Αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στο Λονδίνο και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «The Destruction of the European Cultural Heritage of Cyprus by Turkey. The Tragedy Goes On…»

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για διαφώτιση και προβολή του κυπριακού προβλήματος στο εξωτερικό, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων (Ε.Κ.Δ.) πραγματοποίησε στο Λονδίνο εκδήλωση με κεντρικό θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία στις 29 Οκτωβρίου 2015, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Τμήμα της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας και τη στήριξη της κυπριακής παροικίας.

Την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων  εκπροσώπησαν στο Λονδίνο ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Αλέξης Γαλανός, ο Δήμαρχος Μόρφου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Χαράλαμπος Πίττας, ο Δήμαρχος Ακανθούς, κ. Σάββας Σαββίδης, και το Μέλος, κ. Κώστας Χατζηκακού συνοδευόμενοι από τη Συνεργάτιδα της Επιτροπής, κα Χαρά Γεωργιάδου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Χρίστος Καραολής. Την κύρια ομιλία έκανε ο κ. Γαλανός.  Στο τέλος της εκδήλωσης, η Επιτροπή τίμησε τον κ. Ανδρέα Καραολή, Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βαιλείου, για το πολύτιμο και συνεχή έργο του στους αγώνες δικαίωσης του τόπου μας.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Ύπατης Αρμοστείας παρουσιάστηκε μεταφρασμένη στα Αγγλικά, η έκθεση φωτογραφίας της Ε.Κ.Δ. με τίτλο: «Η καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία. Η τραγωδία συνεχίζεται…». Η συγκεκριμένη έκθεση είχε παρουσιαστεί ήδη με μεγάλη επιτυχία σε Κύπρο και Γαλλία. Η έκθεση συνδυάστηκε με την προβολή του φιλμ «Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής πραγματοποίησε συναντήσεις με σειρά αξιωματούχων με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Κύπριο Ύπατο Αρμοστή, κ. Ευρυβιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Ηνωμένου Βασιλείου Γρηγόριο όπως επίσης και με Βρετανούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Nicholas Wareham, Επικεφαλής του Τμήματος Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, και τον κ. Juspal Panessar, Υπεύθυνο του Γραφείου της Κύπρου. Επιπλέον, η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με Μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου σε συνάντηση ενημέρωσης και σε γεύμα εργασίας στα οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Baroness Betty Boothroyd, Πρώην Πρόεδρος του Βρετανικού Κοινοβουλίου και Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, Lord Prescott, Sir Gerald Kaufman, Sir Alan Meale, Sir Roger Gale, David Barrowes, Mike Freer, David Amess, Ian Lavery, Catherine West, Stephen McCabe και David Crausby. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων, του περιουσιακού, το θέμα της Αμμοχώστου, και άλλα.

Τέλος, η Επιτροπή παρέδωσε ψήφισμα στο γραφείου του Βρετανού Πρωθυπουργού στη 10, Downing street.

Σκοπός της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων είναι να συνεχίσει να προβάλλει στο εξωτερικό το ζήτημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά και την αδικία που συντελείται εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια στο νησί μας ένεκα της τουρκικής κατοχής μέχρι την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

—————————————-

Στις πιο κάτω φωτογραφίες φαίνονται στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της Έκθεσης και τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τους διάφορους αξιωματούχους.

 

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
3 Νοεμβρίου, 2015