Για το θάνατο του Αντώνη Τσόκκου

Η Ένωση Δήμων Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του εκλεκτού μέλους της, Δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου.  Ο Δήμαρχος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για τον ακέραιο χαρακτήρα του αλλά και για την πλούσια δράση και τα πολλά του επιτεύγματα.

Η Ένωση Δήμων εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα και καλεί όλους τους Δημάρχους να παραστούν στην κηδεία του, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 2.00 μ.μ.

Ως δείγμα τιμής προς τον εκλιπόντα, η Ένωση Δήμων αποφάσισε οι σημαίες στο κτίριο της να κυματίζουν μεσίστιες για τρεις μέρες και καλεί όλους τους Δήμους να πράξουν το ίδιο, καθώς επίσης να απόσχουν από οποιεσδήποτε εκδηλώσεις κατά το διάστημα αυτό.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Παρουσίαση νέας έκδοσης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Παρουσίαση νέας έκδοσης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων
«Κατεχόμενες Πόλεις – Εκτοπισμένοι Δήμοι Κυπριακής Δημοκρατίας»

Αλέξης Γαλανός: Να καταγγείλουμε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

Νέα έκδοση, με τίτλο «Κατεχόμενες Πόλεις – Εκτοπισμένοι Δήμοι Κυπριακής Δημοκρατίας», παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου.

Στόχοι της έκδοσης είναι η ιστορική έρευνα και η καταγραφή σημαντικών πληροφοριών για τους εννέα κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου καθώς επίσης και η ανάδειξη του έργου που επιτελούν στην προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των κατεχόμενων περιοχών μέσα από εκδηλώσεις και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το βιβλίο περιέχει σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία και τη δράση της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου, της Λύσης, της Λαπήθου, της Κυθρέας, του Καραβά, του Λευκονοίκου και της Ακανθούς, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.

Τη συγγραφική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Δρ Σάββας Κόκκινος, ενώ η τεχνική και καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου ανήκει στην κ. Βούλα Κοκκίνου, διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ».  Τα κείμενα του βιβλίου βασίστηκαν σε αρχειακό υλικό αλλά και σε αξιόλογες δευτερεύουσες πηγές. Το βιβλίο είναι διάσπαρτο με φωτογραφίες που παραχώρησαν οι Δήμοι, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Βυζαντινό Μουσείο, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, άλλοι φορείς, αλλά και ιδιώτες από το προσωπικό τους αρχείο. Το βιβλίο εκδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα.

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στις προσπάθειες της να προβάλει, κυρίως στο εξωτερικό, το κυπριακό πρόβλημα και το μέγα θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός. Είναι παράλληλα, σημείωσε, και ένα εργαλείο διατήρησης της μνήμης και του πόθου για επιστροφή ανάμεσα σε αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες αλλά και στους νέους που γεννήθηκαν πρόσφυγες. Ο κ. Γαλανός, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάστηκαν για να γίνει η έκδοση πραγματικότητα και όλους όσοι συνέβαλαν στη διεκπεραίωση της έκδοσης καθώς και την Υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη της σε όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων. «Το εν λόγω βιβλίο», σημείωσε, «αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο προώθησης του κυπριακού προβλήματος κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να καταγγείλουμε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου, ο κ. Γαλανός, αναφέρθηκε στα διαβήματα της Επιτροπής σχετικά με την τροπή που έχει πάρει το θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας (IPC). «Είναι καιρός το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να καταγγείλει το ούτω καλούμενο ένδικο μέσο που, στην πραγματικότητα, παραβιάζει τους όρους εντολής του και προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας. Να καταγγείλει, επίσης, το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την πληρωμή ενοικίου στον προσφυγικό κόσμο για απώλεια χρήσης, ως όφειλε, και δεν περιορίζεται εις τον υπολογισμό και την επιστροφή του ενοικίου, αλλά αναγκάζει τον πρόσφυγα ιδιοκτήτη να πουλήσει τη γη του, πράγμα που δεν πιστεύουμε ότι ήταν η αρχική πρόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)», είπε ο κ. Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε, εξάλλου, ότι «η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εισηγείται τη σύγκληση μιας ευρείας σύσκεψης, στη οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση, τα κόμματα και άλλοι αρμόδιοι φορείς, για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης (όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η δημιουργία τράπεζας φερεγγυότητας και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, που θα δράσουν ως αντικίνητρα σε αυτούς που έχουν σοβαρές οικονομικές ανάγκες), καθώς και μελέτη της πιθανότητας διακρατικής προσφυγής σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Αποζημιώσεων».

