Δελτίο Τύπου 31ης Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η 31η Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης διεξήχθη από τις 19 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2016 στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση του Κογκρέσου συμμετείχε o κ. Σταύρος Γερολατσίτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου, ο κ. Λευτέρης Περικλή, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και Κοινοτάρχης Απαισιάς και η κα Φρόσω Αρμοστή, Αναπληρωματικό Μέλος της Αντιπροσωπείας και Κοινοτάρχης του Συν. Ανθούπολης. Την αντιπροσωπεία υποστήριξε η συντονίστρια της κα Ειρήνη Αναστασιάδου.

Η 31η Ολομέλεια είχε στην ημερήσια διάταξη τις αρχαιρεσίες για την νέα ηγεσία του Κογκρέσου, την Προεδρία του Κογκρέσου και τους 7 Αντιπροέδρους, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου των Τοπικών Αρχών, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου των Περιφερειακών Αρχών, τους 7 Αντιπροέδρους των δυο Επιμελητηρίων και τους Προέδρους και 5 Αντιπροέδρους των τριών Επιτροπών του Κογκρέσου (Παρακολούθησης, Διακυβέρνησης και Τρεχουσών Υποθέσεων).

Νέα Πρόεδρος του Κογκρέσου αναδείχθηκε, χωρίς ανθυποψήφιο, η Gudrun MOSLER-TORNSTROM, Αυστριακή (SOC) για περίοδο 2 (δύο) ετών.

Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Τοπικών Αρχών και Περιφερειών αναδείχθηκαν  οι Anders KNAPE, Σουηδός (EPP/CCE) και Gunn Marit HELGESEN, Νορβηγίδα (EPP/CCE) αντίστοιχα, χωρίς ανθυποψηφίους.

Κατά τη συνεδρία του Επιμελητηρίου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ψηφίστηκε η Σύσταση του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για την Τοπική Δημοκρατία στην Κύπρο, που αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποτελεί Συνθήκη – ορόσημο για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των τοπικών αρχών, που επικύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1988.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στα πλαίσια της Ολομέλειας ήταν η Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης στις Πόλεις και τις Περιφέρειες, η Συζήτηση για την κατάσταση των Δημάρχων στη Τουρκία, η Παρακολούθηση των Τοπικών Εκλογών στην Αρμενία, η Κατάσταση των Ρομά στο πλαίσιο του ανερχόμενου ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η Τοπική Δημοκρατία στην Κροατία, η Συνεκτίμηση της Ισότητας των Φύλων στον Προϋπολογισμό, η Καλή Διακυβέρνηση των Μητροπολιτικών Περιοχών. Επίσης, συζητήθηκαν οι Προτεραιότητες του Κογκρέσου για την περίοδο 2017-2020 και η Αναθεώρηση των Κανόνων και Διαδικασιών του Κογκρέσου.

Στο πλαίσιο της 31ης Ολομέλειας του Κογκρέσου, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, με τον Εισηγητή της Έκθεσης για την Τοπική Δημοκρατία στην Κύπρο κ. Bernd Vohringer, τον Γενικό Γραμματέα του Κογκρέσου κ. Andreas Kiefer και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κυπριακή Αντιπροσωπεία
στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών
του Συμβουλίου της Ευρώπης 

Τηλ. επικοινωνίας: 22672576

Ένωση Δήμων Κύπρου
25 Οκτωβρίου, 2016