ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σ’ αυτόν τον τόπο διαχρονικά και έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη τόσο των Δήμων όσο και των Κοινοτήτων καθώς και της οικονομίας γενικότερα, όπως επίσης αξιόλογοι πολιτικοί του τόπου μας υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια και επί αποικιοκρατίας και αργότερα.

Αυτήν την εποχή γίνεται έντονη συζήτηση για μεταρρύθμιση και εξοικονομήσεις στους Δήμους, ενώ η κυβέρνηση έχει προβεί σε πολύ δραστικές αποκοπές της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους, οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλούς από αυτούς στο χείλος της καταστροφής.

Ταυτόχρονα, από καιρού έχει ξεκινήσει ένας οργανωμένος πόλεμος φθοράς εναντίον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως λειτουργεί σήμερα, τον οποίον επιλέγουν να στοχοποιήσουν ανάμεσα από τα πολλά και παρόμοια προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η Δημόσια Διοίκηση.

Πρόσφατα, με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Πάφο, έχει γενικευθεί αυτή η επίθεση και αφήνει αιχμές πάνω σε ολόκληρο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς πρώτοι, για να καθαρίσει το τοπίο και να σταματήσουν οι βεντέτες και τα υπονοούμενα, παρ’ όλον ότι οι Δήμοι υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο από το Γενικό Ελεγκτή, καλούμε το Γενικό Ελεγκτή και τα αρμόδια όργανα να εγκύψουν πάνω σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρείται μεμπτό και να αφορά οποιονδήποτε Δήμο ή Κοινότητα και καλωσορίζουμε έρευνα που να καλύψει οποιεσδήποτε αδυναμίες ή  ατασθαλίες σήμερα.

Ταυτόχρονα καλούμε και την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο για τα διάφορα τμήματα της, καθώς και άλλους δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς, γιατί αν δεν υπάρξει κάθαρση σε αυτόν τον τόπο και συνεχίσει το καθεστώς ατιμωρησίας για το οποίο δεν ευθύνονται οι Δήμοι, αλλά είναι προϊόν ευρύτερης πολιτικής, ο πολίτης θα χάσει, αν δεν έχει ήδη χάσει, την πλήρη εμπιστοσύνη του στο σύστημα.

Επομένως, κάθε κατηγορία ή υπόνοια θα πρέπει να βρεθεί στο μάτι του Γενικού Ελεγκτή και της Εισαγγελίας, αλλά ταυτόχρονα καλούμε να δοθεί τέλος και στις μεγαλόστομες υποκρισίες και τις προφάσεις εν αμαρτίαις που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν προσωπικές ατζέντες.

Ένωση Δήμων Κύπρου
27/10/2014