Πύλη Αμμοχώστου – Επαρχία Λευκωσίας
Παραλιακό μέτωπο – Επαρχία Λεμεσού
Λίμνη Αλυκής – Επαρχία Λάρνακας
Πέτρα του Ρωμιού – Επαρχία Πάφου
Παραλία Πόλης Αμμοχώστου - Επαρχία Αμμοχώστου
Κάστρο της Κερύνειας – Επαρχία Κερύνειας
Ακάμας
Πλατεία Βρύσης των Πεγειώτισσων
8560 Πέγεια
Κύπρος
Δήμαρχος: Μαρίνος Λάμπρου
Τηλ.: +357 26621113
Φαξ: +357 26621571
Email: info@akamasmunicipality.org
Website: www.pegeiamunicipality.com
Η Πέγεια ανακηρύχθηκε σε Δήμο το 1994 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Κύπρου, καθώς η περιφέρεια της καλύπτει 4,552 εκτάρια. H διοικητική έκταση της Πέγειας φθάνει στα βόρεια μέχρι τον κόλπο της Λάρας και στα νότια μέχρι το τσιφλίκι των Ποτίμων και το φράγμα του Μαυροκόλυμπου.
Όσον αφορά στη γεωγραφική θέση της Πέγειας, αυτή κρίνεται αρκετά ευνοϊκή. Μόνο 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Πάφου και κοντά στον πανέμορφο Ακάμα, αποτελεί σημείο προσέλευσης, όχι μόνο ντόπιων, αλλά και ξένων κατοίκων. Το γεγονός ότι το χωριό είναι ριζωμένο στις πλαγιές ενός βουνού και κτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, επιτρέπει την αξιοζήλευτη πανοραμική του θέα, τόσο προς τα δυτικά παράλια του νησιού, όσο και προς το κέντρο της Πάφου. Ακόμη, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, καθώς και το ήπιο κλίμα της περιοχής, αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα.
Οι απόψεις για την προέλευση της ονομασίας της Πέγειας διίστανται. Ωστόσο, επικρατέστερη είναι αυτή του Νέαρχου Κληρίδη. Σύμφωνα με αυτήν το όνομα είναι ξενικό και φανερώνει ότι ο συνοικισμός κτίστηκε στα χρόνια των Ενετών, οι οποίοι έλεγαν το γειτονικό λιμανάκι Μπ(α)έγια και το εκεί μικρό ακρωτήρι, Κερατίδι, επειδή μοιάζει σαν κέρατο. Baia Cheratidi σημαίνει κόλπος του Κερατιδίου και από αυτό, πήρε το όνομα του ο συνοικισμός εκείνος. Μπ(α)έιγια λοιπόν στα ιταλικά σημαίνει κόλπος και από αυτή τη σημασία προήλθε η ονομασία της Πέγειας.
Η Πέγεια, λόγω του όμορφου καταπράσινου τοπίου της, των γραφικών ακρογιαλιών της και των αξιόλογων αρχαιολογικών της χώρων, άρχισε κατά τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται τουριστικά και να την προτιμούν χιλιάδες ζευγάρια, για την τέλεση του Πολιτικού τους Γάμου.
Επίκεντρο της τουριστικής κίνησης είναι η περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων, η οποία έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και διαθέτει ταβέρνες, μπαράκια κι άλλα κέντρα αναψυχής, καθώς και ξενοδοχεία. Ο Δήμος διαθέτει πανέμορφες παραλίες, όπως είναι η Παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων, η Παραλία Λαουρούς, Μανίκι, Καφίζης και Λάρας.
Εξαιρετικής ομορφιάς είναι η παραλιακή τοποθεσία Κανταρκαστοί ή Θαλασσινές Σπηλιές, γύρω στα 2 χιλιόμετρα από τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας. Εδώ τα μανιασμένα κύματα του χειμώνα σμίλεψαν με τα χρόνια τα πετρώματα, δημιουργώντας σπήλαια, μικροσκοπικά νησάκια και κάθετους βράχους. Στη θάλασσα αυτή εμφανίζονται κατά καιρούς φώκιες, γι’ αυτό και η περιοχή ονομάζεται και Σπήλιος της Φώκαινας.
