Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Δημάρχου Κυθρέας, δρα Πέτρου Καρεκλά, στη εκπομπή 'Μέρα Μεσημέρι' του ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.7.2021 ... See MoreSee Less

Συμπαράσταση στους Αμμοχωστιανούς για τις παρανομίες της Τουρκίας στην κατεχόμενη πόλη
• Ο Δήμαρχός μας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων δρ Πέτρος Καρεκλά, έδωσε το παρών του στην εκδήλωση του αδελφού Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια το βράδυ της 19ης Ιουλίου 2021 για την αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα, μεταφέροντας τη συμπαράταξη και συμπαράσταση του προσφυγικού κόσμου από τους υπόλοιπους Κατεχόμενους Δήμους, κατά των νέων παρανομιών της Τουρκίας και της παράνομης καδόθου του Τούρκου Πρόεδρου Ερτογάν στην κατεχόμενη γη μας! Κάτω τα χέρια από την Αμμόχωστο, κάτω τα χέρια από κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας, θρασύτατε "Νεοσουλτάνε"!
Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων Κομμάτων και Οργανώσεων στην εκδήλωση οι οποίοι σε χαιρετισμό τους καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και ζητωκραύγασαν υπέρ της επανένωσης της χώρας μας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, χωρίς ξένους στρατούς και ξένους "εγγυητές"! ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΥΠΡΟ!
• Ο Δήμος Κυθρέας συμμετέσχε στην πεντάλεπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας με στάση εργασίας, στις 20 Ιουλίου 2021 στις 10:00πμ, με την παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού, έξω από τα προσωρινά Γραφεία του στη Λευκωσία.
... See MoreSee Less

Εσπερινός Αγίας Μαρίνας και Αντικατοχική Εκδήλωση στις 16 Ιουλίου 2021
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 16.7.21 το απόγευμα στις 6.30μ.μ. η καθιερωμένη ετήσια Αντικατοχική Εκδήλωση των Κυθρεωτών, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας Κυθρέας.
Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, των Οργανωμένων Συνόλων και των Κοινοτικών Συμβουλίων Κυθρέας και Περιοχής επέδωσε κατ΄ αρχάς Ψήφισμα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο οδόφραγμα Μιας Μηλιάς προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτό καλείται τόσον ο ίδιος όσον και η διεθνής κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις βασικές αρχές και αποφάσεις του ΟΗΕ, η οποία θ’ απαλλάσσει τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή, θα τερματίζει τις «εγγυήσεις» τρίτων και τις όποιες επεμβατικές πρόνοιες και θα επιτρέπει την ελεύθερη επιστροφή των εκτοπισμένων σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας στους τόπους τους.
Στη συνέχεια τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας στον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου Καϊμακλίου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Στην ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος, εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εθνικής φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, άλλοι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανωμένων Συνόλων κ.λπ.
Μετά το πέρας του εσπερινού τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμην όσων θυσιάστηκαν το 1974 και ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από τον Κυθρεώτη ποιητή Νίκο Ορφανίδη. Ακολούθως στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καρεκλάς, αναφέρθηκε στη συμβολή των Κυθρεωτών στον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία που φέτος γιορτάζεται, και κάλεσε λαό και ηγεσία να συσπειρωθούν στον αγώνα της απελευθέρωσης με αλληλεγγύη, ομόνοια, σθένος και αποφασιστικότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα των επιφανών και αφανών ηρώων του 1821 και όλων των εθνικών αγώνων που διεξήγαγε η Κύπρος διαχρονικά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, τόνισε, παρά να επιμείνουμε σταθερά σε μια ειρηνική αναζήτηση λύσης, η οποία θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του νησιού ν’ απολαμβάνουν ό,τι όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Την κύρια ομιλία εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών, δρ Νίκος Χριστοδουλίδης και η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Ποίημα από τον Κυθρώτη φιλόλογο - λογοτέχνη Δρ Νίκο Ορφανίδη
Έτσι αφήνεσαι στα τοπία του ύπνου
πάνω σὲ ένα κατάλευκο νέφος
ψηλὰ στον ουρανὸ
μὲ μιὰ τριήρη ποὺ ξέφυγε
έτσι ήλθε και σὲ πήρε
καὶ σὲ ἀνεβάζει μαζί της σὲ ἄλλα τοπία
φωτεινὰ
καὶ ἀπαστράπτοντα
ἡ μάνα σου σὲ νανουρίζει
μὲ ἐκεῖνο τὸ παλιὸ ποὺ λέγαμε
«ὕπνε ποὺ παίρνεις τὰ παιδιὰ»
καὶ ὅλα τὰ λοιπά
μὲ τὴν Ἁγία Μαρίνα νὰ διασχίζει τοὺς δρόμους
ἐσὺ νὰ τρέχεις ὅπως παλιὰ
στὰ περιβόλια καὶ στὰ νερὰ
ποὺ λάμπουν
δὲν βλέπεις τὴ σκιὰ ποὺ σὲ ἀκολουθεῖ
μεσημέρι
κι ἡ γειτονιὰ ἀποσύρεται
καὶ τὰ παιδιὰ ξυπόλητα
μὲς στὰ νερὰ
κι οἱ φίλοι σου ποὺ ἀναχώρησαν
κωπηλατώντας
κι ἐκείνη ἡ ἁπαλὴ φωνὴ τῆς μητέρας
πάντοτε
ποὺ σὲ ἀκολουθεῖ τρυφερὰ
μὲς στὴ νεφέλη τοῦ οὐρανοῦ
καὶ σὲ σκεπάζει.
... See MoreSee Less

