Ημερίδα «Διαπολιτισμική ένταξη σε τοπικό επίπεδο στην Κύπρο»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες, Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, η ημερίδα με θέμα «Διαπολιτισμική ένταξη σε τοπικό επίπεδο στην Κύπρο», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Δήμων Κύπρου, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λευκάρων.

Η ημερίδα είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειρογνωμοσύνης αναφορικά με το θέμα της ένταξης μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες της Κύπρου, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δυνητικής αρμοδιότητας της κοινωνικής πολιτικής που προνοεί η νομοθεσία για τους νέους Δήμους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, κ. Ανδρέας Βύρας, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, «πάντα οφείλουμε να εξετάζουμε το θέμα πρωτίστως από την ανθρωπιστική του σκοπιά. Δεν μπορούμε να ξεχνούμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με ανθρώπινες ζωές… Εξάλλου, η διαχρονική θέση της Ένωσης Δήμων όσον αφορά την κοινωνική πολιτική ήταν ότι οι Τοπικές Αρχές είναι πάντα έτοιμες να προσφέρουν όπου υπάρχει ανάγκη, αρκεί και το Κεντρικό Κράτος να παρέχει τους ανάλογους πόρους».

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κυβέρνησης και των σχετικών κρατικών υπηρεσιών, καθώς και αιρετοί και τεχνοκράτες της κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πρώτο μέρος, αιρετοί της κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν τις πραγματικότητες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και την επόμενη μέρα των προγραμμάτων ένταξης εν όψει Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στη συνέχεια, έγιναν παρουσιάσεις καλών πρακτικών και προγραμμάτων ένταξης που υλοποιούνται επιτυχώς στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συγκεκριμένα στο Μπράντφορντ του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας, τη Λεμεσό και το Λούμπλιν της Πολώνιας. Τέλος, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο εθνικός συντονιστής παρουσίασαν την ευρωπαϊκή και την εθνική διάσταση του προγράμματος «Δημιουργώντας δομές για την διαπολιτισμική ένταξη σε τοπικό επίπεδο».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Δημιουργώντας δομές για τη διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», το οποίο υλοποιείται από το Πρόγραμμα  Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ένωση Δήμων Κύπρου ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές για την άψογη συνεργασία, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες που παρέστησαν και εμπλούτισαν τη συζήτηση με τις παρεμβάσεις τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμο Λευκάρων για την παραχώρηση του χώρου.

 

Ένωση Δήμων Κύπρου
Τρίτη, 23 Μαΐου 2023