Μερικά αξιοθέατα, που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, είναι η Βρύση των Πεγειώτισσων, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Στο χώρο αυτό γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και τέλεση Πολιτικών Γάμων.
Η Βρύση είναι κτίσμα του 1907, προφανώς στην θέση μιας παλαιότερης Βρύσης από τον εργολάβο Αχιλλέα Κωνσταντίνου. Τότε η λειτουργία της ήταν πολυσήμαντη, καθώς μέχρι το 1956 ήταν η κύρια πηγή πόσιμου νερού της κοινότητας.
Επίσης, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται περίπου 4,5 χλμ από το χωριό Πέγεια, κοντά στο ψαρολίμανο, βρίσκονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών με ψηφιδωτά δαπέδου, που απεικονίζουν σκηνές με ζώα. Αυτή η περιοχή, φαίνεται να αποτελούσε το χώρο ενός σημαντικού οικισμού της πρώιμης Χριστιανικής Εποχής. Κοντά μάλιστα στην περιοχή υπάρχουν τάφοι της Ρωμαικής περιόδου, λαξευμένοι στο βράχο.
Οι Βασιλικές του «Αγίου Γεωργίου» Πέγειας βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο Ελληνο- Ρωμαϊκού Παλαιοχριστιανικού οικισμού, στην παραλιακή περιοχή του Ακρωτηρίου Δρέπανο, γύρω στα 15 χλμ βορειοδυτικά της Νέας Πάφου. Πρόκειται για τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους Πρωτοχριστιανικές Εκκλησίες, που αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αποτελεί και η νεκρόπολη του οικισμού, που αποτελείται από μνημειακούς τάφους σε δύο τύπους, αρκοσόλια και θήκες, λαξευμένους στους βράχους. Αναπτύσσεται στο μέτωπο του απόκρημνου βράχου πάνω από τη δυτική και βορειοδυτική ακτή του ακρωτηρίου και απέναντι από τη νήσο Γερόνησο, επί της οποίας έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από την ελληνιστική, έως την παλαιοχριστιανική περίοδο. Ορισμένοι μάλιστα από τους τάφους φέρουν εγχάρακτους σταυρούς και επιγραφές.
Απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, αγναντεύει κανείς το επιβλητικό Νησί του Άη Γιωρκού ή τη Γερόνησο, που κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη Χαλκολιθική περίοδο και θεωρείται χώρος λατρείας του Απόλλωνα. Είναι ένα από τα πιο μεγάλα νησάκια, από τα λίγα που βρίσκονται γύρω από τις ακτές της Κύπρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος Μελέτη φιλοξενεί λαξευτούς Τάφους. Εκτιμάται ότι οι τάφοι ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο. Ο αρχαιολογικός χώρος Μελέτη βρίσκεται πλησίον του Αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Γεωργίου. Οι τάφοι δεν είναι μελετημένοι, ούτε τα μνημεία, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει τίποτα δημοσιευτεί.
Το Φαράγγι του Άβακα αποτελεί ένα φυσικό μνημείο άγριας ομορφιάς, μοναδικών γεωμορφολογικών μορφών και αξίζει κανείς να επισκεφτεί το φαράγγι, για να απολαύσει τη μοναδική του θέα. Το ύψος του υπολογίζεται στα 200 μέτρα, με πιο στενό άνοιγμα δύο μέτρα και με πιο φαρδύ γύρω στα οκτώ. Το μήκος του εκτείνεται περίπου στα τρία χιλιόμετρα.
