Τοποθέτηση Προέδρου Ένωσης Δήμων Κύπρου, κ. Ανδρέα Βύρα, επ’ ευκαιρίας της ετήσιας ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Για την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση που αξίζει η Κύπρος»
Σήμερα συζητούμε για την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται όμως μόνο στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βρυξελλών, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ευρώπη είμαστε εμείς.
Με την ευκαιρία της σημερινής ετήσιας ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Ursula von der Leyen, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στους Δήμους της Κύπρου, οι οποίοι ως μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, καταβάλλουν αδιάκοπα άοκνες προσπάθειες για να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους δημότες τους.
Αναμφίβολα, φέτος ήταν και συνεχίζει να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους μας, η οποία σημαδεύτηκε από την πανδημία του Κορωνοϊού. Πρωταρχική μας έγνοια είναι σαφώς η διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε το τσουνάμι οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.
Οι Δήμοι μας βρέθηκαν μπροστάρηδες στη διαχείριση αυτής της κρίσης αφού κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε πολλαπλά επίπεδα και να καλύψουν κενά του Κράτους. Με κύριο μέλημά μας την ασφάλεια του πολίτη σε αυτή τη συγκυρία υγειονομικής απειλής, οι δημοτικές αρχές ξεκίνησαν και συνεχίζουν ένα δύσκολο έργο συνεχούς απολύμανσης και αποστείρωσης δημόσιων χώρων. Αξιοποιήθηκε επίσης προσωπικό των Δήμων για τις ανάγκες υγειονομικών και μη ελέγχων. Προσάρμοσαν σε χρόνο αστραπή τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών τους ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια του εξυπηρετούμενου αλλά και του εργαζόμενου. Και παρά τις δυσκολίες που ενείχε το όλο εγχείρημα, καταφέραμε, ως οφείλουμε, να διατηρήσουμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας, βοηθώντας όσους συμπολίτες μας βρίσκονταν σε ευπαθείς ομάδες να έχουν όλα τα απαραίτητα.
Ακόμα και μετά τη χαλάρωση των μέτρων και παρά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν, οι Δήμοι της Κύπρου συνεχίζουν να βρίσκονται με όλα τα δυνατά μέσα δίπλα στον πολίτη. Με δική τους πρωτοβουλία, οι Δήμοι αποφάσισαν να παρέχουν οικονομικές διευκολύνσεις εκεί που μπορούν και κυρίως στις πληγείσες επιχειρήσεις, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψή τους.
Ο δρόμος προς μια πλήρη ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας θα είναι σίγουρα μακρύς και δύσκολος. Ακόμα δεν έχουμε νικήσει πλήρως την πανδημία και αυτή δεν είναι η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Προσφυγικό και κοινωνική ενσωμάτωση, παροχή κοινωνικής πολιτικής προς τους δημότες μας, στροφή προς πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που οι Τοπικές Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν, χωρίς όμως να διαθέτουν πάντα τα κατάλληλα μέσα και παγιδευμένες σε χρονοβόρες και γραφειοκρατικές κρατικές διαδικασίες.
Με άλλα λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου έχει να αντιμετωπίσει συνολικά μια τιτάνια πρόκληση με λιγοστά μέσα στη διάθεσή της.
Η όλη κατάσταση που βιώνουμε ανέδειξε την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, ώστε να καταστεί μια πραγματική τοπική δημοκρατία με τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή της για να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Χρειαζόμαστε τα μέσα, την ευελιξία, το ανθρώπινο δυναμικό και τη χρηματοδότηση για να εξασκούμε πραγματική πολιτική ως Τοπικές Αρχές.
Γνωρίζοντας τους ανθρώπους μας, ως ο πιο κοντινός δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, διεκδικούμε φωνή και θέση οδηγού σε αυτή τη δύσκολη πορεία ανάκαμψης. Αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί και είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη πετυχαίνει όταν δείχνει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου δεν αξίζουν κάτι λιγότερο.
Ανδρέας Βύρας
Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου
16 Σεπτεμβρίου, 2020