Ανακοίνωση – Διακοπή Ρεύματος στο Δήμο Γεροσκήπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η ΑΗΚ διέκοψε σήμερα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Γεροσκήπου, επειδή καθυστέρησε να πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού του για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Δήμος Γεροσκήπου όφειλε στην ΑΗΚ στο τέλος του 2012 το ποσό των 293.000,00 ευρώ και μέσα από ένα συνεπές πρόγραμμα αποπληρωμής, το σημερινό υπόλοιπο είναι 63.000,00 ευρώ. Η παρούσα δόση που θα έπρεπε να καταβάλει ο Δήμος ήταν 50.000,00 ευρώ, αλλά λόγω προβλήματος ρευστότητας, ζήτησε ένα υπόλοιπο 20.000,00 ευρώ να καταβληθεί εντός μιας εβδομάδας.

Η απάντηση της ΑΗΚ ήταν η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Δημαρχείο Γεροσκήπου.

Η Ένωση Δήμων καταδικάζει την ενέργεια αυτή της ΑΗΚ, γιατί ο Δήμος Γεροσκήπου, παρά τα πολλά προβλήματα και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά και να φέρει το χρωστούμενο υπόλοιπο σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ένας Ημικρατικός Οργανισμός όπως η ΑΗΚ, εκτός από το κριτήριο του κέρδους, πρέπει να έχει και το κριτήριο της δημόσιας ωφέλειας και δεν δικαιολογείται να παίρνει τέτοιου είδους αυθαίρετες αποφάσεις. Πραγματικά διερωτούμαστε αν πρόκειται για απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή αν λήφθηκε αυθαίρετα από κάποιο τοπικό υπάλληλο.

Η εικόνα που δίνεται είναι πολύ αρνητική όταν ένα μέρος του Κράτους δεν επιδεικνύει στοιχειώδη κατανόηση και ελαστικότητα σε άλλο μέρος του Κράτους, εφαρμόζοντας μια νοοτροπία αυστηρώς οικονομική ή εμπορική σε πολύ δύσκολους καιρούς που οι Δήμοι διεξάγουν τον αγώνα επιβίωσης που όλοι γνωρίζουμε.

Όταν η ΑΗΚ αντιμετώπισε πρόσφατα και η ίδια σοβαρά προβλήματα με την κρίση στο Μαρί, ζήτησε και είχε στήριξη από ολους για να αντεπεξέλθει, και η σημερινή της συμπεριφορά είναι επιεικώς απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη η υπεράνθρωπη προσπάθεια των Δήμων της Κύπρου για αποπληρωμή των οφειλών τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Δ. Σ. της ΑΗΚ να λαμβάνουν πιο ψύχραιμες αποφάσεις, συνυπολογίζοντας εκτός από τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια και το γενικότερο κοινωνικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν σε μια κοινωνία που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της.

Στο τέλος της ημέρας, το βασικό κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και δη του φορολογούμενου πολίτη.