Τα ξωκλήσια της Πέγειας θεωρούνται στο είδος τους μοναδικά. Μερικά από αυτά είναι το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας, της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Μαρίνας, της Παναγίας Αγριδιώτισσας, Εισοδίων της Θεοτόκου, της Παναγίας Ζαλακιώτισσας , της Αγίας Παρασκευής ή Παλαιομονάστηρου και άλλες.
Επίσης, ο Δήμος Πέγειας διαθέτει διάφορες σημαντικές υπηρεσίες αναψυχής όπως Δημοτικό Στάδιο και Δημοτικό Πάρκο « Παλιομονάστηρο», Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Παιδιών (Σ.Κ.Ε.), Εκδρομικό Χώρο στο Δάσος «Πυκνή», Παραλιακό Πεζόδρομο, Ποδηλατικές Διαδρομές και πολλά άλλα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα του Δήμου Πέγειας: http://www.pegeiamunicipality.com, καθώς επίσης και στο Facebook του Δήμου.
Ιεροκηπία
Τ.Θ.: 63015
8210 Γεροσκήπου
Κύπρος
Δήμαρχος: Νίκος Παλιός
Τηλ.: +357 26962324
Φαξ: +357 26961247
Email: info@geroskipou.org.cy
Website: www.geroskipou.org.cy
Η Γεροσκήπου έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, που ξεκινάει από την αρχαιότητα. Αυτό, όμως, που σφράγισε τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό της είναι η σύνδεσή της με τη λατρεία της Αφροδίτης, καθώς στα χώματά της βρίσκονταν οι Ιεροί Κήποι της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς.
Η Γεροσκήπου βρίσκεται στα ανατολικά της επαρχίας Πάφου, έχει έκταση 10 και πλέον τ. χλμ. και πληθυσμό 8000 κατοίκων. Ο Δήμος Γεροσκήπου ιδρύθηκε το 1994 και σήμερα, στα διοικητικά του όρια, περιλαμβάνει, πέραν της Γεροσκήπου, και τη μικρή κοινότητα της Κολώνης (συνολική έκταση Δήμου 15 τ. χλμ. περίπου). Δύο βραχώδη υψίπεδα περιβάλλουν τη Γεροσκήπου, δίνοντας σ’ αυτή χαρακτηριστική όψη, ενώ προς τον νότο, υπάρχει εύφορη κοιλάδα, πλούσια σε νερά.
Η ομορφιά του τοπίου και η πλούσια ιστορία της κάνουν τη Γεροσκήπου ένα ελκυστικό προορισμό για κάθε επισκέπτη. Χωρίς να αλλάξει το γραφικό της χαρακτήρα, η Γεροσκήπου άρχισε τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και να μετατρέπεται σε μια μοντέρνα και λειτουργική πόλη. Ο καθένας που επισκέπτεται τη Γεροσκήπου μπορεί να απολαύσει την ηρεμία μιας μικρής παραδοσιακής κοινότητας, χωρίς όμως να είναι αναγκασμένος να στερηθεί τις υπηρεσίες που προσφέρει μια σύγχρονη πόλη. Τo ιστορικό κέντρο της κωμόπολης βρίσκεται τρία χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Πάφου. Η Γεροσκήπου έχει άριστη οδική σύνδεση, καθώς στα βόρεια σύνορά της βρίσκεται ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Πάφο με τις άλλες πόλεις της Κύπρου, ενώ σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων απ’ αυτήν βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου. Στο παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου, μήκους τεσσάρων σχεδόν χιλιομέτρων, υπάρχει αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα, με σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας, εστίασης και ψυχαγωγίας.
Η περιοχή της Γεροσκήπου, παρά τον σημαντικό αριθμό αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων που διαθέτει, δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμενο συστηματικής έρευνας και μελέτης. Έτσι, η γνώση μας για το αρχαίο παρελθόν του τόπου είναι ακόμα αποσπασματική. Τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι η Γεροσκήπου κατοικείται χωρίς διακοπές, τουλάχιστον από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (4500-3900 π.Χ.). Τα πρώτα ουσιαστικά κατάλοιπα χρονολογούνται την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1050 π.Χ.) και αντανακλούν ένα πλούσιο και εξελιγμένο οικισμό.