Κριτική για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γαλανός δήλωσε ότι «ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η ατιμωρησία η οποία οφείλεται στη διαπλοκή, στον κουμπάρο του κουμπάρου, τον τραπεζίτη κουμπάρο του πολιτικού ή τον πολιτικό συγγενή του τραπεζίτη ή και οι δύο να προστατεύονται από τα παντοδύναμα Μέσα για ευνόητους λόγους».

«Η ατιμωρησία», πρόσθεσε, «είναι εκείνη που δημιουργεί, μαζί με τη διαπλοκή και την ανικανότητα, το αίσθημα της απελπισίας στον πολίτη που πολλές φορές για να βρει διέξοδο δικαιολογημένα προτάσσει το δικό του συμφέρον».

«Είναι τόσο δύσκολο για κάποιους πολιτικούς φερ’ ειπείν, είναι τόσο μεγάλο το εγώ τους, που να μην μπορούν να εκστομίσουν ένα απλό συγγνώμη στο λαό τους, για την καμένη γη που σήμερα κληρονομούμε; Είναι τόσο δύσκολο να δούμε, έστω και με τα κιάλια , πέρα από τους γκρίζους τοίχους των τραπεζών τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτές; Και μιλάμε γι’ αυτά ωσάν το οικονομικό έγκλημα να έχει γίνει από τα κτήρια και όχι από ανθρώπους με συγκεκριμένα ονοματάκια», κατέληξε.

Πρωτοβουλίες Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Πρωτοβουλίες Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για το ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Ικανοποίηση για τη στήριξη από πλευράς πολιτικών αξιωματούχων

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας (IPC), κινητοποίησε την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων η οποία είχε το τελευταίο διάστημα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) και τους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στόχος των συναντήσεων ήταν να μεταφερθούν οι προβληματισμοί των προσφύγων για το θέμα αλλά και για να ασκηθεί πίεση προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε και τη φραστική υποστήριξη, κατά τις συναντήσεις, όσον αφορά δύο πτυχές:

  1. Τη μελέτη από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων της καταγγελίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του τρόπου λειτουργίας της ούτω καλούμενης Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (IPC), θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε πλατιά σύσκεψη που δεσμεύθηκε να καλέσει ο Γενικός Εισαγγελέας αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.
  2. Τη συζήτηση διαφόρων οικονομικών κινήτρων προς τους πρόσφυγες ιδιοκτήτες, τα οποία να αποτρέπουν τις προσφυγές τους προς την ούτω καλούμενη Επιτροπή.

Η ΕΚΔ θεωρεί πως, παρ’ όλες τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε σήμερα, το θέμα της αποξένωσης ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελεί ίσως τον σοβαρότερο κίνδυνο υλοποίησης των σχεδίων της Τουρκίας για σταδιακή τουρκοποίηση όχι μόνο των κατεχομένων, αλλά και της  υπόλοιπης Κύπρου. Γι’ αυτό και έφθασε ο καιρός να αντιμετωπιστεί το θέμα από την Πολιτεία με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς και υπεκφυγές.

Η ΕΚΔ τονίζει πως, αν και το θέμα αυτό εθίγη ακροθιγώς από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας, αναμένει να αποτελέσει ένα από τα θέματα σχολιασμού τους στην τελευταία τηλεοπτική τους συζήτηση (debate) πριν τις εκλογές.