Επετειακή Ανακοίνωση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις 20 Ιουνίου κάθε χρόνο, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων καλεί όλους να στρέψουν τη σκέψη τους στα όσα καρτερικά υπομένει ο Κύπριος πρόσφυγας για σχεδόν πέντε δεκαετίες, μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή έκτοτε εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο βίαιος ξεριζωμός από την πατρική γη, η εγκατάλειψη της περιουσίας του στα χέρια του κατακτητή και όλες οι δυσχέρειες γύρω από την εγκατάστασή του στις ελεύθερες περιοχές ή σε άλλα μέρη του κόσμου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους σε όλη τη μετέπειτα ζωή του Κύπριου εκτοπισμένου. Χιλιάδες είναι πλέον και όσοι έφυγαν από τη ζωή χωρίς να δουν δικαίωση στον σκληρό αγώνα που διεξήγαγαν για τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου καλεί και πάλιν τη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της και προς την Κύπρο και να συνδράμει στις προσπάθειές της για μια έντιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού η οποία θ’ απαλλάσσει τη χώρα μας από την κατοχή, θα προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των παράνομων εποίκων, τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων από τρίτους και την  επιστροφή των εκτοπισμένων στους τόπους τους σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.  Επιδιώκουμε μια λύση σ’ ένα Ομόσπονδο Ευρωπαϊκό κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους πολίτες του, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ποτέ εμείς οι πρόσφυγες της Κύπρου δε θ’ αποδεχθούμε λύση δύο κρατών ή Συνομοσπονδίας.

Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε επιβάλλει συμπόρευση με τα διδάγματα της πρόσφατης ιστορίας μας, επιμονή στον δίκαιο αγώνα μας και ταύτιση των ενεργειών μας με τα μηνύματα των καιρών. Η συλλογική μνήμη των προσφύγων της Κύπρου δείχνει τον δρόμο.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
20 Ιουνίου 2022