Ολοκληρώθηκε η αποστολή διαφώτισης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Πράγα

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων πραγματοποίησε με επιτυχία αποστολή διαφώτισης στην Πράγα, με την ευκαιρία της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 1ης και 4ης Νοεμβρίου 2022.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, η οποία απαρτίζετο από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Κυθρέας, δρα Πέτρο Καρεκλά, τη Δήμαρχο Ακανθούς, κα Ελένη Χατζημιχαήλ, και τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, έγινε δεκτή από κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της τσεχικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Κατά τις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επέδωσε Υπόμνημα με την πολιτική τοποθέτηση των Κατεχόμενων Δήμων για το Κυπριακό, καθώς επίσης και διαφωτιστικό υλικό για την κατεχόμενη γη μας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνάντηση με τον Δήμαρχο της Πράγας 6 που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα ήταν η 1η με ξένη αντιπροσωπεία.

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Πράγα και την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του «Σπιτιού των Εθνικών Μειονοτήτων» στην τσεχική πρωτεύουσα. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δρ Καρεκλάς, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης μας, κ. Αντώνης Θεοχάρους. Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Πράγα, κ. Αθανάσιος Παρέσογλου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Πράγας, όπου οι Δήμαρχοι απέτισαν φόρο τιμής στους 17 Κύπριους συμπατριώτες μας (12 Ελληνοκύπριους και 5 Τουρκοκύπριους) που άφησαν τα κόκαλά τους στην ξένη γη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τάφηκαν εκεί.

Στόχος της Αποστολής της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Πράγα ήταν να μεταφέρει το αίτημα του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου για εντατικοποίηση της προσπάθειας σε κάθε διεθνές βήμα, ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει παραβιάσει η Τουρκία κατάφωρα το 1974 και εξακολουθεί να το πράττει συστηματικά έκτοτε. Ιδιαίτερα τώρα, με τη συγκυρία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη συντονισμένη και έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα του, ώστε να μην ξεχαστεί η αδικία που επιτελείται σε βάρος της Κύπρου, μέχρι τη δική του τελική δικαίωση.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πράγα και ιδιαίτερα προς τον Πρέσβη μας, κ. Αντώνη Θεοχάρους, για την άρτια διοργάνωση των επαφών και της εκδήλωσης καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία της αποστολής.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
9 Νοεμβρίου, 2022