Στην αρχαιότητα, η περιοχή της Γεροσκήπου συνδέθηκε με τη λατρεία της Αφροδίτης, της θεάς της βλάστησης και της γονιμότητας. Στα νότια, προς τη θάλασσα, βρίσκονταν οι περίφημοι «Ιεροί Κήποι» της Αφροδίτης, όνομα που διασώζει μέχρι σήμερα στο όνομά της η Γεροσκήπου (παραφθορά του αρχαίου ονόματος της πόλης, Ιεροκηπία, που σχηματίστηκε από τις ελληνικές λέξεις «ιερός» και «κήπος»). Από τους κήπους αυτούς, σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, περνούσε η πομπή των πιστών που κατέληγε στο Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, με την ευκαιρία της τέλεσης των «Αφροδισίων», της ετήσιας γιορτής προς τιμήν της θεάς. Η ανακάλυψη στα μέσα του 20ου αι. ενός αποθέτη στην τοποθεσία «Μονάγρι», που περιείχε εκατοντάδες πήλινα ειδώλια, φαίνεται να αποδεικνύει την ύπαρξη στη Γεροσκήπου, κατά την Αρχαϊκή τουλάχιστον περίοδο, ιερού αφιερωμένου στην Αφροδίτη. Εξάλλου, η αρχαία Ιεροκηπία, με τις πλούσιες πηγές νερού, τα σπήλαια, τις υπόγειες στοές και την άγρια πυκνή βλάστηση, είχε όλα τα μορφολογικά γνωρίσματα των χώρων λατρείας της θεάς στον ελληνικό χώρο.
Στα τέλη της Ύστερης Κλασικής περιόδου ιδρύεται στην τοποθεσία «Αλώνια του Πισκόπου» υπόγειο ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Υλάτη. Σύμφωνα με επιφανειακές μελέτες στον χώρο του ιερού, στην περιοχή αυτή υπήρχε τέμενος του θεού με ιερό άλσος, το οποίο θα απλωνόταν σε διαδοχικά επίπεδα λαξευμένα στον βράχο. Στο μέσον του τεμένους πιστεύεται ότι υπήρχε κτίσμα που περιελάμβανε τις δύο υπόγειες αίθουσες που διασώζονται μέχρι σήμερα.
Στην περιοχή της Γεροσκήπου, κατά την Παλαιοχριστιανική και Πρωτοβυζαντινή περίοδο, υπήρχε αναπτυγμένη μοναστική ζωή, γεγονός που πιστοποιείται από τα αγιωνύμια, τα λαξευτά ασκητήρια και τα ναΰδρια, που υπάρχουν νοτιοδυτικά της πόλης («Εφτά Αϊγιώργιδες», «Καταραμένη») και στα βόρεια βραχώδη υψώματα («Παλιοτζέλλαρον», «Άγιοι Πέντε»). Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, κατά την Πρωτοχριστιανική περίοδο υπήρχε στη Γεροσκήπου, πλησίον του σπηλαίου των Αγίων Πέντε, πολυτελής βασιλική. Η καταστροφή της (προφανώς κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών) ήταν πιθανώς ο λόγος που συνέβαλε στην οικοδόμηση ναού τον 9ο αι., αφιερωμένου αρχικά στον Τίμιο Σταυρό και μετέπειτα στην Αγία Παρασκευή.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το χωριό πρέπει να είχε μεγάλη οικονομική σημασία. Λόγω της εύφορης πεδιάδας της περιοχής, η Γεροσκήπου ανήκε στα βασιλικά κτήματα που ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β’ δώρισε, κατά την περίοδο 1464-1468, στον Petro D’ Avila, επιφανή φεουδάρχη και ισχυρή πολιτική προσωπικότητα της εποχής.