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών,
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στην Αντικατοχική Εκδήλωση του Δήμου Κυθρέας και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας που ακολουθεί του «Εσπερινού της Αγίας Μαρίνας»

Ιερός Ναός Αγίου Πολυδώρου, Καϊμακλί, 16 Ιουλίου 2021, ώρα 18.30
----------------
Έντιμε Δήμαρχε Κυθρέας, κ. Καρεκλά,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριε,
Αγαπητά μέλη των οργανωμένων συνόλων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας,
Φίλες και φίλοι,

Mε φορτισμένη τη μνήμη και σφιγμένη την καρδιά, ξυπνούν κάθε χρόνο ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες, οι θύμησες αλλά και ο πόνος από τα τραγικά γεγονότα του μαύρου θέρους του 1974. Εκείνου του καλοκαιριού, που έμελλε από τότε να στιγματίσει τις ζωές των Κυθρεωτών, αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Ζούμε ξανά τις εφιαλτικές μέρες της βαρβαρότητας και το δράμα που αυτή έφερε μαζί της, σαράντα-επτά φέτος χρόνια, έχοντας εκτρέψει την ιστορική εξέλιξη του λαού μας και της κοινωνίας μας, σε κάθε τους φάσμα.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, που μέσα από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους φροντίζουν να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης κωμόπολης και άσβεστη την επιθυμία για επιστροφή, και να τους ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση τους.
Αγαπητοί μου,
Οδηγημένοι από το εθνικό και θρησκευτικό χρέος, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, μακριά απ’ την κατεχόμενη Κυθρέα, να τελέσουμε τον εσπερινό της Αγίας Μαρίνας και να αναλογιστούμε το επιτακτικό χρέος και την ιστορική ευθύνη που όλοι έχουμε απέναντι στην πατρώα γη, αλλά και στις επόμενες γενιές.
Τέτοιες μέρες, η σκέψη μας σπάει τα συρματοπλέγματα της κατοχής και φτάνει στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας. Στις πατρογονικές εστίες, στους τάφους των προγόνων μας, στα ιερά και τα όσιά μας. Αυτά που δεν ξεχνούμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ μέχρι και την μέρα του γυρισμού. Η θύμηση πάει στις βουβές εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας και στην αγαπημένη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που άλλοτε έσφιζε από ζωή.
Κτισμένος από το 1734, ο μονόκλιτος καμαροσκεπής ναός της λεηλατήθηκε από τον Τούρκο κατακτητή, όπως λεηλατήθηκε η ίδια μας η ψυχή και το είναι μας. Το θαυμαστό εικονοστάσι του 17ου αιώνα, πάρα πολλές από τις αριστουργηματικές της εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Αγιάς Μαρίνας, έκτοτε αγνοούνται.
Τα ατέλειωτα περιβόλια της Κυθρέας, η οποία ήταν κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης των Χύτρων, οι πλούσιοι νερόμυλοι, οι έξι εκκλησίες και ενορίες της, τα δημοτικά σχολεία και το γυμνάσιο, συνδυασμένα με τις φυσικές ομορφιές και την επιβλητική παρουσία του βουνού του Πενταδακτύλου, συνέθεταν ένα μοναδικό περιβάλλον, που γοήτευε ντόπιους και περαστικούς.

Μιλώντας για την Κυθρέα, δεν μπορεί να μην αναφερθούμε στον Κεφαλόβρυσο με τη δροσιά και τη ζωντάνια που έδινε στην περιοχή.

