Μεταρρύθμιση και Κυπριακό στην καρδιά της συζήτησης Γαλανού – Devemy

Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, ο Προεδρέυων της Ένωσης Δήμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός υποδέχθηκε στα Γραφεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου στη Λευκωσία, το Βοηθό Νομάρχη και Υπεύθυνο Αποστολών Διεθνούς Συνεργασίας του Γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Jean-Francois Devemy.

Ο κ. Devemy βρίσκεται στην Κύπρο επί της ευκαιρίας του Συνεδρίου με θέμα «Διαδημοτικές Συνεργασίες και Καλή Διακυβέρνηση» το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που άπτονται της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Επίσης, ο κ. Γαλανός ενημέρωσε τον κ. Devemy για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τρέχουσα κατάσταση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επιπλέον, ο κ. Γαλανός έκανε ειδική μνεία στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αναφερόμενος και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Devemy επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη λειτουργία των Κατεχόμενων Δήμων και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού των εκτοπισμένων πολιτών. Ο κ. Γαλανός τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την αποστολή των Κατεχόμενων Δήμων και τον τρόπο εκλογής των εκτοπισμένων Τοπικών Αρχόντων. Στο τέλος της συνάντησης, δόθηκε στον Γάλλο αξιωματούχο διαφωτιστικό υλικό για την σύληση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Κατεχόμενες περιοχές.

Στη συνάντηση παρακάθησαν εκ μέρους της Ένωσης Δήμων ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ένωσης Δήμων, κ. Χρίστος Χατζηγιάγκου και η Συνεργάτιδα της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, κα Χαρά Γεωργιάδου. Τον κ. Devemy συνόδευσαν στη συνάντηση ο Αστυνομικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, Αντισυνταγματάρχης Xavier Chatillon και ο Βοηθός του Αστυνομικού Ακόλουθου κ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου.

Δελτίο Τύπου 121ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Η 60η Επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης αποτελεί μια ευκαιρία για κοινό προβληματισμό με τους πολίτες , για τη χάραξη μιας νέας πορείας για την Ευρώπη

Ενόψει της 60ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης και μέσα φόντο την την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που παρατηρείται σχετικά με τη λειτουργικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πόλεις και οι περιφέρειες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να επωμιστούν το μερίδιο στην προσπάθεια να επιτευχθεί ενεργή συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη διαμόρφωση μιας νέας πορείας για την Ένωση. Στην 121η Σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8-9 Φεβρουαρίου, και μετά από μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μαζί με μία αντιπροσωπεία 200 νεαρών Ευρωπαίων, η ολομέλεια της ΕΕτΠ ενέκρινε ένα ψήφισμα που σηματοδοτεί την έναρξη της μίας εκτενούς διαδικασίας διαβούλευσης με τους πολίτες σε όλη την επικράτεια της Ένωσης, με θέμα «Προβληματισμός σχετικά με την Ευρώπη». Το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης προορίζεται να συνεισφέρει στη διαμόρφωση των θέσεων της ΕΕτΠ τις οποίες θα καταθέσει κατά τις επερχόμενες πολιτικές συζητήσεις των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σχετικά με το μέλλον της Ένωσης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια, Πρόεδρος της ΕΕτΠ, κύριος Markkula, τόνισε ότι, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα, η επέτειος για τα τα 60χρονα της Συνθήκης της Ρώμης και τα 25χρονα της Συνθήκης του Μάαστριχτ αποτελεί ιδανική ευκαιρία όχι μόνο για να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της,  αλλά και να δράσουμε άμεσα ώστε να διαμορφώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι η φωνή τους πραγματικά μετράει και να μπορούν να ακολουθούν τα όνειρα τους με σιγουριά και ασφάλεια. «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης μαζί με τους πολίτες , για τους πολίτες».

Χάρη στη στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης επωφελήθηκε  από τις ιδέες και τις απόψεις των περίπου 200 νεαρών Ευρωπαίων που έλαβαν ενεργά μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας. Η συμμετοχή τους αυτή αποτελεί συνέχεια στο “Διάλογο των Νέων Πολιτών»  που διοργανώθηκε κατά τη Φεστιβάλ Νεολαίας (Youth Opinion Fest: YO! Fest) στις 7 Φεβρουαρίου στο Μάαστριχτ,  με τους εκπροσώπους της EΕτΠ από όλα τα πολιτικά κόμματα και με θέμα «Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ΕΕ με τη βοήθεια των περιφερειών και των πόλεων.»

