Επιστροφή μίας έδρας στην Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ) προτείνει η Κομισιόν

Η Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας την ΕΕτΠ κα Ελένη Λουκαΐδου, σε πλήρη συντονισμό με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών, έστειλε τον περασμένο Μάιο επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ) κύριο Karl Heinz Lambertz, ζητώντας όπως ζητηθεί την Κομισιόν η επιστροφή της έδρας που έχασε η Κύπρος στην ΕΕτΠ το 2015 με την προσχώρηση της Κροατίας στην Ένωση, ενόψει της κένωσης 24 εδρών στο Ευρωπαϊκό Όργανο ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (BREXIT). Μαζί με την Κύπρο, έδρες είχαν χάσει επίσης το Λουξεμβούργο και η Εσθονία.

Οι ενέργειες αυτές έφεραν ως αποτέλεσμα την πρόσφατη απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν να προτείνει προς το Συμβούλιο, την επιστροφή των εδρών των τριών χωρών.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 28 Νοεμβρίου δύο προτάσεις για την αλλαγή της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχουν σήμερα 350 έδρες και η θητεία τους θα λήξει στις 25 Ιανουαρίου 2020 και 20 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο το Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση για τη σύνθεση των δύο επιτροπών, καθώς η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου θα οδηγήσει σε 24 κενές θέσεις, στις 30 Μαρτίου 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στην Κύπρο, στην Εσθονία και στο Λουξεμβούργο επιπλέον έδρα και στις δύο επιτροπές, καθώς αυτά τα τρία κράτη μέλη έχασαν έδρα μετά από προηγούμενη απόφαση το 2015 σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών λόγω της προσχώρησης της Κροατίας.

Οι υπόλοιπες θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στα δύο όργανα θα αφεθούν κενές, ως αποθεματικό για πιθανές μελλοντικές διευρύνσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι για την περίοδο 2020-2025 και οι δύο επιτροπές θα αποτελούνται από 329 μέλη το καθένα.

Η τελική απόφαση παραμένει στα χέρια του Συμβουλίου της ΕΕ και θα απαιτήσει ομόφωνη έγκριση για να υιοθετηθεί και να τεθεί σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκπροσώπηση από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ. Απαρτίζεται από 350 μέλη που κατέχουν τοπικά η περιφερειακά αιρετά αξιώματα. Το σώμα πραγματοποιεί 6 συνόδους ολομέλειας το χρόνο και συνέρχεται σε μικρότερα σχήματα θεματικών επιτροπών που καλύπτουν τους πιο κάτω τομείς: Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX), Φυσικοί Πόροι (NAT), Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενέργεια (ENVE), Πολιτική Εδαφικής Συνοχής και του Προϋπολογισμού της ΕΕ (COTER), Οικονομική Πολιτική (ECON), και Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Απασχόληση, Έρευνα και Πολιτισμός (SEDEC).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ενεργεί ως η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ στη διαδικασία χάραξης Ευρωπαϊκών πολιτικών και του νομοθετικού έργου της ΕΕ.