Οι Κατεχόμενοι Δήμοι διαφωτίζουν την Αθήνα για την καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία σε έκθεση υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου, πραγματοποίησαν στο Σπίτι της Κύπρου, εκδήλωση αφιερωμένη στους Κατεχόμενους Δήμους Κύπρου.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και μίλησαν ο Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Νικόλαος Κονομής και ο Πρόεδρος Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου κ. Αλέξης Γαλανός.

Τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καλωσόρισε η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κενεβέζος υπογράμμισε τη σημασία του διαχρονικού έργου της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομίας Κύπρου, με εκθέσεις, εκδόσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της ελλαδικής και διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την καταστροφή και τη λεηλασία των μνημείων της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και την ανάδειξη της νομικής πτυχής του θέματος για την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων. Για τις πολυσχιδείς δράσεις και τη συμβολή τους συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου.

Ο κ. Κονομής μίλησε για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, ιδιαίτερα τα μνημεία και τα έργα τέχνης με τον περίγυρό τους, που αντιπροσωπεύουν την πνευματική παρουσία και τη διανοητική εμβέλεια του λαού που τη δημιούργησε. Αντιπροσωπεύει μια καλλιτεχνική παραγωγή που βρίσκεται σε σταυροδρόμι-κλειδί της ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί χωνευτήρι διαφόρων πολιτισμών, ένα αναπόσπαστο μέρος μελέτης για όλες τις περιόδους της ιστορίας. Ο πολιτισμός μιας χώρας ανήκει, όπως ανέφερε, σε όλους τους κατοίκους της. Ό,τι λεηλατείται και καταστρέφεται σήμερα στην Κύπρο, ανήκει εξίσου σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Συνεπώς η διάσωσή της πρέπει να είναι μέλημα όλων των κατοίκων της.

Στην ομιλία του ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στις δράσεις και τον αγώνα της Επιτροπής, μετά από 42 χρόνια για την απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση, των Δημάρχων των εννέα Κατεχομένων πόλεων, είναι να καταφέρουν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό των πόλεών τους αναλλοίωτο παρά την προσφυγιά, να διατηρήσουν τους δεσμούς ανάμεσα στους δημότες τους και τους Δήμους, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στη γη τους.

Προβλήθηκε ταινία για την Πολιτιστική Κληρονομιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νίκου Μαλιάρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.  Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… (Διάρκεια έκθεσης: 13 – 27 Μαΐου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 10:00-18:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-15:30).

Επιστημονική έρευνα και κείμενα: Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και Δρ. Ανδρέας Φούλιας. Συντονισμός: Γιάννης Παπαϊωάννου, Δήμαρχος Καραβά.

Φωτογραφίες παραχώρησαν: Ιερά Επισκοπή Μόρφου, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Εκκλησίας της Κύπρου – Μνημεία και Χριστιανική Τέχνη, Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Κερύνειας, Δήμος Μόρφου, Δήμος Λύσης, Δήμος Λαπήθου, Δήμος Κυθρέας, Δήμος Καραβά, Δήμος Λευκονοίκου, Δήμος Ακανθούς, Anmahouni Artin, Αυξεντίου Λοΐζος, Χοτζάκογλου Χαράλαμπος, Φούλιας Ανδρέας, Γεωργιάδης Μιχάλης, Χατζηχριστοδούλου Χριστόδουλος, Λουκά Νίκος, Μυριανθεύς Διομήδης, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Παπαϊωάννου Γιάννης, Σεβέρη Ρίτα, Στυλιανού Βάσος.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
13 Μαΐου, 2016