Ήταν σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια που στέρεψε, θέλει ίσως κι αυτός με τη σειρά του να μας θυμίζει την εγκατάλειψη και την ερημιά που προκάλεσε η κατοχή. Αλλά και γιατί αρνείται να ποτίζει και να δροσίζει τον ξένο κατακτητή.
Είναι, πράγματι, ψυχικά δύσκολο να μετρήσουμε τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή. Οι συνθήκες και οι οιωνοί τον μαύρο Ιούλη του 1974 κάθε άλλο παρά ήταν θετικοί. Η συντριπτική υπεροπλία του Αττίλα από τη μια, οι ανοικτές κερκόπορτες και η αποδιοργάνωση των περισσοτέρων μονάδων της Εθνικής Φρουράς από την άλλη, μαζί με την ανοχή και την απάθεια που επέδειξαν οι ισχυροί της γης, επενέργησαν καθοριστικά προς το πιο εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Τόσα χρόνια μετά, τραγικοί πρωταγωνιστές όλοι εκείνοι που στη θέα των τουρκικών αρμάτων μάχης έτρεξαν να σώσουν τη ζωή τους, οι τραγικοί γονιοί που έχασαν τα παιδιά τους, οι γυναίκες που έχασαν το στήριγμά τους, τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους και τα πάντα γύρω τους. Οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής δεν αποτελούν τροφή για επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες, αλλά χειροπιαστές αποδείξεις των ασήκωτων ευθυνών της Τουρκίας, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, έναντι της Κύπρου.

Φίλες και Φίλοι,

Αποτελεί γεγονός πως καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων λόγω της άνευ προηγουμένου προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Είμαστε μάρτυρες της συμπεριφοράς μιας χώρας, που με απύθμενο θράσος προχωρεί με κλιμάκωση της παραβατικότητάς της προωθώντας νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς και απαξιώνοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεση μας, η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στην αποτροπή νέων τετελεσμένων και στην δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών.
Μοναδικός μας στόχος είναι η επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού, με συνθήκες που θα δημιουργούν προοπτικές για θετική κατάληξη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί την λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Κυρίες και Κύριοι,
Ειδικά φέτος, εβρισκόμενοι στο μέσο μιας περιόδου κατά την οποία η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυράς παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση με εξαγγελίες για περαιτέρω τετελεσμένα είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε επί της θαλάσσης, και με προτάσεις που ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, η όλη προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας είναι σαφώς πιο δύσκολη.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις και τις προκλήσεις, δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Αγαπητοί μου,
Είναι σε όλους διάχυτη η απογοήτευση και απουσία ελπίδας και αισιοδοξίας σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα όμως, από την πατρίδα μας, ποτέ δεν έλειψαν οι δοκιμασίες, ο πόνος και η πίκρα. Χρόνια, δεκαετίες και αιώνες πληρώνουμε βαρύ το τίμημα της ιστορίας και της γεωγραφίας μας. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως από το 1974 πληρώνουμε μέχρι σήμερα βαριές απώλειες. Είναι οι νεκροί μας, οι αγνοούμενοι, είναι η ίδια σχεδόν η μισή μας πατρίδα.
Αποτελεί, εξίσου αλήθεια πως σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση του κοινωνικού μας ιστού. Δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των πολιτών της.

Φίλες και φίλοι,
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα με τη σημερινή μου παρουσία εδώ, πέραν από την έκφραση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης από πλευράς της Πολιτείας, να σας μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμα ότι, έχοντας ως οδηγό τους αγώνες του παρελθόντος και τα απορρέοντα από αυτούς διδάγματα, δηλώνουμε περίτρανα πως δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Η έντονη μας ανησυχία μετουσιώνεται σε κινητήρια δύναμη που μας οδηγεί στη ξεκάθαρη βούληση για συνέχιση της προσπάθειας για τερματισμό της κατοχής και επίλυσης του κυπριακού.
Εκδηλώσεις σαν την σημερινή, όχι μόνο συντηρούν ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας αλλά ενισχύουν την ψυχική μας δύναμη, τονώνουν την εθνική μας συνείδηση, αλλά κυρίως, μας βοηθούν να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες, είναι η πυξίδα για την πορεία του αύριο.
Η σημερινή τέλεση του εσπερινού της Αγίας Μαρίνας και η ενότητα αυτή που ακολούθησε υπό την αιγίδα του ∆ήμου Κυθρέας και της Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, δεν είναι παρά άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας όλων μας για επιβίωση στη γη των πατέρων μας, στην οποία μετρά τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας και πολιτισμού. Η συντήρηση στη μνήμη μας της ιστορίας, της θρησκευτικής παράδοσης και της ζωής των κατεχομένων χωριών μας – και η μύηση σε αυτήν των παιδιών και των εγγονιών μας που δεν την έζησαν – συνιστά επιτακτική ανάγκη και οφειλή.
Εμείς, ευλαβικοί προσκυνητές, ανάβουμε απόψε το κερί της ψυχής μας με την άσβεστη φλόγα της μνήμης της αγαπημένης μας Κυθρέας και όλων των κατεχόμενων περιοχών μας.
Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμός Δημάρχου Κυθρέας Δρα Πέτρου Μ. Καρεκλά στην Αντικατοχική Εκδήλωση Κυθρεωτών στον Ι. Ν. Αγίου Πολυδώρου στις 16 Ιουλίου 2021

