Συνεδρία Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στη Λευκωσία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρία Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Λευκωσία

Πραγματοποιείται στην Κύπρο σήμερα, 19 Φεβρουαρίου 2014, η συνεδρία της  Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από επίσημη πρόσκληση της Ένωσης Δήμων Κύπρου μέσω της Αντιπροέδρου της Επιτροπής, κας Ειρήνης Λοϊζίδου, η οποία υπηρετεί ως μόνιμο μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Ένωσης Δήμων στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2007.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι ο κινητήριος μοχλός του Κογκρέσου αφού είναι η Επιτροπή που ουσιαστικά «παρακολουθεί» και «ελέγχει» κατά πόσον οι τοπικές και περιφερειακές αρχές των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης λειτουργούν σε αρμονία με τις αρχές που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης εξετάζουν αν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της κάθε χώρας που ελέγχεται με συχνότητα κάθε 4 περίπου χρόνια, υπακούουν στις αρχές της επικουρικότητας, της συμμετοχικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών και ειδικά των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας κτλ. Τα πορίσματα του ελέγχου μετατρέπονται σε γραπτή εισήγηση η οποία αφού παρουσιαστεί και εγκριθεί στην Ολομέλεια του Κογκρέσου αποστέλλεται στην Επιτροπή Υπουργών η οποία και την επιβάλλει στα κράτη μέλη.

Με αυτόν τον τρόπο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης εποπτεύονται και οι εισηγήσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης τις βοηθούν να γίνονται αποδοτικότερες κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Πάνω από εκατό σύνεδροι θα βρίσκονται στην Κύπρο για τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο. Στη συνεδρία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, κα. Ειρήνη Λοϊζίδου, ο κ. Lars Molin, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και ο Andreas Kiefer, Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Προεδρείο της Επιτροπής Παρακολούθησης, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων θα έχει την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, στις 8:45 π.μ. συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί, συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Την Πέμπτη, τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σύντομη ξενάγηση στην παλιά Λευκωσία. Λίγο πριν την έναρξης τη ξενάγησης θα τους υποδεχθεί στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, και η Αντιδήμαρχος, κα. Ελένη Λουκαΐδου. Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσει εκδρομή προς τη Δερύνεια και την Αγία Νάπα. Στη Δερύνεια, τα μέλη της Επιτροπής θα επισκεφθούν το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου όπου και θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε απόσταση αναπνοής την πράσινη γραμμή και φυσικά, την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο θα τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός.

 

19 Φεβρουαρίου 2014
Ένωση Δήμων Κύπρου