Εποικοδομητική η συνάντηση Ημικατεχόμενων Δήμων και Υπουργού Εξωτερικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, και της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε σειρά θεμάτων που άπτονται της ιδιαίτερης φύσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ακριτικοί και Ημικατεχόμενοι Δήμοι λόγω της επαφής τους με την Νεκρή Ζώνη.

Η συζήτηση κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα με τον Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι η αγαστή συνεργασία και στενή επικοινωνία με τους εν λόγω Δήμους είναι επιβεβλημένη αφού πολλά από τα προβλήματά τους έχουν πολιτική διάσταση και ο χειρισμός τους θέτει, μεταξύ άλλων, και θέματα εθνικής κυριαρχίας του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της παραμονής της UNFICYP στην Κύπρο, με τους Δήμαρχους να τονίζουν ότι αυτό αποτελεί μείζον θέμα ασφάλειας για την περιοχή και την τοπική κοινωνία. Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή για τις συνεχείς επαφές που πραγματοποιεί για το εν λόγω θέμα τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσο και με τους ομολόγους του των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο θέμα της ρίψης σκυβάλων εντός της ουδέτερης ζώνης και των προβλημάτων που προκύπτουν από την αδυναμία των Δήμων να εισέλθουν στην περιοχή για καθαρισμό αλλά και την έλλειψη πράσινων σημείων. Ο Υπουργός ζήτησε επιπλέον στοιχεία από τους Δήμους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Αναφορές έγιναν επίσης στα θέματα λαθροθηρίας εντός της Νεκρής Ζώνης, στην ανάληψη ευθύνης όσον αφορά τα εγκαταλελειμμένα φυλάκια του ΟΗΕ, καθώς και στο άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροΐου με τον Υπουργό να σημειώνει ότι αυτό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδική βαρύτητα δόθηκε τέλος στο θέμα της περαιτέρω αξιοποίησης της Νεκρής Ζώνης και Υπουργός και Επιτροπή αντάλλαξαν ιδέες τόσο για πρωτοβουλίες όσο και για κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Επιτροπή, η οποία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επαφές με αξιωματούχους, θα προσέλθει σύντομα σε νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της Νεκρής Ζώνης.

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση.