Καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Αντικατοχική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του Ψευδοκράτους διοργάνωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αίθουσα Τελετών «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος έθεσε την όλη εκδήλωση υπό την αιγίδα του και ο κ. Αλέξης Γαλανός, Δήμαρχος Αμμοχώστου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων, κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου.

Τόσο οι ομιλίες όσο και το ψήφισμα καταδίκασαν την Τουρκική εισβολή και την παράνομη ανακήρυξη του Ψευδοκράτους και εξέφρασαν την ελπίδα οι τρέχουσες συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί να στεφθούν με επιτυχία. Έγινε αναφορά στο γεγονός ότι 41 χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά, ότι οι γενιές φεύγουν και ο χρόνος βοηθά την Τουρκία να επιβάλει τη διχοτόμηση. Όμως ταυτόχρονα διεκηρύχθη ότι η λύση πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να αποκαθιστά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση προβλήθηκε το φιλμάκι της Επιτροπής «Το σπίτι που γεννήθηκα» ξυπνώντας τις μνήμες των κατεχόμενων τόπων μας. Επίσης, παρουσιάστηκε επετειακό χορόδραμα από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρο, σε επιμέλεια του Nicosia Dance Centre, συγκινώντας το κοινό.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες στους κκ. Τάκη Χατζηδημητρίου και Έλενα Χαραλάμπους, οι οποίοι ο καθένας στον τομέα του εργάζονται ακούραστα για τα δίκαια του προσφυγικού κόσμου.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
18 Νοεμβρίου, 2015