα στην κάτω επιφάνεια. Άνθη χωρίς περιγόνιο εγκλεισμένα σε μεμβρανώδη σπάθη μήκους μέχρι 30 εκ. Το άνω μέρος της σπάθης είναι λογχοειδές, πρασινωπό εξωτερικά, ανοιχτοκίτρινο ή πρασινωπό εσωτερικά με σκοτεινοπορφυρά στίγματα και κάποτε χωρίς στίγματα.

Σπάδικας (ταξιανθία) μήκους 12-20 εκ., κοντύτερος από τη σπάθη πορφυρού χρώματος. Στο κάτω μέρος της ροπαλοειδούς κορυφής του φέρει τα αρσενικά, θηλυκά και άγονα άνθη. Οι καρποί του είναι σφαιρικές, κόκκινες ή πορτοκαλόχρωμες ράγες, διατεταγμένες σε κυλινδρικό στάχυ. Σύμφωνα με τον Boyce (1993), ανάλογα με το χρώμα της σπάθης διακρίνεται σε 4 ποικιλίες (var. dioscorides, var. philistaeum, var. cyprium, var. syriacum).

Καθεστώς Διατήρησης: Το είδος έχει ευρεία εξάπλωση και συνεπώς μεγάλο πληθυσμό. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού του βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και Εθνικά Δασικά Πάρκα ή άλλη κρατική δασική γη με ελεγχόμενες δραστηριότητες.
... See MoreSee Less

Αυτόν τον Ιούνη το Υπουργείο Γεωργίας προτείνει γνωριμία με το «Άρον του Διοσκουρίδη», το γνωστό Αρκοκολόκασον
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - Cyprus MOA

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, η κυπριακή φύση προετοιμάζεται για την αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας. Ένα από τα ανθεκτικά φυτά που συναντάμε αυτή την περίοδο στην κυπριακή φύση είναι το Arumdioscoridis (Άρον του Διοσκουρίδη) ή Αρκοκολόκασον, όπως είναι  γνωστό στον περισσότερο κόσμο.  Το όνομα του γένους Arum προέρχεται από το ελληνικό όνομα Άρον, ενώ το επίθετο dioscoridis δόθηκε στο είδος προς τιμή του Έλληνα γιατρού-φαρμακοποιού-βοτανολόγου Διοσκουρίδη Πεδάνιου.

Αρκοκολόκασον (άρκον [άρκον = άγριο] + κολοκάσι)

Αν και δηλητηριώδες, το φυτό Άρον του Διοσκουρίδη είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τη ρίζα του φυτού ως κομπρέσα για τις πληγές καθώς και για τα δαγκώματα της οχιάς. Χρησιμοποιούνταν επίσης κατά των σπασμών, του βήχα, της αρθρίτιδας και της αϋπνίας.  Το Αρκοκολόκασο χρησίμευε και για την κατασκευή ψωμιού, καλλυντικών και αιθέριων ελαίων αλλά και ως καθαριστικό για τα ασπρόρουχα.

Το άνθος του άγριου κολοκασιού, ένας ασυνήθιστα εντυπωσιακός κρίνος, δεν περνά απαρατήρητο, λόγω της παράξενης ομορφιάς του αλλά και… της δυσοσμίας του! Κατά την άνθησή του, το φυτό αναδύει μια δυσάρεστη βαριά μυρωδιά, που θυμίζει κρέας σε αποσύνθεση, η οποία όμως βοηθά στην προσέλκυση των εντόμων για την επικονίασή του.

Γενικά: Το γένος Arum περιλαμβάνει 25 είδη κονδυλωδών φυτών, τα οποία απαντούν από τα νησιά Αζόρες μέχρι τη Δυτική Κίνα και από τη Σουηδία μέχρι το Μαρόκο.  Στην Κύπρο το γένος αντιπροσωπεύεται με 7 είδη, από τα οποία το Arum cylindraceum subsp. pitsyllianum είναι ενδημικό υποείδος του νησιού.

Εξάπλωση: Κοινό ιθαγενές φυτό της Κύπρου, με εξάπλωση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (ανατολικό Αιγαίο, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ). Απαντά σε μεγάλο εύρος ενδιαιτημάτων, όπως παρυφές καλλιεργούμενων χωραφιών, βραχώδεις βουνοπλαγιές και κοντά σε όχθες ποταμών, από υψόμετρο 0 έως 1050 μ.

Περιγραφή: Πρόκειται για πολυετή, κονδυλώδη πόα, ύψους μέχρι 50 εκ. Ο κόνδυλος έχει κατακόρυφη διάταξη, με μήκος 5-10 εκ. και διάμετρο 2,5-3 εκ. Τα φύλλα έχουν σχήμα βελοειδές-σαϊτοειδές και ο μίσχος είναι μακρύτερος του ελάσματος. Είναι  γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια και έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα στην κάτω επιφάνεια. Άνθη χωρίς περιγόνιο εγκλεισμένα σε μεμβρανώδη σπάθη μήκους μέχρι 30 εκ. Το άνω μέρος της σπάθης είναι λογχοειδές, πρασινωπό εξωτερικά, ανοιχτοκίτρινο ή πρασινωπό εσωτερικά με σκοτεινοπορφυρά στίγματα και κάποτε χωρίς στίγματα.

Σπάδικας (ταξιανθία) μήκους 12-20 εκ., κοντύτερος από τη σπάθη πορφυρού χρώματος. Στο κάτω μέρος της ροπαλοειδούς κορυφής του φέρει τα αρσενικά, θηλυκά και άγονα άνθη. Οι καρποί του είναι σφαιρικές, κόκκινες ή πορτοκαλόχρωμες ράγες, διατεταγμένες σε κυλινδρικό στάχυ. Σύμφωνα με τον Boyce (1993), ανάλογα με το χρώμα της σπάθης διακρίνεται σε 4 ποικιλίες (var. dioscorides, var. philistaeum, var. cyprium, var. syriacum).

Καθεστώς Διατήρησης: Το είδος έχει ευρεία εξάπλωση και συνεπώς μεγάλο πληθυσμό. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού του βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και Εθνικά Δασικά Πάρκα ή άλλη κρατική δασική γη με ελεγχόμενες δραστηριότητες.