Κοινή Διακήρυξη ΕΔΚ και ΟΠΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Στροφή στη Βιώσιμη Κατανάλωση – Υιοθέτηση Μέτρων Αειφόρου Ανάπτυξης για Αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης»

04Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς και ένα από τα κύρια μέσα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και ενθάρρυνση της πολιτικής δράσης στα οικολογικά ζητήματα.

Με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) και η Ένωση Δήμων Κύπρου, ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για εντατικοποίηση των προσπαθειών για προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Κύπρος, οι οποίες δυστυχώς φαίνεται να θέτουν τα οικολογικά θέματα σε δεύτερη μοίρα.

Οι δύο Οργανώσεις καλούν όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν λιτό τρόπο ζωής, με βάση τη βιώσιμη κατανάλωση, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για απάλειψη του τεράστιου περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος: της σπατάλης φυσικών πόρων για παραγωγή τροφίμων. Κάθε χρόνο σπαταλούνται παγκοσμίως 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, ενώ ένας στους επτά ανθρώπους ζει χωρίς φαγητό και περισσότερα από 25.000 παιδιά πεθαίνουν από πείνα, καθημερινά, στην αφρικανική ήπειρο.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) και η Ένωση Δήμων Κύπρου υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή μέσα από προγράμματα που θα εμπλέκουν τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΟΗΕ στεγάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάτω από το σύνθημα «Σκέψου-Φάγε-Σώσε», στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας του βιώσιμου καταναλωτισμού και του περιορισμού απώλειας τροφίμων. Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, έχοντας υπόψη τα δεδομένα της Ευρώπης και της Κύπρου, υιοθετεί το επιπρόσθετο σύνθημα της «στροφής στη βιώσιμη κατανάλωση και προώθησης μέτρων για αειφόρο ανάπτυξη για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Η Ένωση Δήμων καλεί τους πολίτες να καταστούν ενεργοί παράγοντες για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και τονίζει πως η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτήν της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ένωση Δήμων προσθέτει ότι «ο σεβασμός του περιβάλλοντος είναι μια αντίληψη που πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας ως κράτη, ως κοινωνίες αλλά και τη συμπεριφορά μας ως πολίτες».

 

Ένωση Δήμων Κύπρου – Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου
4 Ιουνίου, 2013

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων – Αποστολή διαφώτισης στις Η.Π.Α.

Από τον Πρόεδρο της, Δήμαρχο Αμμοχώστου, κ. Αλέξη Γαλανό, και το Δήμαρχο Κυθρέας, δρα Πέτρο Καρεκλά εκπροσωπήθηκε φέτος στο 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου, παρευρέθηκαν και απηύθυναν ομιλίες εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν τους συνέδρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος τα οποία έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος μας. Στο συνέδριο παρευρέθηκε και μίλησε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, κ. Έρικ Ρούμπιν, στον οποίο και απονεμήθηκε τιμητική διάκριση.

Στις 6 Ιουνίου οι δύο Δήμαρχοι είχαν και κατ΄ιδίαν  συνάντηση με τον κ. Ρούμπιν στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία και του Κύπριου Πρέσβη, κ. Γιώργου Σιακαλλή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους η οποία διήρκεσε πέραν της μίας ώρας, οι τρεις άντρες συζήτησαν εκτενώς το κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επίλυσής του καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος. Οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν τον κ. Ρούμπιν για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατοχής του νησιού και την καθημερινή και εκτεταμένη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Οι δύο Δήμαρχοι συζήτησαν με τον κ. Ρούμπιν και τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, το θέμα του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων στα τουρκικά ένδικα μέσα για αποζημιώσεις αλλά και τις προοπτικές που αφορούν την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Τόνισαν τέλος την ανάγκη για μια νέα αρχή και μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος που να αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ο κ. Ρούμπιν άκουσε ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τους δύο Δήμαρχους και δήλωσε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα είναι προς όφελος και των Κυπρίων αλλά και όλης της περιοχής.

Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου,  οι Δήμαρχοι έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής, καθώς και για την καθημερινή καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που συντελείται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος ενώ  επαναβεβαίωσε την πλήρη συμπαράσταση του στον αγώνα των Κύπριων αδελφών.

Το Σάββατο το βράδυ, οι Δήμαρχοι παρευρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση Music of the Hellenes, που  διοργάνωσε η Παγκύπρια χορωδία και παρουσίασε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νέας Υόρκης. Εκεί οι δύο Δήμαρχοι απευθυνόμενοι στα μέλη της κυπριακής παροικίας στη Νέα Υόρκη, αφού εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο προσφυγικός κόσμος και γενικότερα η Κύπρος, ευχαρίστησαν την ομογένεια για όλη τη στήριξη και βοήθεια που προσφέρει στον κυπριακό λαό και την κάλεσαν να συνεχίσει να είναι στο πλευρό του αυτές τις δύσκολες ώρες.  Κύριος ομιλητής της βραδιάς και τιμώμενος ήταν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ο οποίος αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο τόπος αλλά μετέφερε και μήνυμα αισιοδοξίας για το απώτερο μέλλον και ανάγκης για ενότητα. Ιδιαίτερα, ζήτησε από την ομογένεια να σταθεί δίπλα μας αυτή την εποχή περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Ο κ. Γαλανός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές η κρίση, νοουμένου ότι υπάρχει ενότητα και σταθερότητα στους στόχους, πιθανόν ταυτόχρονα να ανοίγει και παράθυρα ευκαιρίας για πρόοδο, εάν υπάρχει σωστή διαχείριση.

Διαπίστωση όλων ήταν ότι ο ελληνισμός της Αμερικής παραμένει ακμαίος και δυνατός και παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Κύπρο.

 

13.06.2013