Σημαντική για τη Γεροσκήπου εξέλιξη, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, υπήρξε η ίδρυση βρετανικού υποπροξενείου στην κοινότητα (1800-1864), γεγονός που αναβάθμισε τον ρόλο της στην περιοχή. Προξενικός πράκτορας της Βρετανίας στην Πάφο και, κυρίως υπεύθυνος για τον ανεφοδιασμό του αγγλικού στόλου, διορίστηκε ο, Επτανησιακής καταγωγής, εγκατεστημένος στη Γεροσκήπου, Ανδρέας Ζυμπουλάκης, o οποίος είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας με τον Άγγλο ναύαρχο Sir Sidney Smith. Τον Ανδρέα Ζυμπουλάκη διαδέχθηκε στο αξίωμα το 1826 ο γιος του, Σμιθ ή Χατζησμίθ Ζυμπουλάκης.
Πάφος
Τ.Θ.: 60032
8100 Πάφος
Κύπρος
Δήμαρχος: Φαίδωνας Φαίδωνος
Τηλ.: +357 26822270
Φαξ: +357 26934762
Email: town.hall@pafos.org.cy
Website: http://www.pafos.org.cy
Η Πάφος μέσα απο τον χρόνο
Ένας φωτεινός τόπος είναι η Πάφος. Το φως είναι παντού, η σκιά ασήμαντη. Η φωτόλουστη πολιτεία της δυτικής πλευράς του νησιού είναι η πλησιέστερη ακτή της Κύπρου προς τη δύση. Το ήπιο κλίμα, η φωτεινή ατμόσφαιρα, η ποικιλία του τοπίου,τα μνημεία του πολιτισμού και της τέχνης, που είναι κατεσπαρμένα σε όλη την επιφάνεια της γης της, αποτελούν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Φως, ήλιος, θάλασσα, τρεις πανάρχαιες λέξεις, που χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους ίδιους ανθρώπους στους ίδιους χώρους, σημαδεύουν το χώρο της Πάφου. Στα δυτικά, στα νότια και στα βόρειά της, η Πάφος βρέχεται από τη θάλασσα. Παλιά, ονόμαζαν τις θάλασσες αυτές Κιλικιακό πέλαγος στα βόρεια, Αιγυπτιακό στα νότια και θάλασσα της Παμφυλίας στα δυτικά.
Το φυσικό περιβάλλον διαμορφώνει ένα μοναδικό σε ολόκληρη την Κύπρο κλίμα. Ο χειμώνας, στη σύντομη διάρκειά του, είναι μαλακός, ενώ το καλοκαίρι, που παίρνει το μεγαλύτερο μέρος από τις τέσσερις εποχές, είναι δροσερό. Οι ψυχροί βορινοί άνεμοι σταματούν στα χαμηλά βουνά που βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής. Δεν μπορούν να φτάσουν στις παραλιακές πεδιάδες που συμβαδίζουν με τις ακρογιαλιές της Πάφου. Στην πόλη της Πάφου, ο λόφος του Μουσαλλά απείχε, πάντοτε σύμφωνα με τους γεωλόγους, μόνο λίγα μέτρα μακριά από την επιφάνεια της θάλασσας. Στους πρόποδες του λόφου αυτού έφταναν τα κύματα της θάλασσας.
Η Πάφος υπήρξε λίκνο θρησκειών. Εδώ λατρεύτηκε η ανατολίτισσα θεά Αστάρτη και ελληνοποιήθηκε σε θεά του έρωτα και της γονιμότητας και πήρε το όνομα Αφροδίτη. Ένα όνομα που δέθηκε τόσο πολύ με το χώρο λατρείας της ώστε να ονομάζεται Παφία. Η Παφία Αφροδίτη απαντά σε πολλά κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας. Εδώ, με τον πιο επίσημο τρόπο έγινε η υποδοχή της νέας θρησκείας, του Χριστιανισμού, που και πάλι ξεκίνησε από την Ανατολή. Ο πρώτος χριστιανός ηγεμόνας σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν ο κυβερνήτης της Πάφου, που στα χρόνια εκείνα η Πάφος ήταν η πρωτεύουσα της Κύπρου.
