Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων σε σχέση με τις δηλώσεις Ερντογάν

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων όπως έχει παρατηρηθεί δεν προβαίνει τακτικά σε ανακοινώσεις και είναι υποστηρικτική των προσπαθειών της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας αλλά και του πολιτικού κόσμου για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που να τερματίζει μεταξύ άλλων την τουρκική κατοχή και να αποκαθιστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χωρίς αποκλείσεις σε όλο το νησί και ιδιαίτερα του συνόλου του προσφυγικού κόσμου αδιαίρετα που είναι διαχρονικά η πιο αδικημένη και ταλαιπωρημένη μερίδα του λαού μας.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε τις στοχευμένες αναφορές που φέρεται να έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν καθώς και άλλους Τούρκους αξιωματούχους, προφανώς με σκοπό τη διάσπαση του προσφυγικού κόσμου, κάτι που δεν θα περάσει.

Ενώ σε όλα τα διεθνή βήματα και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αξιωματούχοι της Τουρκίας δηλώνουν την δήθεν προθυμία τους για λύση του κυπριακού και μάλιστα σύντομα δημιουργώντας ψεύτικες και λανθασμένες εντυπώσεις, επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και δίνουν την εντύπωση ότι μεταξύ άλλων στόχος είναι να ενθαρρύνει και στις δυο πλευρές αυτούς που δεν επιθυμούν λύση και να υποσκάψει τις προσπάθειες της δικής μας πλευράς.

Η αλαζονική αυτή συμπεριφορά ακόμα μια φορά κορυφώνεται με αφορμή τον εκβιασμό που εξασκεί η Τουρκία σε βάρος της Ευρώπης χρησιμοποιώντας τη στρόφιγγα του μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας σίγουρα δεν θα ευκολύνει το άνοιγμα κεφαλαίων για τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρώπη. Χωρίς λύση του Κυπριακού κανονικά δεν πρέπει να ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Χαιρετίζουμε την ψεσινή ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Βουλή για τις διεξαγόμενες ομιλίες. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει δώσει ουσιαστικά δείγματα γραφής όσον αφορά τη λύση του κυπριακού και τον τερματισμό του εποικισμού, τουναντίον, δε χάνει ευκαιρία να υποσκάπτει την κρατική οντότητα του τόπου μας και την επιθυμία του λαού μας για επανένωση, επιστροφή και αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
12 Φεβρουαρίου, 2016