Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για το φετινό Ημερολόγιο που εξέδωσε ο Δήμος Λύσης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν:
ΛΑΡΝΑΚΑ: Γραφεία Δήμου Λύσης – 24661444
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Κατίνα Μιχαηλίδου – 99353552,
ΛΑΤΣΙΑ: Ανδρέας Κκαϊλης – 99614078
ΛΕΜΕΣΟΣ: Χαράλαμπος Ρουσής – 99821696
Παντελής Καουρής - 99336677
Ανδρέας Σουτζιής , Andros Electronics ltd - 99351667
Βασίλης Κοντοβούρκης – 99173030
ΕΠΙΣΚΟΠΗ: Υπεραγορά ΛΥΣΙΩΤΗΣ - 25932652
ΠΑΦΟΣ: Κυριάκος Λάρκος, (ΦΩΤΟ ΛΑΡΚΟΣ ΠΑΦΟΣ), 99647674
... See MoreSee Less

Πρώτη Συνεδρία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και κοπή της Βασιλόπιττας

Αύριο Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:15 π.μ. η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων μετά το πέρας της προγραμματισμένης πρώτης συνεδρίας της χρονιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία του Δήμου Κερύνειας στην οδό Μάρκου Δράκου στη Λευκωσία, θα γίνει αγιασμός και η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας των Κατεχόμενων Δήμων.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

Share this entry
... See MoreSee Less

Το Δ.Σ. της ΛΑΛΛ εύχεται σε σας και στην οικογένειά σας, με την έλευση του νέου χρόνου 2022, κάθε ευτυχία και ολοκλήρωση των πόθων όλων για απελευθέρωση της πατρίδας μας και επιστροφή στην αγαπημένη μας Λύση. ... See MoreSee Less

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΜΠΟ ΒΑΣΙΛΑ

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί το θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου και ανταποκριτή του Φιλελευθέρου στη Λάρνακα και τα Κοκκινοχώρια, Πάμπου Βάσιλα που εγκαταλείπει ένα παιδί. Ο Παμπος Βάσιλας από την Κατεχόμενη Άχνα ήταν ένας πραγματικός φίλος του Προσφυγικού Δήμου Λύσης και πάντα πρόβαλλε με συνέπεια το έργο και τις δραστηριότητες του Δήμου μας.
Τον χαρακτήριζε το ήθος, η ευπρέπεια, η ανιδιοτέλεια και η βαθιά του προσήλωση στο καθήκον και τη δημοσιογραφική του αποστολή.
Κάθε μέρα με τις ανταποκρίσεις του περιέγραφε με καθαρή γλώσσα τα όσα συνέβαιναν στην πόλη και Επαρχία Λάρνακας και στα Κοκκινοχώρια.
Ο Δήμος Λύσης νιώθει έντονα την απώλεια ενός αυθεντικού του φίλου που πάντα ήταν κοντά του. Ο αγαπημένος μας Πάμπος αγαπούσε πολύ τη δουλειά του και τους ανθρώπους. Μα πάνω από όλα αγαπούσε την σκλαβωμένη πατρίδα και σε κάθε του κουβέντα έπρεπε να κάμει αναφορά στο σκλαβωμένο χωριό του και στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου. Η ελευθερία ήταν ο πόθος και ο καημός του.
Συλλυπητήρια στους δικούς του.
Αιωνία σου η μνήμη αλησμόνητε μας φίλε. Σ’ ευχαριστούμε για όλα.
... See MoreSee Less

