Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα και τους Δημάρχους Κυθρέας, Δρα Πέτρο Καρεκλά και Ακανθούς, κ. Σάββα Σαββίδη, βρίσκεται στην Αθήνα για πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Η αντιπροσωπεία, είχε ήδη συνάντηση με τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον και άκουσε με πολύ προσοχή τα μέλη της Επιτροπής, ενημερώθηκε επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και ιδιαίτερα για την παράνομη ανάπτυξη έργων που διεξάγονται τώρα στο βόρειο τμήμα του νησιού μας αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται από την Τουρκία για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν σημαντικά τον διάλογο και επιχειρούν να διαγράψουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια λύση του Κυπριακού.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκη, τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνο Ρίγα, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.

Κατά τις πιο πάνω συναντήσεις, οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν τους Έλληνες αξιωματούχους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο  τις προοπτικές λύσης του κυπριακού που παρουσιάζονται την δεδομένη στιγμή, τονίζοντας όμως παράλληλα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των προσφύγων.

Χθες Τετάρτη, η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε στα γραφεία του Ποταμιού με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη καθώς επίσης με τον Επίτιμο Πρέσβη κ. Γιώργο Κακλίκης επικεφαλή του τομέα εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

Αναφορά στη συνάντηση, έγινε για τη σημερινή κατάσταση των κατεχομένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου σε αυτά. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική αυτή καταστροφή και ζήτησε εκτενή ενημέρωση για το θέμα.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Μεγαλονήσου με την άφιξη εποίκων από την Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργούν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού αλλά και για τον ενεργειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές συνεργασίας με τα γειτονικά της κράτη.

Οι συναντήσεις με την υπόλοιπη Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Εξοχότατο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων, με την ευκαιρία αυτή, επιθυμεί να εκφράσει και δημόσια τις ευχαριστίες της προς την ηγεσία της Ελλάδος, για τη διαχρονική συμπαράσταση που παρέχει στον αγώνα της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, η επιτροπή εκφράζει τη συμπαράσταση της προς τον Ελληνικό λαό και εύχεται ολόψυχα να ξεπεραστούν σύντομα οι οικονομικές δυσκολίες που τον ταλανίζουν και να επανέλθει η ευημερία στη χώρα.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
12 Μαΐου, 2016