Η αρχαία Πάφος, η Παλαίπαφος, τα σημερινά Κούκλια, στο στόμιο του Διαρίζου, του μοναδικού ποταμού που διατηρεί το νερό του και το καλοκαίρι, ήταν το θρησκευτικό κέντρο που προσείλκυε όχι μόνο τους Κυπρίους, αλλά και κατοίκους των γειτονικών χωρών. Τον περίφημο ναό της Αφροδίτης στην Πάφο τον αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσειά του (θ 362-366).Όλοι αυτοί οι προσκυνητές έρχονταν στον «ομφαλό της γης», όπως ονόμασαν την Πάφο. Αυτός ήταν ο δεύτερος «ομφαλός της γης». Ο πρώτος ήταν το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ο Ησύχιος, που δίνει αυτόν το χαρακτηρισμό στην Πάφο, ο οποίος μάλιστα την τοποθετεί πριν από τους Δελφούς, πιθανό να εννοούσε ότι η Πάφος, εξαιτίας του πιο μεγάλου ιερού της Αφροδίτης συγκέντρωνε εκεί όλους τους Έλληνες, ή επειδή στο κέντρο του ναού βρισκόταν μια κωνόσχημη πέτρα που έμοιαζε με ομφαλό. Η λατρεία της θεάς Αφροδίτης, ξεκινώντας από την Πάφο, ξαπλώθηκε με τον καιρό σε ολόκληρη την Κύπρο. Σημαντικοί ναοί της βρίσκονταν και στο Ιδάλιο, τους Σόλους, τους Γόλγους, στην Αμαθούντα, στο Κίτιο, στη Σαλαμίνα.
Για το όνομα της Πάφου δόθηκαν ήδη από την αρχαιότητα διάφορες ερμηνείες. Έχουμε αναφέρει πιο μπροστά τον Όμηρο, που, εκτός από την ονομαστική αναφορά της Πάφου, μας μίλησε και για το ναό της Αφροδίτης. Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν πως η πόλη πήρε το όνομά της από τον Πάφο, τον πατέρα του Κινύρα, που ήταν γιος του Κέφαλου και προερχόταν από την ανατολή. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως το όνομα προήλθε από την Πάφο, γυναίκα αυτήν τη φορά, κόρη του μυθικού Πυγμαλίωνα.
Ύστερα από την τουρκική εισβολή, η οποία έφερε και αρκετούς πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην τουρκική συνοικία της πόλης, άρχισε ο αγώνας για επιβίωση και οικονομική ανόρθωση. Επειδή οι δυο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Κύπρου, η Αμμόχωστος και η Κερύνεια, βρίσκονταν κάτω από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων, δόθηκε μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη της Πάφου. Κατασκευάστηκε το διεθνές αεροδρόμιο, χτίστηκαν νέα ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής για την εξυπηρέτηση των τουριστών που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές, να ξεκουραστούν και να επισκεφτούν τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Σήμερα η Πάφος, φωτεινή όπως πάντα, απλώνεται πάνω στο λόφο που δεσπόζει της μικρής κοιλάδας, που πρασινίζει μπροστά από τη θάλασσα. Χαίρεται το δροσερό και μυρωμένο αέρα που ξεκινά από τη θάλασσα, περνά από το Μουσαλά και τη Μητρόπολη, την αγορά και τις πλατείες, φέρνοντας μαζί του τη φωνή των αιώνων που πέρασαν, αφήνοντας ο καθένας τα δικά τους αχνάρια. Η είσοδος της πόλης, με το μνημείο των πεσόντων, με την πλατεία Σολωμού, το Δημόσιο Κήπο, την παράταξη των