40η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (29/11) στις 12:00 το μεσημέρι η 40η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων και η πρώτη μετά τη ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων.

Το τελετουργικό μέρος της Συνέλευσης άρχισε με την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, ενώ ομιλίες απηύθυναν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδας, Γιάννη Καραγιάννη, καθώς και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέα Κιτρομηλίδη.

Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της Γενικής Συνέλευσης που προηγήθηκε των ομιλιών και των χαιρετισμών έγινε επικύρωση των πρακτικών της 38ης και 39ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων, ενώ εγκρίθηκαν και οι εξελεγμένοι λογαριασμοί της Ένωσης Δήμων για την περίοδο 1/01/2021 – 31/12/2021. Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός Εσόδων και Εξόδων της Ένωσης για το έτος 2023.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πορεία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ προχώρησε και σε λογοδοσία για το 2021, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε γενική συζήτηση για θέματα λογοδοσίας καθώς και η έγκριση της για το 2021.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κυπριακό πρόβλημα και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές της ελεύθερης Κύπρου όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων.

«Έχουμε ως πάγια πολιτική και στρατηγική μας ως Ένωση Δήμων την άμεση αντίδραση σε κάθε πρόκληση στις παράνομες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και παραβιάσεις των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ένωση Δήμων απευθύνεται με επιστολές και ψηφίσματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και σε όλους τους Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε.

«Με τις επιστολές αυτές καλέσαμε τους Προέδρους και τις Γραμματείες των Σωμάτων να συνταχθούν μαζί μας, στηρίζοντάς  στις προσπάθειές μας για αποκατάσταση της κατάφωρης αυτής αδικίας που συντελείται σε βάρος της Κύπρου και εισηγηθήκαμε την επείγουσα ενημέρωση όλων των μελών του κάθε Οργανισμού αλλά και την έκδοση Ψηφίσματος ή Ανακοίνωσης εκφράζοντας τη στήριξη του Σώματος στην νομιμότητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους Οργανισμούς εξέδωσαν σχετικά Ψηφίσματα ή και Ανακοινώσεις και συζήτησαν το θέμα στα επιμέρους όργανά τους, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση και την ετοιμότητά τους να συνδράμουν στη διπλωματική κινητοποίηση για αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Βύρας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων επισήμανε τον πολυδιάστατο ρόλο των τοπικών αρχών, και τη σωρεία θεμάτων που καλούνται να επιλύσουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε αναφορά και στον συντονιστικό ρόλο της Ένωσης Δήμων για τη δημιουργία του νέου συστήματος «Ιππόδαμος», το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και στους Δήμους για έκδοση αδειών όσον αφορά οικιστικές αναπτύξεις.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ένωση Δήμων από πλευράς της συζήτησε και έθεσε έντονα τις απόψεις τις σε σχετικές συνεδριάσεις που είχε με την Πολεοδομία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα που άπτονται της οργάνωσης και της στελέχωσης του νέου Τμήματος Αδειοδοτήσεων της Ανάπτυξης που θα λειτουργήσει στους Επαρχιακούς Οργανισμούς μετά τον Μάιο του 2024. Άποψη εξέφρασε και για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι Δήμοι μεταβατικά για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

«Η μεταβατική αυτή περίοδος θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί και θεσπιστεί σε νομικό πλαίσιο κάτι το οποί ακόμη δεν έχει γίνει. Σε τακτικές συναντήσεις και με τον Υπουργό Εσωτερικών θέσαμε τις απόψεις μας για θέματα που αφορούν τις αδειοδοτήσεις, την διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού οι κοινόκτητες οικοδομές και οι διαχειριστικές επιτροπές», υποστήριξε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά, των ιδιαίτερα σημαντικών έργων που έφερε εις πέρας με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων μελών και φορέων, με πρώτο στη λίστα τον «Ευαγόρα». Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τους Δήμους της Κύπρου, με την Ένωση Δήμων να έχει προβεί στην κατακύρωση του διαγωνισμού και τη σχετική σύμβαση να έχει υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

«Το έργο προνοεί τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ενιαία μηχανογράφηση και την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους Δήμους της Κύπρου. Στόχος του εγχειρήματος είναι η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους Δήμους, με τον βέλτιστο τρόπο από τεχνολογικής και διοικητικής άποψης και με τα λιγότερα κατά δύναμη έξοδα. Έτσι, θα επωφελούνται όλοι οι πολίτες των Δήμων εξίσου από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ασχέτως του μεγέθους του Δήμου και των οικονομικών του δυνατοτήτων», εξήγησε ο κ. Βύρας.

Το δεύτερο σημαντικό έργο, στο οποίο έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, είναι η συνεισφορά της Ένωσης στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για τη δημιουργία της «Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης CY», καθώς και την υλοποίηση 3 λύσεων Έξυπνων Πόλεων.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εντός Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή της πλατφόρμας «CY Smart City Platform», η οποία υπολογίζεται να κατακυρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ με την κατακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα γίνει ταυτόχρονη προκήρυξη των διαγωνισμών για υλοποίηση των τριών (3) λύσεων για Έξυπνη  Στάθμευση, Έξυπνο Οδικό φωτισμό και Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων.

