Κοινή Διακήρυξη ΕΔΚ και ΟΠΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Στροφή στη Βιώσιμη Κατανάλωση – Υιοθέτηση Μέτρων Αειφόρου Ανάπτυξης για Αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης»

04Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς και ένα από τα κύρια μέσα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και ενθάρρυνση της πολιτικής δράσης στα οικολογικά ζητήματα.

Με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) και η Ένωση Δήμων Κύπρου, ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για εντατικοποίηση των προσπαθειών για προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Κύπρος, οι οποίες δυστυχώς φαίνεται να θέτουν τα οικολογικά θέματα σε δεύτερη μοίρα.

Οι δύο Οργανώσεις καλούν όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν λιτό τρόπο ζωής, με βάση τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για απάλειψη του τεράστιου περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος: της σπατάλης φυσικών πόρων για παραγωγή τροφίμων. Κάθε χρόνο σπαταλούνται παγκοσμίως 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, ενώ ένας στους επτά ανθρώπους ζει χωρίς φαγητό και περισσότερα από 25.000 παιδιά πεθαίνουν από πείνα, καθημερινά, στην αφρικανική ήπειρο.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) και η Ένωση Δήμων Κύπρου υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή μέσα από προγράμματα που θα εμπλέκουν τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΟΗΕ στεγάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάτω από το σύνθημα «Σκέψου-Φάγε-Σώσε», στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας του βιώσιμου καταναλωτισμού και του περιορισμού απώλειας τροφίμων. Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, έχοντας υπόψη τα δεδομένα της Ευρώπης και της Κύπρου, υιοθετεί το επιπρόσθετο σύνθημα της «στροφής στη βιώσιμη κατανάλωση και προώθησης μέτρων για αειφόρο ανάπτυξη για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Η Ένωση Δήμων καλεί τους πολίτες να καταστούν ενεργοί παράγοντες για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και τονίζει πως η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτήν της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ένωση Δήμων προσθέτει ότι «ο σεβασμός του περιβάλλοντος είναι μια αντίληψη που πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας ως κράτη, ως κοινωνίες αλλά και τη συμπεριφορά μας ως πολίτες».

 

Ένωση Δήμων Κύπρου – Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου
4 Ιουνίου, 2013