Συμπληρώθηκαν φέτος δύο αιώνες από την έναρξη της εθνεγερσίας των Ελλήνων το 1821, η οποία έληξε μετά από αιώνες σκλαβιάς με το θαύμα της δημιουργίας του πρώτου, έστω και κουτσουρεμένου, ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. 200 χρόνια μετά, εμείς οι Ακρίτες στο Νησί της Αφροδίτης στην εσχατιά της Μεσογείου, εξακολουθούμε να βιώνουμε τα δεινά της τουρκικής κατοχής, μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974, προσμένοντας για 47 τώρα χρόνια την απελευθέρωση και επιστροφή στη γη που πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι πρόγονοί μας.
Θυμηθήκαμε φέτος τους πολυάριθμους Κύπριους αγωνιστές που πολέμησαν στη μητροπολιτική Ελλάδα για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και τους εκατοντάδες προύχοντες και ιεράρχες του νησιού που σφαγιάστηκαν την 9η Ιουλίου 1821, με πρώτο τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Ανάμεσα στους τόπους που έπληξε τότε η οθωμανική λαίλαπα ήταν και η Κυθρέα, κωμόπολη με άφθονα νερά, εύφορες εκτάσεις και μεγάλες περιουσίες, οι οποίες αρπάγησαν και λεηλατήθηκαν, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της και αλλού.
Όσο για τους προκρίτους που κατάφεραν να διαφύγουν, χαρακτηριστικός ήταν ο στίχος του Κυθρεώτη φυγά Χατζηπετράκη, ο οποίος περιπλανώμενος στην Ευρώπη έγραφε σε Γάλλο γνωστό του εκφράζοντας τον πόθο της πατρίδας και ότι «προτιμά τον θάνατον υπό τας τερπνάς της Κυθρέας χρυσομηλέας παρά την ψυχράν και ομιχλώδη του Λονδίνου ατμοσφαίραν».
Σήμερα, οι Κυθρεώτες και οι Συντοπίτες πρόσφυγες του 1974 εξακολουθούν να σβήνουν, να κηδεύονται και να θάβονται μακριά από τα χώματα της γενέτειρας γης, με το ίδιο πικρό παράπονο να τους διακατέχει που εξέφρασε τότε ο Χατζηπετράκης.
Δυστυχώς τα πάθη του λαού μας συνεχίζονται αδιάκοπα και με ένταση πάλιν, καθώς ο αδηφάγος "Νεοσουλτάνος" επιδεικνύει με κάθε παράνομο τρόπο και θράσος τη στρατιωτική δύναμή του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αλλού στη γειτονιά μας, εποικίζοντας σταδιακά στην κατεχόμενη γη μας και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε συνέχεια σωρείας άλλων παρανομιών από το 1974. Αναγνωρίζουμε μεν όλοι τις μεγάλες δυσκολίες , τις βιώνουμε καθημερινά! Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιμείνουμε στην ειρηνική επιλογή της αναζήτησης λύσης η οποία θα διασφαλίζει εφαρμογή αρχών δικαίου που προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλους τους λαούς, μικρούς ή μεγάλους. Το είπαμε πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: είμαστε χώρα- μέλος της Ε.Ε. και θέλουμε να απολαμβάνουμε κι εμείς ό,τι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται και απολαμβάνουν! Σ΄ αυτή την όντως τιτάνια και δύσκολη προσπάθεια, ήμασταν και θα παραμείνουμε μπροστάρηδες οι Κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες με τις αντίστοιχες συλλογικές Οργανώσεις μας, μαζί ασφαλώς και ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, με πλούσια δράση και παρουσία στην προσφυγιά.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Το «ποδοβολητό των βαρβάρων» που πολλές φορές στην ιστορία ακούστηκε, ακούγεται ξανά, τώρα αυτό το διάστημα πιο δυνατά στην κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα. Έχουμε καθήκον ιερό όλοι μας να υπερασπιστούμε τα δίκαια της πατρίδας μας απ’ άκρη σ’ άκρη, με αλληλεγγύη, ομόνοια, σθένος και αποφασιστικότητα. Το παράδειγμα των επιφανών και αφανών ηρώων μας που μνημονεύθηκαν και θα μνημονευθούν φέτος σε δεκάδες μνημόσυνα, αξιόλογα πονήματα, διαλέξεις και εκδηλώσεις, ιδιαίτερα με την ευκαιρία των εορτασμών για την εθνική παλιγγενεσία, ας γίνει ο φάρος και η πυξίδα μας σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Ας επικαλούμαστε τη μεσιτεία και τις πρεσβείες τους, ας ακολουθούμε τα βήματά τους ενώνοντας όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου και όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων του.
Δεν πρέπει ηγεσία και λαός με κανένα τρόπο να χάσουμε την πίστη μας πως έχουμε το αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα να χτυπήσουμε ξανά τις καμπάνες στην Αγία Μαρίνα, στην Παναγία την Χαρδακιώτισσα, στον Άγιο Χαράλαμπο, στην Παναγία την Τραχωνίτισσα και σ’ όλους τους λεηλατημένους και βουβούς ναούς μας στην Κυθρέα και την Ευρύτερη Περιοχή της, καθώς και σ’ όλη την κατεχόμενη γη μας! Γένοιτο!
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Ρεπορτάζ ΡΙΚ για Αντικατοχική Εκδήλωση Κυθρεωτών 16.7.21 ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία το μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν Αυτώ Μαρτυρησάντων Αρχιερέων, Ιερέων και Λαϊκών κατά την 9ην Ιουλίου 1821. Του μνημοσύνου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιστορικός κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εθνομαρτύρων στο προαύλιο της εκκλησίας. Στην ακολουθία παρέστη και ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ Πέτρος Καρεκλάς, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι. Αθάνατοι, αιωνία τους η μνήμη!
... See MoreSee Less

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΡΕΑΣ και η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΥΘΡΕΑΣ σας
προσκαλούν να παρευρεθείτε στον
Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας - Αντικατοχική Εκδήλωση
την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί στις 6:30 μ.μ.
Του Εσπερινού θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, των Οργανωμένων Συνόλων και των Κοινοτικών Συμβουλίων Κυθρέας και Περιοχής θα επιδώσει ψήφισμα προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στο εκεί Οδόφραγμα.
Σύντομη εκδήλωση με το πέρας του Εσπερινού:
• Παρέμβαση του Κυθρεώτη ποιητή Νίκου Ορφανίδη
• Ομιλίες / Χαιρετισμοί:
- Χαιρετισμός Δημάρχου Κυθρέας και Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, Δρα Πέτρου Μ. Καρεκλά
- Ομιλία Έντιμου Υπουργού Εξωτερικών, Δρα Νίκου Χριστοδουλίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
• ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
... See MoreSee Less

Πρώτη ανά την Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία
(ΚΥΠΕ)
Η Κύπρος είναι πρώτη ανά την Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού, στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.

Με περηφάνεια συμβάλλει και ο Δήμος Κυθρέας στη σημαντική αυτή προσπάθεια, οργανώνοντας δύο αιμοδοσίες ετησίως σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος και όλα τα Οργανωμένα Συνολα της Κυθρέας.
... See MoreSee Less

Πρώτη ανά την Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία
(ΚΥΠΕ)
Η Κύπρος είναι πρώτη ανά την Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού, στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.

Με περηφάνεια συμβάλλει και ο Δήμος Κυθρέας στη σημαντική αυτή προσπάθεια, οργανώνοντας δύο αιμοδοσίες ετησίως σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος και όλα τα Οργανωμένα Συνολα της Κυθρέας.

Ο Δήμαρχος Δρ Πέτρος Καρεκλάς και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εύχονται σε όλους τους συνδημότες μας που έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ... See MoreSee Less

Ο Δήμαρχος Δρ Πέτρος Καρεκλάς και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εύχονται σε όλους τους συνδημότες μας που έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
Load more