νεοκλασικών δημόσιων εκπαιδευτηρίων, τις πλατείες Κωστή Παλαμά και 28ης Οκτωβρίου, το Δημοτικό Μέγαρο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη θυμίζει πόλη της κλασικής Ελλάδας φερμένη σε μια νεότερη εποχή πολλούς αιώνες μετά. Την ιστορία της πόλης αυτής μπορείς να την ανιχνεύσεις στα σπασμένα μάρμαρά της, στα παλιά της κτήρια, στις πέτρες που απέμειναν από τον πολύ το χρόνο που πέρασε και τις καταστροφές που επέφεραν σ’ αυτές οι ποικίλοι κατακτητές, και στον ίδιο τον κόσμο της. Ο πολίτης της Πάφου, που ζει μια άνετη ζωή, χάρη στην ευμάρεια που επικρατεί εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, που δεν έχει να ζηλέψει καμιά πόλη της Ευρώπης, εξακολουθεί να είναι ο ίδιος με τον πολίτη που περιγράφει ο Κικέρωνας στην επιστολή του προς το Γάιο Σεξτίλο Ρούφο: ένας πολίτης που αξίζει να το γνωρίσεις για να τον εκτιμήσεις.
Πόλις (Χρυσοχού)
Τ.Θ.: 66019
8830 Πόλης Χρυσοχούς
Κύπρος
Δήμαρχος: Γιώτης Παπαχριστοφή
Τηλ.: +357 26321321
Φαξ: +357 26322278
Email: info@polis.org.cy
Website: https://www.polis.org.cy/
Η Πόλη Χρυσοχούς βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου, κοντά σε ρομαντικές τοποθεσίες, εκεί που η θεά του έρωτα και της ομορφιάς, η Αφροδίτη, συναντούσε τον αγαπημένο της Άδωνη. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά γωνιά της Κύπρου, πλησίον του ακρωτηρίου του Ακάμα. Είναι κτισμένη σε μια περιοχή χαρισματική με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θαυμάσιες παραλίες.
Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς έχει το προνόμιο να αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους της Κύπρου, ιδρυθείς το 1882 από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Βρετανικής αποικιοκρατίας, και έχει πληθυσμό 3.500, και έκταση 1925 εκτάρια.
Η σημερινή Πόλη Χρυσοχούς είναι συνέχεια των αρχαίων πόλεων του Μαρίου και της Αρσινόης και υπήρξε ένα από τα 10 βασίλεια στην Κύπρο, που ιδρύθηκαν από τους Μυκηναίους, όταν έφτασαν στην Κύπρο. το βασίλειο ήταν πλούσιο σε χρυσό και χαλκό, και εξορυσσόταν από το γειτονικό μεταλλείο της Λίμνης.
Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για άτομα με ειδικά ενδιαφέροντα που αγαπούν τις δραστηριότητες στις διακοπές τους. Αποτελεί κατάλληλο καταφύγιο για ψυχική, φυσική χαλάρωση και αναψυχή. Η Πόλη Χρυσοχούς είναι η αγαπημένη περιοχή των εκλεκτικών και απαιτητικών που αναζητούν την ποιότητα στις διακοπές τους σε ένα φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον. Διαθέτει ποικιλία τουριστικών καταλυμάτων για κάθε γούστο και κάθε απαίτηση: πολυτελή ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά, διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις , επαύλεις με ιδιωτικές πισίνες. Για τους λάτρεις της φύσης και της κατασκήνωσης υπάρχει ακόμη και κατασκηνωτικός χώρος δίπλα από τη θάλασσα σε ένα δάσος από ευκαλύπτους.
