Μεταρρύθμιση και Κυπριακό στην καρδιά της συζήτησης Γαλανού – Devemy

Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, ο Προεδρέυων της Ένωσης Δήμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός υποδέχθηκε στα Γραφεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου στη Λευκωσία, το Βοηθό Νομάρχη και Υπεύθυνο Αποστολών Διεθνούς Συνεργασίας του Γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Jean-Francois Devemy.

Ο κ. Devemy βρίσκεται στην Κύπρο επί της ευκαιρίας του Συνεδρίου με θέμα «Διαδημοτικές Συνεργασίες και Καλή Διακυβέρνηση» το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που άπτονται της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Επίσης, ο κ. Γαλανός ενημέρωσε τον κ. Devemy για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τρέχουσα κατάσταση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επιπλέον, ο κ. Γαλανός έκανε ειδική μνεία στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αναφερόμενος και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Devemy επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη λειτουργία των Κατεχόμενων Δήμων και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού των εκτοπισμένων πολιτών. Ο κ. Γαλανός τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την αποστολή των Κατεχόμενων Δήμων και τον τρόπο εκλογής των εκτοπισμένων Τοπικών Αρχόντων. Στο τέλος της συνάντησης, δόθηκε στον Γάλλο αξιωματούχο διαφωτιστικό υλικό για την σύληση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Κατεχόμενες περιοχές.

Στη συνάντηση παρακάθησαν εκ μέρους της Ένωσης Δήμων ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ένωσης Δήμων, κ. Χρίστος Χατζηγιάγκου και η Συνεργάτιδα της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, κα Χαρά Γεωργιάδου. Τον κ. Devemy συνόδευσαν στη συνάντηση ο Αστυνομικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, Αντισυνταγματάρχης Xavier Chatillon και ο Βοηθός του Αστυνομικού Ακόλουθου κ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου.