Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων – Αποστολή διαφώτισης στις Η.Π.Α.

Από τον Πρόεδρο της, Δήμαρχο Αμμοχώστου, κ. Αλέξη Γαλανό, και το Δήμαρχο Κυθρέας, δρα Πέτρο Καρεκλά εκπροσωπήθηκε φέτος στο 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου, παρευρέθηκαν και απηύθυναν ομιλίες εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν τους συνέδρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος τα οποία έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος μας. Στο συνέδριο παρευρέθηκε και μίλησε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, κ. Έρικ Ρούμπιν, στον οποίο και απονεμήθηκε τιμητική διάκριση.

Στις 6 Ιουνίου οι δύο Δήμαρχοι είχαν και κατ΄ιδίαν  συνάντηση με τον κ. Ρούμπιν στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία και του Κύπριου Πρέσβη, κ. Γιώργου Σιακαλλή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους η οποία διήρκεσε πέραν της μίας ώρας, οι τρεις άντρες συζήτησαν εκτενώς το κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επίλυσής του καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος. Οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν τον κ. Ρούμπιν για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατοχής του νησιού και την καθημερινή και εκτεταμένη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Οι δύο Δήμαρχοι συζήτησαν με τον κ. Ρούμπιν και τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, το θέμα του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων στα τουρκικά ένδικα μέσα για αποζημιώσεις αλλά και τις προοπτικές που αφορούν την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Τόνισαν τέλος την ανάγκη για μια νέα αρχή και μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος που να αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ο κ. Ρούμπιν άκουσε ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τους δύο Δήμαρχους και δήλωσε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα είναι προς όφελος και των Κυπρίων αλλά και όλης της περιοχής.

Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου,  οι Δήμαρχοι έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής, καθώς και για την καθημερινή καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που συντελείται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος ενώ  επαναβεβαίωσε την πλήρη συμπαράσταση του στον αγώνα των Κύπριων αδελφών.

Το Σάββατο το βράδυ, οι Δήμαρχοι παρευρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση Music of the Hellenes, που  διοργάνωσε η Παγκύπρια χορωδία και παρουσίασε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νέας Υόρκης. Εκεί οι δύο Δήμαρχοι απευθυνόμενοι στα μέλη της κυπριακής παροικίας στη Νέα Υόρκη, αφού εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο προσφυγικός κόσμος και γενικότερα η Κύπρος, ευχαρίστησαν την ομογένεια για όλη τη στήριξη και βοήθεια που προσφέρει στον κυπριακό λαό και την κάλεσαν να συνεχίσει να είναι στο πλευρό του αυτές τις δύσκολες ώρες.  Κύριος ομιλητής της βραδιάς και τιμώμενος ήταν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ο οποίος αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο τόπος αλλά μετέφερε και μήνυμα αισιοδοξίας για το απώτερο μέλλον και ανάγκης για ενότητα. Ιδιαίτερα, ζήτησε από την ομογένεια να σταθεί δίπλα μας αυτή την εποχή περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Ο κ. Γαλανός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές η κρίση, νοουμένου ότι υπάρχει ενότητα και σταθερότητα στους στόχους, πιθανόν ταυτόχρονα να ανοίγει και παράθυρα ευκαιρίας για πρόοδο, εάν υπάρχει σωστή διαχείριση.

Διαπίστωση όλων ήταν ότι ο ελληνισμός της Αμερικής παραμένει ακμαίος και δυνατός και παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Κύπρο.

 

13.06.2013