Γεύμα εργασίας της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για πολιτιστικά θέματα, κα Karima Bennoune

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Κερύνειας και Κυθρέας, κ. Γλαύκο Καριόλου και Δρ Πέτρο Καρεκλά, παρέθεσε γεύμα εργασίας την Τρίτη 24 Μαΐου, στην Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για πολιτιστικά θέματα, κα Karima Bennoune, και το επιτελείο της στα πλαίσια της επίσκεψής της που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο νησί μας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η κα Bennoune που πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Ειδική Εισηγήτρια ενημέρωσε την Επιτροπή για το έργο που επιτελεί υπό την εποπτεία του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών Ειδικού για Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και για το γεγονός ότι στα πλαίσια του έργου της θα συντάξει έκθεση όσον αφορά τα πολιτιστικά δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2017 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η έκθεση θα έχει ως επίκεντρο θέματα που σχετίζονται κυρίως με το σεβασμό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όπως υπερθεμάτισε η Ειδική Εισηγήτρια, δικαιώματα όπως η πρόσβαση σε μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν μέρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής χαιρέτισε την παρουσία της κας Bennoune και των συνεργατών της στην Κύπρο και ενημέρωσε  για την ύπαρξη, τη δομή, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας των εννέα Κατεχόμενων Δήμων, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα που έχει υποστεί σοβαρά και σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα πλήγματα μετά την  τουρκική εισβολή και κατοχή.

Μετά την προβολή του φιλμ ″Η Καταστροφή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία″ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση τόσο για την κατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές όσο και για την σωρεία παράνομων περιορισμών που συνεχώς θέτουν οι κατοχικές αρχές όσον αφορά την ενάσκηση των θρησκευτικών μας καθηκόντων και δικαιωμάτων, με έμφαση στην πρόσφατη απόφαση της νέας ψευδοκυβέρνησης για περιορισμό τέλεσης Λειτουργιών στις εκκλησίες μας στα κατεχόμενα. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη για συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς. Έμφαση δόθηκε επίσης σε εμπειρίες και συγκεκριμένα παραδείγματα καταστροφής και πώλησης στο εξωτερικό θρησκευτικών κειμηλίων και πολιτιστικών θησαυρών από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και την εσκεμμένη και προγραμματισμένη αλλοίωση μνημείων και μαρτυριών της πανάρχαιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη συνάντηση.


Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
24 Μαΐου, 2016