Δάνεια των Δήμων με Κρατική Εγγύηση

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Θέμα:  Δάνεια των Δήμων με Κρατική Εγγύηση.

 

Η Ένωση Δήμων Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε χθες από δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Καταρχήν διευκρινίζεται ότι η Ένωση Δήμων δεν συνάπτει δάνεια για ίδια χρήση.  Απλώς λειτουργεί ως συντονιστής στη διαδικασία δανειοδότησης των Δήμων, σε μιαν προσπάθεια να επιτευχθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι δανειοδότησης και να υπάρχει ομοιομορφία των δανείων για όλους τους Δήμους. Η υπογραφή των συμβολαίων γίνεται ξεχωριστά μεταξύ του κάθε Δήμου και του Δανειστικού Οργανισμού και από το σημείο αυτό και πέρα, η Ένωση Δήμων δεν έχει καμιά ανάμιξη εκτός αν υπάρξει πρόβλημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, 16 Δήμοι και κάποια Συμβούλια Αποχετεύσεων συνήψαν περί το τέλος του 2006 δάνειο από Αυστριακή Τράπεζα, με πολύ ευνοϊκούς όρους (euribor + περιθώριο 0.14%, 20 χρόνια αποπληρωμή και 5 χρόνια περίοδο χάριτος).  Το ποσό που αντιστοιχεί στους Δήμους είναι €36.219.490,00 (εξαιρουμένων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων). Όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι πληρώνουν μέχρι στιγμής ανελλιπώς τις δόσεις τους (τόκους συν κεφάλαιο). Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο όπως αφέθη να νοηθεί αλλά αναδιάταξη (ενοποίηση) υφιστάμενων δανείων τα οποία είχαν πολύ ψηλότερα επιτόκια και η νέα διευθέτηση επέφερε σημαντική βελτίωση από τα προηγούμενα.

Είναι λυπηρό να δίνεται η εντύπωση ότι όλοι οι Δήμοι δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους ή ότι όλοι οι Δήμοι δεν κατέθεσαν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις διότι αυτό αφορά ελάχιστους (1-2) Δήμους. Από ότι μας αναφέρεται από κάποιους Δήμους οι οικονομικές καταστάσεις στέλλονται εγκαίρως χωρίς όμως να είναι ελεγμένες για να μην καθυστερήσουν ένεκα έλλειψης προσωπικού στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ανέφερε και η Γενική Ελέγκτρια.  Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να γενικεύεται το θέμα και να δημιουργούνται συστηματικά αρνητικές εντυπώσεις για τους Δήμους, τη στιγμή ακριβώς που οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για επιβίωση εν μέσω κρίσης, δραστικής αποκοπής της Κρατικής Χορηγίας και μείωση των εισοδημάτων τους από τις χαμηλές εισπράξεις φόρων.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις δεν υποβλήθηκαν στην Τράπεζα (όχι κατ’ ανάγκη με υπαιτιότητα των Δήμων) και με αυτή την αφορμή η Τράπεζα ζήτησε άμεση αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού του δανείου, πράγμα που υπό ομαλές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου δεν θα συνέβαινε.  Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη που έγινε με τους εμπλεκόμενους Δήμους, ανέλαβε να χειρισθεί και χειρίζεται το θέμα υπεύθυνα με την Τράπεζα.

Η πιο πάνω εικόνα δείχνει καθαρά ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παρουσιάστηκε και οι Δήμοι για μιαν ακόμα φορά πλήττονται άδικα τη στιγμή που αγωνίζονται έντονα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Πληροφοριακά και για αποφυγήν περαιτέρω πολεμικής σε βάρος των Δήμων, το συνολικό ποσό των ενοποιηθέντων δανείων των Δήμων ήταν της τάξης των 180 εκατομμυρίων σε 2 ακόμα Τράπεζες, (Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα) εκτός από την Αυστριακή.  Είναι δάνεια που έγιναν πριν πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν οι πόλεις της Κύπρου και η κυπριακή οικονομία και είναι μέτρο γενικότερα του δανεισμού του Κράτους, για αναπτυξιακούς σκοπούς, γι’ αυτό και είναι με την εγγύηση του Κράτους.

Εκείνο που στην πραγματικότητα χρειάζεται είναι περισσότερος έλεγχος και αυτό το πράγμα το έχουν ήδη ζητήσει οι ίδιοι οι Δήμοι από την Κυβέρνηση.

Οι Δήμοι της Κύπρου, 30 ελεύθεροι και 9 προσφυγικοί, βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο για λάθη που ίσως αφορούν ολόκληρο τον Δημόσιο και Ημιδημόσιο Τομέα και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο άσκησης της κομματικής ζωής του τόπου διαχρονικά. Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο τα ίδια πρόσωπα που ίσως πρωταγωνιστούσαν σε άλλες εποχές στην αύξηση του αριθμού των Δήμων και του προσωπικού των Δήμων,  εν ονόματι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας, σήμερα να πρωταγωνιστούν στην κατάργηση και απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάπου χρειάζεται κάποιο μέτρο όσον αφορά την εικόνα που δίνεται και τον συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς σ’ αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που περνούμε και ιδιαίτερα μετά τις αποκοπές των τελευταίων 2-3 χρόνων της τάξης του 45% από την χορηγία των Δήμων.

Η Ένωση Δήμων Κύπρου θα εργαστεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τη Βουλή για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας υπόψη το γενικότερο οικονομικό φάσμα και τις συνθήκες που δημιουργούνται, αλλά είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.  Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί είναι η ισοπέδωση των πάντων που ίσως δικαιολογημένα παρατηρείται σε πολλά πράγματα που αφορούν αυτό τον τόπο, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο από ότι πρέπει βαθμό σε σχέση με τους Δήμους.

 

Σημείωση:

Επισυνάπτεται κατάλογος των Δήμων που έχουν δανειοδοτηθεί από την Αυστριακή Τράπεζα.

Κατάλογος Δήμων που έχουν δανειοδοτηθεί από την Αυστριακή Τράπεζα

Α/Α ΔΗΜΟΣ
1 ΛΕΜΕΣΟΥ
2 ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
3 ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
4 ΛΑΡΝΑΚΑΣ
5 ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ
6 ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ
7 ΛΑΤΣΙΩΝ
8 ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
9 ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
10 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ
11 ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ
12 ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ
13 ΙΔΑΛΙΟΥ
14 ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
15 ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ
16 ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
8 Ιανουαριου, 2014