Ως μέρος της συνεισφοράς τους στον ευρύτερο πολιτικό προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, τα μέλη της ΕτΠ εξέδωσαν ψήφισμα που εγκρίνει την ιδέα της δρομολόγησης μιας εκτεταμένης διαδικασίας διαβούλευσης «Προβληματισμός για την Ευρώπη», κυρίως με τη μορφή διαλόγου με τους πολίτες και τη διοργάνωση ανοικτών συζητήσεων σε τοπικό επίπεδο, για να καταγραφούν απο πρώτο χέρι οι ανησυχίες των πολιτών και να μεταφερθούν στο επίπεδο της ΕΕ μέσω της ΕΕτΠ. Αυτή η άσκηση ακολουθεί επίσημο αίτημα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ Τουσκ, να ακουστεί η φωνή των πόλεων και των περιφερειών σε αυτό τον πανευρωπαϊκό προβληματισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής με τους πολίτες θα ενταχθούν σε μία γνωμοδότησης της ΕΕτΠ η οποία υπολογίζεται να κατατεθεί εντός του 2018.

Στο ψήφισμα που υπερψηφίσθηκε χθες για το μέλλον της Ευρώπης,  οι Τοπικοί Άρχοντες της ΕΕ καλούν μεταξύ άλλων για:

  • Μια Ευρώπη ικανή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Όραμα
  • Μια Ένωση που να παρέχει αποτελεσματικές και έγκαιρες λύσεις στις μεγάλες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα κράτη της, και τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους, όπως είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η ενίσχυση της συνοχής, η εξασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου για όλους, η διαχείριση των μεταναστών και της προσφυγικής κρίσης, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η καταπολέμηση της ανεργίας και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • Μια Ευρώπη που αναγνωρίζει τη σημασία της διασφάλισης των ιδιαίτερων αναγκών των νέων και της διασφάλισης ενός ανοικτού διαλόγου μεταξύ όλων των γενεών.

Στη Σύνοδο Ολομέλειας της ΕΕτΠ την Κυπριακή Αντιπροσωπεία αποτέλεσαν: η Επικεφαλής, κα Ελένη Λουκαΐδου, τα μέλη κ. Λούης Κουμενίδης, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Λευκάρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με εκπροσώπηση από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ. Απαρτίζεται από 353 μέλη που κατέχουν τοπικά η περιφερειακά αιρετά αξιώματα. Το σώμα πραγματοποιεί 6 συνόδους ολομέλειας το χρόνο και συνέρχεται σε μικρότερα σχήματα θεματικών επιτροπών που καλύπτουν τους πιο κάτω τομείς: Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX), Φυσικοί Πόροι (NAT), Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενέργεια (ENVE), Πολιτική Εδαφικής Συνοχής και του Προϋπολογισμού της ΕΕ (COTER), Οικονομική Πολιτική (ECON), και Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Απασχόληση, Έρευνα και Πολιτισμός (SEDEC).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών  ενεργεί ως η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ στη διαδικασία χάραξης Ευρωπαϊκών πολιτικών και του νομοθετικού έργου της ΕΕ.

Γραφείο Ένωσης Δήμων Βρυξελλών.

Κυπριακή Αντιπροσωπεία
στην Επιτροπή των Περιφερειών

Τον κατεξοχήν πολιτικό χαρακτήρα του Κυπριακού συζήτησε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με τους Βρετανούς βουλευτές

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής τους στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Β’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Μόρφου, κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, η Δήμαρχος Κερύνειας, κα Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, ο Δήμαρχος Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

Η Βρετανική αποστολή απαρτίστηκε από τους Sir Roger Gale, Mr. David Barrowes, Mr. Matthew Offord, Rt Hon Theresa Villiers, Mr. Stephen Hepburn, Baroness Massey, Mr. Steven Paterson και συνοδευόταν από τον κ. Χρίστο Καραολή, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη συνάντηση, οι Βρετανοί ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες και την πορεία του Κυπριακού. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι αξιώσεις για τις Τουρκικές εγγυήσεις είναι απαράδεκτες και εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την παραχώρηση των τεσσάρων Βασικών Ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους. Δόθηκε βαρύτητα στο γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα και όχι πρωτίστως οικονομικό.

