20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, όπως την έχει ορίσει για τις 20 Ιουνίου κάθε χρόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στέλνει μήνυμα ελπίδας, δύναμης και συμπαράστασης στους απανταχού ξεριζωμένους ανθρώπους, θύματα κυρίως της επεκτατικότητας, της επιθετικότητας, της αλαζονείας και της απληστίας διαφόρων δυνατών που, για χάρη συμφερόντων, δεν λογαριάζουν τον ανθρώπινο πόνο που φέρνει ο βάρβαρος ξεριζωμός από τις  πατρογονικές εστίες.

Αυτή τη μέρα, η Επιτροπή στρέφει ειδικά την σκέψη της στο μαρτυρικό προσφυγικό κόσμο της Κύπρου, που για 46 τώρα χρόνια μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και την τούρκικη εισβολή και κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει πάψει να αγωνίζεται καρτερικά για ελευθερία και επιστροφή στην πατρώα γη.   Ο Κύπριος εκτοπισμένος γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο της στέρησης της γης του, του σπιτιού του, της γειτονιάς του, του χωριού και της πόλης του! Προσμένει καρτερικά την ευλογημένη ημέρα του γυρισμού. Ο πόθος παραμένει άσβεστος. Πολλοί έφυγαν με τον καημό της προσφυγιάς όμως αυτοί που μένουν δεν πρέπει να πάψουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση. Μεγάλο βάρος πέφτει στη νέα γενιά!

Το δικαίωμα να ζει και να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος το σπίτι και την περιουσία του σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και ασφάλειας αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από αναρίθμητες διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις.  Η  Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος εκπρόσωπος μεγάλου μέρους του κυπριακού προσφυγικού κόσμου, παραμένει στην προμετωπίδα των προσπαθειών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει τα δίκαια της ολότητας του κυπριακού λαού, όπως αρμόζει και στην ιδιότητά μας ως Ευρωπαίων πολιτών.

 

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο στο πλαίσιο του έργου “HERMES” για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών, 18-19 Ιουνίου 2020

Το Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Προσαρμογή στις προκλήσεις και τους κινδύνους της παράκτιας ζώνης: Καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις για τοπικές και περιφερειακές αρχές στην περιοχή των Βαλκανίων-Μεσογείου»  που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου HERMES, θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου, 2020 μέσω της πλατφόρμας Zoom Business.

Το έργο HERMES στοχεύει στη ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακού σχεδιασμού ικανού να συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της  διάβρωσης των ακτών και την αποκατάσταση των παραλιών και το οποίο θα καλύπτει τις τέσσερις χώρες εταίρους (Αλβανία, Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία).

Οι παράκτιες ζώνες στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφενός μεν αποτελούν αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τοπικές κοινωνίες, αφετέρου δε, αντιμετωπίζουν διαρκώς αυξανόμενες φυσικές και ανθρωπογενείς πιέσεις που δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης με ιδιαίτερα επιζήμιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Έχοντας ως κοινό στόχο την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, Δήμοι, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αλβανία δημιούργησαν μία σύμπραξη η οποία, υπό την καθοδήγηση του Δήμου Παγγαίου, σχεδίασε και υλοποίησε το έργο HERMES με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο HERMES αποτελεί μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακού σχεδιασμού ικανού να υποστηρίξει την αφομοίωση και αξιοποίηση προηγμένων προσεγγίσεων και τεχνικών, με στέρεες αναφορές στην σύγχρονη Περιβαλλοντική Μηχανική, σε τοπική κλίμακα. Κορυφαίο βήμα στην πορεία του έργου αποτελεί το Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom Business 18-19 Ιουνίου.

Το συνέδριο τονίζει ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, «θα είναι μια ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ στελεχών των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, ενεργών πολιτών και βέβαια του πολιτικού προσωπικού των τοπικών κοινωνιών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Τα θέματα της διάβρωσης ακτών και της κλιματικής αλλαγής θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα τα επόμενα χρόνια και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα».

Tο συνέδριο θα υποστηρίξουν και θα εμπλουτίσουν με τις εισηγήσεις τους τα μέλη του δικτύου Σχεδιασμού και Διαχείρισης Λιμενικών, Παράκτιων και Υπεράκτιων Έργων (DMPCO) στο οποίο συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Η παράκτια διάβρωση», αναφέρει η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ Βασιλική Τσουκαλά, Αν. Καθηγήτρια, προσκεκλημένη εισηγήτρια στο Συνέδριο Hermes, «είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται στενά τόσο με τις φυσικές διεργασίες, όσο και με την ανθρώπινη δραστηριότητα, οπότε αυτή η συνάντηση αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες για τη σύγχρονη κατάσταση και τους πιθανούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στον τομέα αλλά και να αναδείξουμε την ωριμότητα και την αξία των σημερινών πρακτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης».

