Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πιο ενεργό ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα στην Κύπρο στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμμετέχει ενεργά σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Για την καλύτερη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εν λόγω προγραμμάτων, έχει δημιουργηθεί το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (www.digitalheritagelab.eu), το οποίο ανήκει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ. Το ερευνητικό Εργαστήριο ίδρυσε και διευθύνει ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης και σε αυτό εργάζονται επιστήμονες από διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους συναφείς με την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Ένα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι το ερευνητικό πρόγραμμα LoCloud (www.locloud.eu). Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τις λέξεις Local και Cloud. Το LoCloud έχει ως στόχο να βοηθήσει μικρομεσαία Πολιτιστικά Ιδρύματα και Οργανισμούς να προβάλουν το ψηφιοποιημένο υλικό τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana και προσδοκεί να αρχειοθετήσει όσο περισσότερα ψηφιοποιημένα αντικείμενα από Πολιτιστικούς Οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.
Η Europeana (www.Europeana.eu) άνοιξε τις πύλες της στο κοινό τον Νοέμβριο του 2008 και μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια έδωσε πρόσβαση σε 5 εκατομμύρια αντικείμενα όπως: βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, πίνακες και ταινίες, αρχειακά έγγραφα κτλ, αντικείμενα προερχόμενα από Εθνικές Βιβλιοθήκες και Πολιτιστικά Ιδρύματα των κρατών της Ευρώπης. Εκτός από την Ανάδειξη του υλικού του κάθε φορέα στην Europeana, το πρόγραμμα LoCloud προσφέρει στους φορείς δωρεάν υπηρεσίες νέφους (Cloud) για αποθήκευση του υλικού τους και διασφάλισή του.
Το ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς φροντίζει, ώστε οι Ψηφιοποιημένες Συλλογές: φωτογραφιών, εφημερίδων, βιβλίων, και γενικά οπτικοακουστικού υλικού των Δήμων, Κοινοτήτων, Μουσείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών Οργανισμών της Κύπρου να μπορέσουν να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, όπου ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, οπουδήποτε στον κόσμο, όπως ο απόδημος κάτοικος του εξωτερικού, ο ερευνητής ή ο τουρίστας που επιθυμεί να μάθει για την πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, μπορεί να έχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί. Ταυτόχρονα, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς βοηθά και καθοδηγεί τους φορείς, που ενδιαφέρονται να προβάλουν τις Ψηφιακές Συλλογές τους στην Europeana, σε όλα τα στάδια πριν την δημοσίευση του υλικού χωρίς κανένα κόστος. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συντονισμού, επίβλεψης, αρχειοθέτησης και ταξινόμησης υλικού, εμπλουτισμού των Μεταδεδομένων στα αντικείμενα που πρόκειται να δημοσιευθούν, όπως επίσης και εκπαίδευση στην τεκμηρίωση των αντικειμένων και στο ανέβασμα του υλικού στο διαδίκτυο.
Η Ένωση Δήμων Κύπρου συμμετέχει ενεργά στο έργο αυτό έχοντας υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Europeana το Μάρτιο του 2015. Έκτοτε παραχωρεί συστηματικά υλικό από το αρχείο της αλλά και τα αρχεία των Δήμων για τους σκοπούς υλοποίησης του προγράμματος.