Σε ερώτηση των Βρετανών βουλευτών για το πώς μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, η αντιπροσωπεία των Κατεχόμενων Δήμων απάντησε ότι οφείλουν να ασκούν πίεση στην Τουρκία λόγω της επιρροής που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφορά έγινε και στο θέμα της πώλησης στρατιωτικού οπλισμού από την Βρετανική Κυβέρνηση στην Τουρκική. Επιπλέον, έγινε εισήγηση για ψήφισμα του Βρετανικού Κοινοβουλίου με κεντρικό άξονα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων των Κύπριων προσφύγων.

Έγινε σαφές ότι η Κύπρος ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμένει στρατηγικός εταίρος της Μεγάλης Βρετανίας και μια ειρηνική Ευρωπαϊκή Κύπρος θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα πόλο σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, γεγονός που θα ωφελήσει όλες τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Η συζήτηση έκλεισε σε ένα τόνο αισιοδοξίας, με όλους τους συμμετέχοντες να εκφράζουν ελπίδες για θετική κατάληξη των συνομιλιών. Στο τέλος, δόθηκε διαφωτιστικό υλικό στους Βουλευτές σχετικά με την Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Κατεχόμενες Περιοχές.

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη συνάντηση.

Εκλογή Προέδρου και Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017, στη Λευκωσία η Εκλογική Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου, κατά την οποία διενεργήθηκαν εκλογές για ανάδειξη του Προέδρου και των δέκα μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Πρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας.

Στη δεκαμελή Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν οι εξής:
Αντωνίου Δώρος, Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς
Καρούσος Γιάννης, Δήμαρχος Αγίας Νάπας
Κυριάκου Ζαχαρίας, Δήμαρχος ΄Εγκωμης
Λουκαϊδου Ελένη, Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας
Ξυδιάς Κυριάκος, Δήμαρχος Γερμασόγειας
Πυρίλλης Θεόδωρος, Δήμαρχος Παραλιμνίου
Σταυρινίδης Σταύρος, Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου
Στυλιανού Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος Δρομολαξιάς-Μενεού
Φαίδωνος Φαίδωνας, Δήμαρχος Πάφου
Χατζηαβραάμ Βίκτωρας, Δήμαρχος Μόρφου

 

Αλλαγές στην Εκτελεστική Επιτροπή

Τα εκλεγέντα μέλη στην Εκλογική Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης Δήμων, ημερομηνίας 20.2.2017, κ.κ. Γιάννης Καρούσος και Γιώργος Στυλιανού υπέβαλαν γραπτώς τις παραιτήσεις τους με επιστολές τους, ημερομηνίας 24.2.2017 και 7.3.2017, αντίστοιχα.

Τα πιο πάνω πρόσωπα αντικαταστάθηκαν με βάση το άρθρο 15Β (γ) του Καταστατικού της Ένωσης, Δήμων από τους κ.κ. Ευάγγελο Ευαγγελίδη και Νίκο Αναστασίου.

Για την πιο πάνω αντικατάσταση ενημερώθηκε η Εκτελεστική επιτροπή στη συνεδρία της ημερομηνίας 20.3.2017.

Η νέα Εκτελεστική μετά και τον ορισμό του Αντιπροέδρου της ορίζεται ως ακολούθως:

Βύρας Ανδρέας, Δήμαρχος Λάρνακας, Πρόεδρος
Αντωνίου Δώρος, Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Αντιπρόεδρος
Αναστασίου Νίκος, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Μέλος
Ευαγγελίδης Ευάγγελος, Δήμαρχος Αραδίππου, Μέλος
Κυριάκου Ζαχαρίας, Δήμαρχος ΄Εγκωμης, Μέλος
Λουκαϊδου  Ελένη, Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, Μέλος
Ξυδιάς Κυριάκος, Δήμαρχος Γερμασόγειας, Μέλος
Πυρίλλης Θεόδωρος, Δήμαρχος Παραλιμνίου, Μέλος
Σταυρινίδης Σταύρος, Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου, Μέλος
Φαίδωνος Φαίδωνας, Δήμαρχος Πάφου, Μέλος
Χατζηαβραάμ Βίκτωρας, Δήμαρχος Μόρφου, Μέλος