Ανακοίνωση για την προεκλογική εκστρατεία των Προεδρικών Εκλογών του 2008

Η Ενωση Δήμων Κύπρου εφαρμόζοντας την πάγια πολιτική της για αποφυγή της ρύπανσης των δημοτικών περιοχών και ίση μεταχείριση των υποψηφίων σε εκλογές, ζήτησε από τα Κόμματα και τα Εκλογικά Επιτελεία των Υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας όπως εφαρμοστεί και στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές η σχετική Συμφωνία που ίσχυσε το 2003.

Συνημμένη: Η σχετική επιστολή που στάληκε στα Κόμματα και τα Εκλογικά Επιτελεία των Υποψηφίων Προέδρων και η Συμφωνία που εφαρμόστηκε το 2003.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2008.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Διευθυντή Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών,

Ολους τους Τηλεοπτικούς και
Ραδιοφωνικούς Σταθμούς,

Ολους τους Αρχισυντάκτες
των Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων.

Αξιότιμοι Κύριοι,

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Προσκαλείστε σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου η οποία θα δοθεί, μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Δήμων, την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 10.00 π.μ. στα Γραφεία της Ενωσης Δήμων.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη θα έχει ως θέμα το αίτημα της Ενωσης Δήμων προς την Κυβέρνηση για ουσιαστική αύξηση της Κρατικής Χορηγίας προς τους Δήμους, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη.

Με εκτίμηση,

Αθως Γερμανός
Γραμματέας
Ενωσης Δήμων Κύπρου

Δήλωση του Προέδρου της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, με θέμα το αίτημα για ουσιαστική αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους.

Δήλωση του Προέδρου της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 10.00 π.μ. στα Γραφεία της Ενωσης Δήμων στη Λευκωσία με θέμα το αίτημα για ουσιαστική αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους.

1. Σκοπός της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, που γίνεται μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης μας, η οποία εξέτασε στην τελευταία συνεδρία της προχθές Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008, την πορεία του αιτήματος μας για αύξηση της Κρατικής Χορηγίας προς τους Δήμους, είναι να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε στο θέμα αυτό.

2. Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ένα σύντομο ιστορικό για το θέμα. Δεν θα πάμε πολύ πίσω, σημειώνουμε όμως ότι αμέσως μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, τον Ιανουάριο του 2007, και την Εκλογική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων που έγινε τον Φεβρουάριο οπότε ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων, κρίναμε ότι θα έπρεπε να απευθυνθούμε προς την Κυβέρνηση και να θέσουμε επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστική αύξηση της Κρατικής Χορηγίας προς τους Δήμους. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, τόσο προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών όσο και τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

3. Η πρώτη επίσημη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2007 και σ’ αυτή θέσαμε την ανάγκη για ουσιαστική αύξηση της τακτικής χορηγίας προς τους Δήμους σε ποσοστό 4% των ετήσιων κρατικών φορολογικών εσόδων, όπως εξάλλου ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν είχαμε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

4. Γι αυτό, στις 13 Σεπτεμβρίου 2007 απευθυνθήκαμε με νέα επιστολή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητήσαμε ξανά όπως υπάρξει αλλαγή στη θέση της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το θέμα της Κρατικής Χορηγίας, όπως αυτή παρουσιάζετο το τελευταίο διάστημα με διάφορες ευκαιρίες.

5. Συγκεκριμένα άρχισε να γίνεται λόγος από πλευράς της Κυβέρνησης για αποσύνδεση του ποσοστού της χορηγίας από τα έσοδα του Κράτους, ενώ στους υπολογισμούς της χορηγίας από την πλευρά της Κυβέρνησης άρχισε να συνυπολογίζεται και η συνεισφορά του Κράτους στα πολεοδομικά έργα, προσέγγιση πρωτοφανής για τις τοπικές αρχές που δημιουργούσε πολύ εσφαλμένες εντυπώσεις για τα πραγματικά δεδομένα και ποσά που αφορούσαν τη χορηγία.

6. Επιπλέον, η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου – στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2003 αναφερόταν ρητά ότι το ποσοστό της χορηγίας θα αυξηθεί σε 4% κατά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του – άρχισε να παρουσιάζεται από πλευράς Κυβέρνησης ότι εγκαταλείπεται με διάφορες δικαιολογίες, εγκαταλείφθηκε μάλιστα και η μεταγενέστερη υπόσχεση να εφαρμοστεί με το τέλος της πενταετίας 2003-2008.

7. Δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση στην προαναφερθείσα και με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2007 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο, γι’ αυτό ζητήσαμε και είδαμε ξεχωριστά τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, στις 7 και 10 Δεκεμβρίου 2007, αντίστοιχα, προς τους οποίους θέσαμε επιτακτικά και πάλι το σοβαρό αυτό θέμα.

