Συναντήσεις της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με Πρέσβεις ξένων χωρών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναντήσεις της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με Πρέσβεις ξένων χωρών

Στο πλαίσιο της τοπικής ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με  πρωτοβουλία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο και πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος στην Κύπρο, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 13 Φεβρουαρίου  δύο ξεχωριστές και ευρείες συναντήσεις μεταξύ της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και των Πρέσβεων ξένων διπλωματικών αποστολών.  Η πρώτη συνάντηση έγινε με τους Πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη με τους Πρέσβεις των υπολοίπων χωρών περιλαμβανομένων και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, καθώς και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι των προσφυγικών Δήμων της Κύπρου, εξήγησαν στους Πρέσβεις το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των προσφυγικών Δήμων. Τόνισαν το γεγονός ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι της Κύπρου διατηρούν ακόμα τον κοινωνικό τους ιστό και έχουν συνεχή επαφή με τους δημότες τους, έστω και αν αυτοί είναι τώρα διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στις συναντήσεις οι Δήμαρχοι έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για τη συστηματική περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή που συντελείται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και την ανάγκη αυτή να ανασταλεί άμεσα.

Οι Δήμαρχοι απάντησαν σε ερωτήσεις των Πρέσβεων που αφορούσαν τη δομή και τις ιδιαιτερότητες των Κατεχόμενων Δήμων, τις προσπάθειες που γίνονται για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, την πιθανότητα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της καθώς και για τη συμμετοχή της νέας γενιάς σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων διαβεβαίωσαν τους Πρέσβεις για την ειλικρινή επιθυμία τους για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν, αλλά και για τη στήριξη τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες που έχει αναλάβει.

Κάλεσαν επίσης τους Πρέσβεις να στηρίξουν οι χώρες τους στο μέγιστο σημείο που μπορούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού προβλήματος και να ευαισθητοποιήσουν τις χώρες τους ως προς την άδικη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια, κατά την οποία κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχεται παράνομα από τρίτη χώρα η οποία επιδιώκει ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Πρέσβη της Ελλάδας, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η οποία, ειδικά τώρα, έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο λόγω της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αλλά και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος. Επίσης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους Πρέσβεις που έλαβαν μέρος στις συναντήσεις και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση τους.

 

14 Φεβρουαρίου 2014
Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων