Αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στο 31ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών

Το μήνυμα για ενεργότερη στήριξη από τον αμερικανικό παράγοντα των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, τώρα που έχουν επαναρχίσει οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες, έδωσαν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων κ. Αλέξης Γαλανός και ο Δήμαρχος Κυθρέας, δρ. Πέτρος Καρεκλάς, που αποτελούσαν την αποστολή των Κατεχόμενων Δήμων στο φετινό 31ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από τη συμμετοχή στο Συνέδριο, στο οποίο συζητήθηκαν με τους Ομογενείς και τους φιλοξενούμενους ομιλητές αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα, δόθηκε η ευκαιρία για σημαντικές επαφές με αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους (γερουσιαστές, βουλευτές, διπλωμάτες, κ.α.) σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  Ιδιαίτερα τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση και ότι προς τούτο θα πρέπει η αμερικανική πλευρά να ενεργήσει ανάλογα, ώστε η Τουρκία ν’ αλλάξει επιτέλους τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της και έτσι ν’ ανοίξει ο δρόμος στους δύο Κύπριους συνομιλητές να καταλήξουν σε τέτοιες ρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, που είναι και ταυτόχρονα πολίτες μιας χώρας – μέλους της Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους.

Γενικά διαπιστώθηκε μια γενική συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι αυτή τη φορά θα ευοδωθούν οι προσπάθειες για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και ότι θ’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το λαό της.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ
10 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2015