Ημερίδα ενημέρωσης Δημοτικών Αρχών για την κινητή τηλεφωνία
Η Ένωση Δήμων Κύπρου διοργάνωσε την τρίτη σε σειρά ημερίδα με θέμα «Κινητή τηλεφωνία: Σύγχρονες απαιτήσεις / προβληματισμοί. Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών», την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009 στη Λάρνακα.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ο Δρ. Στέλιος Χριστοφίδης, Ανώτερος Ιατροφυσικός του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Αντρέας Ασσιώτης, Έπαρχος Κερύνειας, Προϊστάμενος για Πολεοδομικά Θέματα, του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δρ. Κώστας Παπασταύρος, Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Δρ. Σταύρος Σταύρου, University of Surrey (U.K.), Center of Communication Systems Research και ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής, παιδίατρος.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούν την τεχνολογία των κεραιών και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τις μεθόδους μέτρησης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και τις πιθανές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, καθώς και θέματα που αφορούν την αδειοδότηση των κεραιών.
Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για τον έλεγχο της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ανήκει στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, για τον καθορισμό των εθνικών ορίων έκθεσης στο Υπουργείο Υγείας, για τον πολεοδομικό και οικοδομικό έλεγχο στις Πολεοδομικές και Οικοδομικές Αρχές αντίστοιχα, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής, μίλησε για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία των παιδιών και ο Δρ. Σταύρος Σταύρου παρουσίασε τις βασικές αρχές λειτουργίας των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας.
Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήματα των παρευρισκομένων εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, σχετικά με τις ανησυχίες τους για τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στη βάση επιστημονικών και τεκμηριωμένων μελετών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Τοπικών Αρχών, που είναι η ισορροπημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ευαισθησίες των δημοτών, προσφέροντας τους σωστή ενημέρωση. Τονίστηκε ότι οι Τοπικές Αρχές πρέπει να εφαρμόζουν το μέρος της νομοθεσίας που τους ανήκει, μέσα στα πλαίσια που, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε αναλάβει.