ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Αντικατοχική Εκδήλωση των Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου – 15 Νοεμβρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία Αντικατοχική εκδήλωση των εννέα κατεχομένων Δήμων της Κύπρου, Αμμοχώστου, Κερύνειας, Μόρφου, Λύσης, Λαπήθου, Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Ακανθούς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν 28 χρόνια, μια παράνομη ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας που είχε ως προφανή στόχο τη σταδιακή νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Α. Γαλανός ο οποίος μεταξύ άλλων ανέλυσε τη σημαντική αποστολή των Κατεχομένων Δήμων. Στον χαιρετισμό του ο κ. Γαλανός ανέφερε και τα ακόλουθα: «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο ρόλος μας δεν είναι απλώς να ανταμώνουμε και να καταδικάζουμε την εισβολή, την κατοχή της πατρίδας μας και την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο στόχος μας είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και να εργαστούμε ο καθένας από τη δική του έπαλξη να προβληθεί το κατοχικό προσωπείο της Τουρκίας και να δεχτεί επιτέλους πιέσεις ότι αυτή η απαράδεχτη κατάσταση της διαίρεσης και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας πρέπει να τερματιστεί». Το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ανάγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου. Μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του Προέδρου έγινε αναφορά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Εθνικό μας Θέμα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της άκαμπτης και αδιάλλακτης Τουρκικής θέσης σε πολλά θέματα.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την προβολή ταινίας μικρού μήκους με θέμα την καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία. Το σενάριο της ταινίας ανέλαβε η κα. Άννα Μαραγκού και τη σκηνοθεσία ο κ. Μιχάλης Γεωργιάδης. Η πρωτοβουλία παραγωγής της ταινίας ανήκει στην Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων η οποία και ανέλαβε όλα τα έξοδα παραγωγής.
Μέσα από την προβολή της ταινίας ανεδείχθησαν πολλά θέματα τα οποία σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Μέσα από τις εικόνες και τα κείμενα υπήρξε μια πλήρης αποτύπωση της κατάστασης όπως είναι σήμερα η οποία πραγματικά συγκλονίζει, προκαλεί τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων και όχι μόνο και αναδεικνύει το μεγάλο έγκλημα που συντελείται εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και του Παγκόσμιου Πολιτισμού γενικότερα.
Η επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων έχει θέσει μέσα στις προτεραιότητές της να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ταινία με διάφορες ενέργειες όπως η αποστολή της σε διάφορα πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού στις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό, σε οργανώσεις αποδήμων μας, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου και του εξωτερικού, στο Ευρωκοινοβούλιο και σε πολλούς άλλους φορείς στους οποίους πρέπει να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση για το Εθνικό μας θέμα και ειδικότερα για την καταστροφή ενός Ευρωπαϊκού πολιτισμού που βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ό οποίος αναφέρθηκε στην αξία του πολιτισμού και τη βασική του διάσταση σαν ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Με αριθμητικά στοιχεία και κραυγαλέα παραδείγματα για την καταστροφή που γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές μας τονίστηκε ότι ο πανάρχαιος πολιτισμός της Κύπρου ο οποίος αποτελεί μέρος του πολιτισμού της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο αφανισμού από το παράνομο στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων να προβάλει αυτό το θέμα μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση και έρευνα δεσμεύτηκε δε όπως η ταινία αποσταλεί σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία υπάρχει επικοινωνία σε διάφορα επίπεδα, ακαδημαϊκά και άλλα, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Για το θέμα της διαφώτισης και της σωστής ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη ενότητα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μίλησε στην εκδήλωση το μέλος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου. Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η αποστολή των κατεχόμενων Δήμων εκτός των εκδηλώσεων συντήρησης μνήμης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δημοτών είναι η προβολή των δικαίων του προσφυγικού κόσμου , της ιστορίας και του πολιτισμού των κατεχόμενων περιοχών μας και η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που έχουν σχέση με την αποκατάσταση και διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Κύπρου σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.
Από την Eπιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου
Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2011