Οικονομική επιβάρυνση Δήμου Λεμεσού για αστυνόμευση της καρναβαλίστικης παρέλασης.
Η Ένωση Δήμων Κύπρου εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της για την πληροφόρηση που έλαβε από τον Αντιπρόεδρό της Δήμαρχο Λεμεσού, κ. Γιάννη Αρμεύτη, ότι ο Δήμος του έλαβε από την Αστυνομία, για πρώτη φορά στα χρονικά, τιμολόγιο για την αστυνόμευση της καθιερωμένης και ιστορικής καρναβαλίστικης παρέλασης στην πόλη του για την ερχόμενη Κυριακή, 2 Μαρτίου 2025, και μάλιστα για υπέρογκο ποσό που ξεπερνά τις €43,000.00.
Διαχρονικά, οι Δήμοι είχαν άριστη συνεργασία με την Αστυνομία για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, στις οποίες διασφαλιζόταν πάντοτε επαρκής αστυνόμευση για την ασφάλεια και την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών και χωρίς αυτό να εμπεριέχει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για την Τοπική Αρχή. Σε μια τέτοια συνεργασία προσβλέπουμε και μελλοντικά.
Θεωρούμε δε ότι το επιχείρημα του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Γεωργίου, ενώπιον της Βουλής, ότι δεν υπάρχουν πόροι για υπερωρίες των Αστυνομικών απλά δεν αφορά την Τοπική Αρχή.
Διερωτόμαστε κατά πόσον μελλοντικά οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγκέντρωση δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα, η οποία μπορεί από φύση της να ελλοχεύει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια από μια γιορτή χαράς και κεφιού όπως η καρναβαλίστικη παρέλαση της Λεμεσού, κρίνεται από την Αστυνομία ως πολυέξοδη, δεν θα αστυνομεύεται.
Ως Ένωση Δήμων Κύπρου, θεωρούμε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως κακό προηγούμενο που πιθανόν να επηρεάσει το συνταγματικό και υπερσυνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το οποίο προστατεύεται τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Είναι δε δεδομένο, ότι κανένα νομικό έρεισμα δεν υπάρχει για να ζητά η Αστυνομία οικονομικό αντάλλαγμα, έναντι της άσκησης των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα για την ασφάλεια των πολιτών. Η συγκεκριμένη ενέργεια εκφεύγει των συνταγματικών πλαισίων και των αρχών του Κράτους Δικαίου. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα το έχει παραδεχθεί σήμερα ενώπιον της Βουλής ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Γεωργίου.
Ως εκ τούτου, η Ένωση Δήμων αντέδρασε άμεσα αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, κ. Θεμιστό Αρναούτη, εξηγώντας τη θέση της και καλώντας τον να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του για οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Λεμεσού.
Ένωση Δήμων Κύπρου
26 Φεβρουαρίου 2025