Η 44η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου ανέδειξε προκλήσεις και προβληματισμούς σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, η 44η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της CYTA στο Στρόβολο.
Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Άμυνας, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, βουλευτών, διευθυντών υπουργείων, εκπροσώπων των συντεχνιών και άλλων επισήμων.
Τη Συνέλευση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κυρίζογλου, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, κ. Κιτρομηλίδης, τονίζοντας τη διαχρονική εξαίρετη συνεργασία και φιλία των οργανισμών τους με την Ένωση Δήμων.
Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων προχώρησε σε ανασκόπηση των σημαντικών δράσεων της Ένωσης. Ανέφερε δε ότι η μεταρρύθμιση, παρά τις αδυναμίες της, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα προς τη νέα εποχή για την τοπική δημοκρατία στην Κύπρο, ενώ εστίασε και σε σημαντικά αιτήματα της Ένωσης Δήμων Κύπρου, τα οποία συνοψίζονται πιο κάτω:
- Άμεση συζήτηση για το ύψος της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους, τη σύνδεσή της με δείκτη της οικονομίας και την κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.
- Μεταφορά της κρατικής χορηγίας που λάμβαναν οι 63 κοινότητες που συνενώθηκαν με Δήμους.
- Επίλυση του ζητήματος της άμεσης πρόσληψης προσωπικού και της δανειοδότησης για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.
- Οριστική ρύθμιση του ζητήματος της επιβολής φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας στους Δήμους για τα έτη 1984-2016.
- Επίλυση των πρακτικών προβλημάτων ρευστότητας στην αποδέσμευση της κρατικής χορηγίας.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του αναγνώρισε τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεσμεύθηκε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προώθηση τροποποιητικών νομοσχεδίων, σε συνεργασία με τη Νομοθετική Εξουσία και τους Δήμους, με στόχο τη διόρθωση των προβλημάτων.
Στο τέλος του τελετουργικού μέρους της Συνέλευσης, τιμήθηκαν οι απερχόμενοι Δήμαρχοι και έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ Ένωσης Δήμων Κύπρου και ΚΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης, συζητήθηκε έντονα το θέμα της κατανομής της κρατικής χορηγίας, με πολλούς Δήμους, ιδιαίτερα τους μικρότερους σε πληθυσμό, να εκφράζουν προβληματισμό για τα κριτήρια και τη βαρύτητα που τους έχει αποδοθεί.
Όσον αφορά συγκεκριμένες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ένωση Δήμων Κύπρου επιθυμεί να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Κυβέρνηση και την νομοθετική εξουσία:
- Κρατική Χορηγία: Η Ένωση επιμένει στην μεταφορά των κονδυλίων που προορίζονταν για τις κοινότητες που ενσωματώθηκαν στους νέους Δήμους.
- Αντιδήμαρχοι: Η Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των Αντιδημάρχων, ενός θεσμού που δημιουργήθηκε με πρόταση της Κυβέρνησης και την έγκριση του νομοθέτη. Η υπονόμευση της ύπαρξης ενός δημοκρατικά εκλελεγμένου θεσμού υποσκάπτει τόσο τη δημοκρατικότητα ολόκληρου του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων.
- Συνενώσεις Δήμων: Η Ένωση τονίζει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συνενώσεις Δήμων και τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής.
- Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες και δεδομένα, με στόχο την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας στην Κύπρο, σε πλαίσιο σεβασμού προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ένωση Δήμων Κύπρου
26 Νοεμβρίου 2024