Οι πολύ καλά οργανωμένες Δημοτικές παραλίες, η Δημοτική Ακτή και η ακτή του Κατασκηνωτικού χώρου, συγκαταλέγονται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου και της Ευρώπης, και για αυτό το λόγο πήραν την Ευρωπαϊκή βράβευση «Γαλάζια Σημαία».
Η περιοχή του Λατσιού, είναι ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια στην Κύπρο, όπου χρησιμοποιείτο από Έλληνες και άτομα από άλλες χώρες για να έλθουν στην Κύπρο τα παλιά χρόνια. Στη συνέχεια το λιμάνι χρησιμοποιείτο για μεταφορά χαρουπιών. Σήμερα μπορείς να βρεις απομεινάρια των παλιών αποθηκών χαρουπιού, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Το λιμάνι του Λατσιού χρησιμοποιείται από τους ψαράδες και είναι δημοφιλές για το φρέσκο ψάρι του. Δίπλα από το ψαρολίμανο έχει δημιουργηθεί μαρίνα.
Η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις των σπορ. Η ποδηλασία και η ορειβασία είναι ένα πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη φόρμα σας και να εξερευνήσετε την περιοχή. Μπορείς να ακολουθήσεις τα πολλά γραφικά μονοπάτια της φύσης, τα οποία έχουν εκπληκτική θέα. Οι αμμώδεις παραλίες της Λάρας στη δυτική ακτή του Ακάμα είναι μερικές από τις τελευταίες μεσογειακές τοποθεσίες φωλιάσματος για τις πράσινες χελώνες, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά.
Με ζεστές κρυστάλλινες θάλασσες, η Πόλη Χρυσοχούς είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ. Υπάρχει ποικιλία θαλασσίων σπορ, όπως αλεξίπτωτο, τζετ σκι, θαλάσσιο σκι, βάρκα μπανάνας και κανό. Οι λάτρεις της ιστιοσανίδας και της ιστιοπλοΐας μπορούν να τα απολαύσουν όλο το χρόνο χάρη στους σταθερούς ανέμους και το ήπιο κλίμα.
Το πάρκο του Αγίου Ανδρονίκου, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Πόλης, προσθέτει ένα πράσινο τοπίο. Στο πάρκο υπάρχουν καθίσματα και το ιστορικό εκκλησιαστικό μνημείο του Αγίου Ανδρονίκου. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει ένα καταφύγιο ηρεμίας.
Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή της οικονομίας της περιοχής και έχουν γίνει πολλά βήματα για προσέλκυση τουριστών στην περιοχή μας, ενώ πολλά από τα έργα που έχουν γίνει, είναι με γνώμονα τον τουρισμό.
Η Πόλη Χρυσοχούς είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κύπρου. Διατηρεί τη μαγεία της μικρής πόλης, που περιβάλλεται από την ιστορία, καθώς και από τα καθαρά νερά της χερσονήσου του Ακάμα.
Ο Δήμος μας διοργανώνει ποικιλία κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προώθηση της περιοχής και προσφέρει ποιοτική διασκέδαση σε όλους, ένα από τα κυριότερα γεγονότα είναι οι καθιερωμένες εκδηλώσεις «Μάριον- Αρσινόη», οι οποίες διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι. Οι εκδηλώσεις προάγουν το χορό, το θέατρο και τη μουσική και τις απολαμβάνουν πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
Ολοκληρώνοντας, η Πόλη Χρυσοχούς είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου, η οποία συνδυάζει καθαρές παραλίες, ήπιο κλίμα, είναι μια ήσυχη και φιλόξενη περιοχή. Είναι μια πανέμορφη περιοχή, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί ότι ο χρόνος έχει παραμείνει στάσιμος, με ισχυρή κουλτούρα και πολλές παραδόσεις που έχουν διασωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύθυνση:
Ρηγαίνης 78, 1010 Λευκωσία,
Τ.Θ. 22033, 1516 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ: +357 22 445170
Φαξ: +357 22 677230
Email: endeky@ucm.org.cy