Το τρίτο έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βύρας αφορά στην επιτυχή έκβαση των εργασιών της Ένωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για διασφάλιση δανείου, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

«Η Ένωση Δήμων σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και με το Υπουργείο Οικονομικών μελέτησαν ενδελεχώς σημαντικά έργα ανάπτυξης των Δήμων και μετά από σοβαρή και εμπεριστατωμένη διαβούλευση με την ΕΤΕπ πέτυχαν τη σύναψη  συμφωνίας δανείου αποκλειστικά για τους Δήμους που να δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών», σημείωσε ο κ. Βύρας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του γεγονότος ότι οι Δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για την υλοποίηση των έργων τους, αλλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσουν, οι όροι του δανείου δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί σε σύγκριση με τους όρους των δανείων που παραχωρεί η ΕΤΕπ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων αναφέρθηκε και στην πολυπόθητη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων και την πορεία που ακολουθεί η Κύπρος, ώστε οι τοπικές αρχές να ενδυναμωθούν, με αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Παρά τις επιμέρους αδυναμίες που περιλαμβάνει η νέα Νομοθεσία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα ενίσχυσης των Δήμων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους αλλά και τον εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων και εξουσιών τους», υπογράμμισε, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι οι προσπάθειες δεν τελειώνουν εδώ και πως η πραγματική δουλειά μόλις έχει αρχίσει.

Εξήγησε ότι αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ένας κύκλος ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και ολοκλήρωση των κεφαλαίων που έχουν μείνει ακόμη ανοιχτά σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία, την Κοινωνική Πολιτική και τις Παραλίες.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βύρας, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που βιώνει η Κύπρος ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη κρατικής στήριξης, αφού όπως ανέφερε, οι ζημιές στα οικονομικά των Δήμων είναι τεράστιες και η αβεβαιότητα μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

«Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και καλώ την Κυβέρνηση από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να τα επανεξετάσει», σημείωσε.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος, για το οποίο η Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για το ζήτημα της διαγραφής του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας των Δήμων.

«Η φορολογία αυτή είναι αναχρονιστική, έχει ήδη καταργηθεί και θα είναι δυσβάστακτο για τους δήμους να ανταπεξέλθουν στην αναδρομική πληρωμή της. Αναμένουμε την στήριξή σας στο θέμα αυτό. Οι Δήμοι μας δεν έχουν τύχει καμίας οικονομικής ενίσχυσης την τελευταία δεκαετία, μόνο μειώσεις και περικοπές παρόλη την οικονομική κρίση και την Πανδημία. Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να αναφέρουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή σε περίπτωση φορολόγησης του μεγαλύτερου μέρους των ακινήτων των Δήμων, τότε θα επηρεαστούν περαιτέρω τα ήδη καταπονημένα οικονομικά των Δήμων με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το ενδεχόμενο αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής στήριξης των Δήμων από το Κράτος μέσω της αύξησης της κρατικής χορηγίας ή ακόμη και της επιβολής αυξημένων φορολογιών/τελών», εξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Εξήγησε ότι η θέση της Ένωσης είναι ότι η φορολόγηση των Δήμων στην ουσία συνιστά μείωση της κρατικής χορηγίας που θα τους παραχωρείται.

«Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι ότι, ο φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί να πληρώσει εις διπλούν προς κάλυψη του πρόσθετου κόστους από τη φορολόγηση. Είναι επίσης βέβαιο ότι αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα του φορολογούμενου πολίτη, μέσω της υποβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι η άποψη μας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Κράτος με την πράξη του αυτή θα είναι σαν να φορολογεί τους κοινωφελείς σκοπούς, πράγμα που δεν συμβαίνει οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο κ. Βύρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από πλευράς του, εξέφρασε τη συγκίνηση του για το γεγονός ότι είχε την τιμή να βρίσκεται στην πρώτη Ετήσια Γενική Συνέλευση μετά τη ψήφιση της μεταρρύθμισης, αλλά και λόγω του ότι είναι η τελευταία στην οποία θα παραβρεθεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν ποτέ για την Κύπρο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στις τοπικές αρχές, με στόχο την ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων το καλοκαίρι του 2024.

Απαντώντας μάλιστα στο κάλεσμα του Προέδρου της Ένωσης Δήμων για το θέμα του φόρου της ακίνητης περιουσίας στα δημοτικά ακίνητα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι προσπάθειες από πλευράς του θα είναι έντονες, έτσι ώστε να υπάρξει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

«Κανείς δεν αδιαφορεί για την ευημερία των Δήμων, της υπαίθρου και γενικότερα των πολιτών αυτής της χώρας και έτσι είμαι βέβαιος πως μέσα από τα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής θα κατορθώσουμε να παραδώσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών», τόνισε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η συγκυρία της 40ης Γενικής Συνέλευσης των Δήμων είναι σημαντική καθώς προηγήθηκε η  ψήφιση της πολυπόθητης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θετικός κρίνεται ο απολογισμός της καθώς τροχιοδρομήθηκαν όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την επιτυχή εφαρμογή της.

 

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
30 Νοεμβρίου 2022