8. Επειδή, δε, στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών τέθηκαν ξανά εκ μέρους του Υπουργείου κάποια σημεία που αφορούσαν τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα μεταξύ ‘Ενωσης Δήμων και Κυβέρνησης, ενημερώσαμε υπεύθυνα τον Υπουργό για τη συμφωνία που υφίστατο μεταξύ ‘Ενωσης Δήμων και Κυβέρνησης σε ότι αφορά τη σύνδεση της χορηγίας με τα έσοδα του Κράτους, όπως και το τί περιλαμβάνει αυτό το ποσοστό.

9. Ακολούθως αποστείλαμε στις 12.12.07 και σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών με τα ανάλογα έγγραφα, την οποία κοινοποιήσαμε και στον Υπουργό Εσωτερικών.

10. Μετά τις συναντήσεις μας με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών, απευθυνθήκαμε εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποστέλλοντας του νέα επιστολή, στις 13 Δεκεμβρίου 2007, ζητώντας νέα συνάντηση για το ζωτικό αυτό θέμα για τους Δήμους, διαβιβάζοντας του ταυτόχρονα και την προαναφερθείσα επεξηγηματική επιστολή που αποστείλαμε στους δύο Υπουργούς και επαναλαμβάνοντας το αίτημα μας για πλήρη διασάφηση των θέσεων της Κυβέρνησης, τόσο των αρχών επί των οποίων στηρίζεται η χορηγία προς του Δήμους, όσο και του ύψους της.

11. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απαντητική επιστολή του ημερ. 27.12.07 εκφράζει θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα τα οποία μας βρίσκουν να διαφωνούμε πλήρως, αφού μεταξύ άλλων ουσιαστικά καταργείται μονομερώς η συμφωνία μεταξύ Ενωσης Δήμων και Κυβέρνησης για σύνδεση της Κρατικής Χορηγίας προς τους Δήμους με τα έσοδα του Κράτους.

12. Θεωρούμε ότι το Κράτος υποχρεούται να στηρίξει επαρκώς την τοπική αυτοδιοίκηση και ευελπιστούμε ότι οι θέσεις αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης θα αναθεωρηθούν, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικά μεγάλη οικονομική ανάγκη που έχουν οι Δήμοι και το γεγονός ότι δικαιούνται να έχουν μερίδιο από τα έσοδατου Κράτους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους, στις νέες υποχρεώσεις που συνεχώς επωμίζονται μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εφαρμογή νέων νομοθεσιών, αλλά και στις αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις των δημοτών.

13. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε την αποσύνδεση της κρατικής χορηγίας από τα έσοδα του Κράτους, ούτε συνυπολογισμό στην κρατική χορηγία των αναπτυξιακών έργων. Μια τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποβάθμιση των Δήμων. Είναι ξεκάθαρα ένα μέτρο που πλήττει την αυτοτέλεια των Δήμων. Τουναντίον, εκείνο που αναμένουμε, πέραν από την επιβεβαίωση αυτής της σύνδεσης είναι η ουσιαστική και ταχεία αύξηση του ποσοστού, όπως εξάλλου υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εκλογικό του πρόγραμμα από το 2003.

14. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης αποφάσισε ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αυτό θα εξεταστεί και από Γενική Συνέλευση της Ενωσης, υπό το φως και των όποιων εξελίξεων σημειωθούν στην επόμενη εβδομάδα.

Ανδρέας Χρίστου

Πρόεδρος
Ένωσης Δήμων Κύπρου

VACANCY: The National Delegation of the Republic of Cyprus to the Committee of the Regions is seeking a Coordinator

National Delegation of the Republic of Cyprus to the Committee of the Regions

THE POSITION HAS BEEN FILLED

Our Delegation is seeking a:

Coordinator to be based at its Brussels’ office

You will:

  • Monitor EU legislative and policy activities in the framework of the Committee of the Regions of the EU
  • Organise, coordinate and actively participate in various meetings along with or on behalf of our members
  • Conduct analysis of relevant material and draft reports and policy documents
  • Actively develop activities for the Delegation
  • Liaise with other EU Institutions and organisations

Requirements and competencies:

  • An appropriate university degree (for example political and social studies, European and international studies, law)
  • Good understanding of local and regional policies
  • A minimum of 2 years experience in a similar or related position
  • Good understanding of EU institutions and policy-making processes
  • Strong analytical, organisational and communication skills
  • Fluency in Greek and English. French considered a plus
  • Excellent writing and oral skills
  • Ability to learn fast and work in diverse environments and issues

We offer:

  • A stimulating and international working environment
  • Opportunities to develop skills and understanding of European and local policy
  • An attractive remuneration package suited to your experience

Please send your application letter and CV not later than 14 November 2008 to:

Union of Cyprus Municipalities
P.O.Box 22033,
CY-1516 Nicosia,
Cyprus
E-mail: kyriacou@ucm.org.cy

or:

Union of Cyprus Municipalities
Brussels Office
Square de Meeûs 1,
1000 Brussels, Belgium
E-mail: fp@ucm.org.cy