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Συντονιστή του έργου HERMES και Καθηγητή του ΔΠΘ, Γεώργιο Συλαίο, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο περιλαμβάνουν:

  • Παράκτια διάβρωση: Τρέχουσα κατάσταση, τάσεις και προοπτικές
  • Πολιτικές και εργαλεία που υποστηρίζουν την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των παράκτιων δήμων στην παράκτια διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
  • Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ΟΔΠΖ (Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης) από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές
  • Επιστημονικά εργαλεία για την παρακολούθηση διεργασιών των παράκτιων ζωνών
  • Τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράκτιας ζώνης
  • Τουριστική ανάπτυξη εν μέσω του κινδύνου παράκτιας διάβρωσης και κλιματικής αλλαγής
  • Χρηματοδοτικά μέσα για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν την Φόρμα Εγγραφής.

 

 

 

 

Συζήτηση τακτικής μηνιαίας Συνεδρίας της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Συνήλθε σήμερα το πρωΐ στην τακτική μηνιαία Συνεδρία της η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων προς συζήτηση διαφόρων θεμάτων που την απασχολούν.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις αυτή την περίοδο.  Κοινή διαπίστωση είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα και παραβατική συμπεριφορά  που επιδεικνύεται από πλευράς Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τώρα επίσης έναντι της Ελλάδος, με διεκδικήσεις κυρίως στη θάλασσα, που είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο. Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας.  Προς τούτο καλούνται οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος να ενημερώσουν τάχιστα Διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη (Συμβούλιο Ασφάλειας) και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προειδοποιήσουν για τις πιθανές δυσάρεστες συνέπειες, ώστε να επιδράσουν καταλυτικά και αποτελεσματικά για τον τερματισμό των παρανομιών αυτών.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις συμβάλουν επίσης στην περίπτωση της Κύπρου και στην πλήρη αποτελμάτωση των όποιων προσπαθειών για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, πέραν άλλων λόγων που έφεραν στασιμότητα στο θέμα αυτό  (πανδημία, αναβολή “εκλογών” στα Κατεχόμενα, κλπ).

Συζητήθηκε επίσης η υποκριτική στάση που επέδειξε η Τουρκία και το Ψευδοκράτος στην περίπτωση δύο μικρής έκτασης, επιπόλαιων και ασφαλώς καταδικαστέων ενεργειών, σε τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές (που δεν αποκλείεται να είναι προβοκατόρικες!), ενώ πολυάριθμες εκκλησίες, μνημεία, ιερά σκεύη και άλλα πολύτιμα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχουν λεηλατηθεί στα Κατεχόμενα ή έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται τις φοβερές συνέπειες των πράξεων τους μετά τη βάρβαρη εισβολή του 1974.  Μακάρι να επιδείκνυαν έστω και τον ελάχιστο σεβασμό που εμείς επιδεικνύουμε σ’ αυτά και η κατάσταση στα Κατεχόμενα δεν θα ήταν η οικτρή που όλοι γνωρίζουμε!

Τέλος εκφράζεται ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα των Βαρωσίων και καλείται προς τούτο η Κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της στο διεθνές επίπεδο για σεβασμό  των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα του 550 και του 789.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Έναρξη Διαβούλευσης του Νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών

Η Ένωση Δήμων χαιρετίζει τη σημερινή έναρξη της εξέτασης του Νομοσχεδίου του περί Δήμων Νόμου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, κ. Ανδρέας Βύρας, παρέστη στη σημαντική αυτή συνεδρία και σε τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν οι Τοπικές Αρχές να καταστούν πραγματικές Αυτοδιοικήσεις και να λειτουργήσει με ουσιαστικό τρόπο η τοπική δημοκρατία.

Η Ένωση Δήμων εκφράζει την ικανοποίησή της για το θετικό κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρία, τόσον από την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, όσον και από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ήταν επίσης παρών και παρουσίασε τις βασικές αρχές που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο.

Με τις τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες επέδειξαν διάθεση για εποικοδομητική και αποτελεσματική συζήτηση, η οποία ευελπιστούμε ότι θα καρποφορήσει εντός των λογικών χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Ένωση Δήμων δηλώνει την ετοιμότητά της να συνδράμει με εισηγήσεις και θέσεις στην εξέταση του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους ευρύτερα.

 

Ένωση Δήμων Κύπρου
Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020