Εκλογική Γενική Συνέλευση Ένωσης Δήμων Κύπρου

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων για εκλογή νέου Προέδρου και νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Καταστατικού της Ένωσης Δήμων.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης Δήμων, η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει σε δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες τον Πρόεδρο και τα δέκα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα οποία εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο Πρόεδρος και τα δέκα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα εκλεγούν θα αποτελούν τη νέα ενδεκαμελή Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης για τη δημοτική περίοδο 2012-2016.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων ζητά την άμεση παρέμβαση του Κράτους και της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να αρθούν οι καταστάσεις οι οποίες ωθούν μερικούς πρόσφυγες στο να πωλούν τη γη τους στην Τουρκία μέσω της ούτω καλούμενης «Επιτροπής Ακινήτου Ιδιοκτησίας» (Immovable Property Commission = IPC).

Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων επιβάλλεται η άμεση επίσημη προειδοποίηση προς όλους τους νόμιμους ιδιοκτήτες περιουσιών, προειδοποίηση από το Κράτος, και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Η Τουρκία για να εξαγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος της κατεχόμενης μας πατρίδας και να εξαλείψει το αντικείμενο του αγώνα επιστροφής μας, έχει δημιουργήσει την ούτω καλούμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» (ΕΑΠ).

2. Η Τουρκική ΕΑΠ ενώ παραπλανεί ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, μόλις αυτοί αποταθούν τους απειλεί προφορικά με τηλεφωνήματα των Τουρκοκύπριων δικηγόρων, ότι εάν δεν αποσύρουν το αίτημά τους για αποζημίωση για απολεσθέντα εισοδήματα η υπόθεσή τους δεν θα προχωρήσει.

3. Η Τουρκική ΕΑΠ σταμάτησε από την αρχή να αποζημιώνει για τη γη που παραπλανητικά αγοράζει. Στην πραγματικότητα κλέβει την περιουσία κάποιου με την ίδια την υπογραφή του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη εκμεταλλευόμενη την οικονομική του απόγνωση, με πενταροδεκάρες.

4. Η Τουρκική ΕΑΠ δεν επιτρέπει καν σε Ελληνοκύπριο Δικηγόρο να παρουσιαστεί ενώπιόν της.

5. Η τουρκική ΕΑΠ κοροϊδεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι αποτελεί δήθεν «εσωτερικό ένδικο μέσο» της Τουρκίας ενώ αντίθετα όλα τα έγγραφα, διαδικασίες κλπ διαφημίζουν και τείνουν να ενδυναμώσουν το ψευδοκράτος (TRNC) της εισβάλουσας σε Ευρωπαϊκό νησί Τουρκίας.

6. Καλούνται όλοι οι πρόσφυγες και νόμιμοι κάτοχοι περιουσίας στα κατεχόμενα να επιδείξουν υπομονή και να ζητούν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για καθοδήγηση και προστασία.

Τέλος, το θέμα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από την Κυβέρνηση μεταξύ άλλων αντισταθμιστικών μέτρων.

20 Φεβρουαρίου 2012

Αποτελέσματα της Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου

Έγινε χθες στη Λευκωσία η Εκλογική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Πρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός.

Στη δεκαμελή Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν οι εξής:

Σάββας Βέργας, Δήμαρχος Πάφου,
Σταύρος Γερολατσίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου,
Γεώργιος Γεωργίου, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών,
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος Λευκωσίας,
Ελένη Λουκαϊδου, Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας,
Ανδρέας Λουρουτζιάτης, Δήμαρχος Λάρνακας,
Λουϊζα Μαυρομμάτη, Αντιδήμαρχος ΄Εγκωμης,
Χαράλαμπος Πίττας, Δήμαρχος Μόρφου,
Κωστάκης Χατζηκακού, Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου,
Κυριάκος Χατζηττοφής, Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου.

Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας.

Μετά το τέλος της εκλογής της, η Εκτελεστική Επιτροπή παρακάθησε στην πρώτη της συνεδρία και ασχολήθηκε με επείγοντα θέματα καθώς και με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της.


ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012.

Η κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, εισηγήτρια της έκθεσης αναφορικά με την τοπική δημοκρατία στη Λιθουανία

Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Ελέγχου και Παρακολούθησης του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συνεδρίασε στην Στοκχόλμη την 24 Φεβρουαρίου 2012 βρισκόταν και το θέμα της Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας στη Λιθουανία.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, το μόνιμο μέλος της Ένωσης Δήμων στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, παρουσίασε ως εισηγήτρια, έκθεση αναφορικά με την τοπική δημοκρατία στη Λιθουανία η οποία ετοιμάστηκε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου στη Λιθουανία μεταξύ 6 και 8 Ιουνίου 2011.

Η επίσημη αποστολή η οποία αποτελείτο από δύο μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης εκ των οποίων η κα Λοϊζίδου, τον Ιρλανδό εμπειρογνώμονα David Morgan και δύο μέλη της Γραμματείας της επιτροπής, συναντήθηκε με δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους κρατικών και τοπικών αρχών, δικαστές, υπουργούς, μέλη του συλλόγου των τοπικών αρχών και εμπειρογνώμονες.

Η αντιπροσωπεία από τις πρώτες συναντήσεις υιοθέτησε ως σημαντικότερα ευρήματα αφενός ότι οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Λιθουανίας και αφετέρου ότι η αρχή της επικουρικότητας λειτουργεί και είναι σεβαστή.

Επιπλέον το 2010 το καθεστώς των περιφερειών στη Λιθουανία, οι οποίες μέχρι τότε λειτουργούσαν ως 2ος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλαξε και οι αρμοδιότητες των περιφερειών μεταφέρθηκαν σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. Με αυτή την αλλαγή, μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο χωρίς να μεταφερθούν και τα ανάλογα κονδύλια για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων την ίδια ώρα που και οι δυνατότητες δανεισμού των τοπικών αρχών περιορίστηκαν.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ένωση Δήμων στην οποία ανήκουν τα δημαρχεία στη Λιθουανία δεν έχει την δυνατότητα να τα εκπροσωπήσει ενώπιον των δικαστηρίων.

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, δεν έχει το αναμενόμενο νομικό καθεστώς της πρωτεύουσας με ότι αυτό συνεπάγεται σε αρμοδιότητες και παραχώρηση κρατικών κονδυλίων.

Η έκθεση της αντιπροσωπείας και κατ΄επέκταση της Επιτροπής εμπεριέχει τις κάτωθι εισηγήσεις προς τις Λιθουανικές αρχές οι οποίες τέθηκαν προς έγκριση στην συνεδρίαση της 24η Φεβρουαρίου 2012 στη Στοκχόλμη:

  • Να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν την μεταφορά σημαντικών οικονομικών κονδυλίων στις τοπικές αρχές.
  • Να αποζημιώσουν τις τοπικές αρχές για την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων του περιφερειακού επιπέδου τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Να επαναρχίσει ο διάλογος για το ειδικό καθεστώς που θα πρέπει να αποκτήσει το Βίλνιους.
  • Να διαβεβαιώσουν ότι η Ένωση Δήμων της Λιθουανίας θα μπορεί να εκπροσωπήσει όλα τα δημαρχεία ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων.
  • Να ενθαρρύνουν και να αναπτύξουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από επιπρόσθετες διαδικασίες π.χ τοπικά δημοψηφίσματα που να ενισχύουν τον ρόλο της γειτονιάς.
  • Να ενδυναμώσουν το ρόλο του Επιτρόπου Διοικήσεως για πιθανά παράπονα πολιτών εναντίον δημαρχείων.

Από την ως άνω έκθεση και από άλλες παρόμοιες που ετοιμάζονται σε τακτά διαστήματα για όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης συνάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και διαφαίνονται χρήσιμες πρακτικές που είναι καλό να λαμβάνονται υπόψιν ειδικά από χώρες σαν την δική μας που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.