Photos from Δήμος Λύσης ( Dimos Lysis )'s post ... See MoreSee Less

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΣΑΪΑΣ ΠΡΟΕΣΤΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΠΑΝΑΗ ΙΛΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΙΟΚΟΥΡΟΥ
Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας προέστη χθες της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου των Γερόντων της Λύσης Παναή Χαστζηιωνά Ιλαμιού και Πατέρα Γαβριήλ Σιόκουρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα που έγιναν στο εξωκλήσι του Αγίου Ευφημιανού παρά τον Κόρνο.
Ο Πανιερότατος μίλησε για τη ζωή και το έργο των δύο Γερόντων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Γέροντα Γαβριήλ του οποίου υπήρξε πνευματικό τέκνο.
Ο Μητροπολίτης ήταν ο άνθρωπος, που ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του εξωκλησιού μετέφερε και συνόδευε πάντα τον Ηγούμενο του Αποστόλου Βαρνάβα για τις Θείες Λειτουργίες στο εξωκλήσι.
Σύντομη ομιλία έκαμε και ο Δήμαρχος Λύσης και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Ευφημιανού Ανδρέας Καουρής, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του και την πολύτιμη βοήθεια που έδωσε και δίδει τόσο στο εξωκλήσι όσο και ευρύτερα στον Δήμο Λύσης.
Ο Δήμαρχος επέδωσε στον Πανιερότατο αναμνηστική πλακέτα σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του και με αφορμή τα 25χρονα της λειτουργίας του Αγίου Ευφημιανού. Επίσης επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Οικονόμο Παπαγεώργιο Καπαρή ο οποίος για εξήντα χρόνια υπηρετεί το Χριστεπώνυμο πλήρωμα πρώτα στη Λύση και αργότερα στην προσφυγιά.
... See MoreSee Less

Ανακοίνωση του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έλλης Μαλλή (ΙΠΕΜ)
<<Η Παναγία της Λύσης>>, για τις υποτροφίες της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022

Σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής του ΙΠΕΜ, αξιολογήθηκαν οι υποψηφιότητες για τις υποτροφίες της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022. Με ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής, αποφασίστηκε να δοθούν στους πιο κάτω:
Γεωργία Λοΐζου, Γιώργος Κέκκου και Κυριακή Χαραλάμπους.
Αποφασίστηκε ακόμα να δοθεί εφάπαξ ποσό στην Ειρήνη Ζαχαρίου.
Η επιτροπή του ΙΠΕΜ συγχαίρει τους νέους υποτρόφους και τους εύχεται καλές επιτυχίες στις σπουδές τους.

Από την επιτροπή του ΙΠΕ
... See MoreSee Less

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ζενιέρη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ζενιέρη τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλιάς Αγοράς της Παλλουριώτισσας.
Τόσο η προσέλευση των φίλων της εικαστικής τέχνης, όσο και τα εγκωμιαστικά σχόλια για τα έργα του Γ. Ζενιέρη, μόνον εξαιρετικά μπορούν να χαρακτηρισθούν. Αυτό εξάλλου επεσήμανε στην ομιλία του και ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση. Ο Α. Καουρής εκθείασε την δουλειά του καλλιτέχνη, τη τεχνική αλλά και τη θεματολογία του.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε δική του σύντομη ομιλία αφού ευχαρίστησε το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του, ανέφερε ότι συνήθως στα έργα του «θα δει κανείς σκηνές από τη ζωή, θα δει ανθρώπους, πρόσωπα, το σώμα, την φιγούρα, την έκφραση, θα δει μέσα από τον πίνακα τις δικές του αναμνήσεις, τα συναισθήματα, τις κρυμμένες πτυχές της ζωής του, αλλά και τη ζωή των κοντινών του ανθρώπων, δοσμένες μέσα από την ρεαλιστική τεχνική, όπου η έκφραση και το σώμα, είναι το πρωταρχικό μέλημα για το τελικό αποτέλεσμα».
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 58 έργα του καλλιτέχνη.
«Στη ζωγραφική» όπως ανέφερε ο καλλιτέχνης, «μπορείς να εμπνέεσαι από το κάθε τι. Από τα συναισθημάτα που πηγάζουν από το πρόσωπο, το σώμα, την κίνηση και γενικά ότι με φέρνει αντιμέτωπο με σκηνές οι οποίες δημιουργούν και σε μένα συναισθήματα που βγαίνουν από τη ζωή».
Ο Γιώργος Ζενιέρης συνεχίζει να δημιουργεί στο εργαστήρι του στην οδό Αριστοτέλη 16, πάροδος Ονασαγόρου, στη Λευκωσία. (Για επικοινωνία τηλ. 99419127)
... See MoreSee Less

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΥΣΗΣ

Η Επιτροπή Αρχείου του Δήμου Λύσης, υπό την Προεδρία του Δ. Σ. Δημήτρη Περσιάνη συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, 27/11/2021 στα προσωρινά γραφεία του Δήμου στη Λάρνακα. Το κύριο θέμα της συνεδρίας αφορούσε τον τρόπο πρόσβασης στο Αρχείο Λύσης. Ήδη ο σχετικός εξοπλισμός και το λογισμικό έχουν εγκατασταθεί. Απομένει να καταχωρηθεί στο Αρχείο ένας ικανοποιητικός αριθμός τεκμηρίων ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όποιον θα ενδιαφέρεται. Η πρόσβαση στο Αρχείο, σε πρώτο στάδιο θα γίνεται από τα γραφεία του Δήμου. Μεταγενέστερα θα γίνεται από το χώρο του ενδιαφερόμενου.
... See MoreSee Less

ΣΗΜΕΡΑ

Συμμετοχή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στη δενδροφύτευση του Τμήματος Δασών στην Κοινότητα Επταγώνειας

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων συμμετείχε με ομάδα εθελοντών από τα μέλη της με επικεφαλής τον Προέδρό της, Δρα Πέτρο Καρεκλά, στην πρώτη δενδροφύτευση που διοργάνωσε το Τμήμα Δασών το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, στις πληγείσες από τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού Κοινότητες της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι οι Κατεχόμενοι Δήμοι Κυθρέας, Ακανθούς, Καραβά, Κερύνειας, Λύσης, Λευκονοίκου και Λαπήθου, με αίσθημα αγάπης για το σύνολο του τόπου μας, είχαν επιδώσει στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρα Κώστα Καδή στις 20.9.2021 επιταγή ύψους €5.000 ως εισφορά των Κατεχόμενων Δήμων για να αξιοποιηθεί μέσω δράσεων του Τμήματος Δασών για αναζωογόνηση στις πληγείσες περιοχές. Το ποσό αυτό αξιοποιήθηκε για την αγορά και συντήρηση πέραν των 250 δενδρυλλίων, τα οποία θα ξαναδώσουν χρώμα και ζωή στο νεκρό σήμερα τοπίο.

Την έναρξη της δενδροφύτευσης χαιρέτισαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστας Καδής και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, παρουσία και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κας Κλέλιας Βασιλείου, εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Κράτους σε όλους τους χορηγούς και εθελοντές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Οι εθελοντές της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων σ’ αυτή την εξόρμηση φύτεψαν περίπου 150 δενδρύλλια. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας στο Τμήμα Δασών για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Καλούμε το κοινό να στηρίξει αντίστοιχες μελλοντικές εκδηλώσεις του Τμήματος Δασών στο δύσκολο δρόμο προς την περιβαλλοντική ανάκαμψη των περιοχών.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
22 Νοεμβρίου 2021
... See MoreSee Less

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΛΙΑΣΙΔΗ ΣΤΟ ΤΣΙΑΚΚΙΛΕΡΟ
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου τέλεσε το βράδι της περασμένης Τρίτης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διαλεκτικού μας ποιητή Παύλου Λιασίδη στο προαύλιο του σπιτιού του στον Συν. Τσιακκιλερό, όπου διέμενε για πολλά χρόνια με τη γυναίκα του μετά την προσφυγοποίησή του. Η προτομή αποτελεί δωρεά του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και τη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Μαυρογένης.
Μετά το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Λύσης Ανδρέα Καουρή στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» Χρίστος Αριστείδου και εκ μέρους της οικογένειας Λιασίδη ο γιος του Ηλίας Λιασίδης.
Ειδικά για την εκδήλωση έφθασε στην Κύπρο ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ηγούμενος αντιπροσωπείας του Δήμου του ο οποίος απηύθυνε το δικό του χαιρετισμό.
Ο λογοτέχνης Γιώργος Μολέσκης μίλησε με θέμα: «Η ποίηση του Παύλου Λιασίδη και ο άνθρωπος».
Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου η οποία στη συνέχεια τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα απάγγειλαν ποιήματα τα παιδιά του ποιητή Ηλίας και Μαργαρίτα και η Παναγιώτα Γιάλλουρου. Συμμετείχε το μουσικό Σχήμα του ΣΥΚΑΛΥ και τραγούδησε η Μαρία Παπέττα – Κουλουμή.
Στο τέλος της εκδήλωση τα παιδιά του Παύλου Λιασίδη συνόδευσαν την Πρόεδρο της Βουλής στην επίσκεψη της στο σπίτι του πατέρα τους.
Συντονίστρια προγράμματος Γεωργία Τσαλακού.
Το βάθρο της προτομής κατασκεύασε δωρεάν η εταιρεία του εργολάβου οικοδομών Ηλία Γιώρκαλλου, ενώ συνέδραμε στην ολοκλήρωση του έργου και ο επιχειρηματίας Παντελής Πασιάς.
Φωτογραφίες: ΚΑΚΟΣ
... See MoreSee Less

Load more