22η Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών Αρχών και Περιφερειών (CLRAE) του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στις 20-22 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η 22η Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών Αρχών και Περιφερειών (CLRAE) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση του Κογκρέσου συμμετείχε η κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, Δημοτικός Σύμβουλος Έγκωμης, η κα Εύα Χρυσάνθου, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Μηλιού και η κα Ειρήνη Αναστασιάδου, συντονίστρια της αντιπροσωπείας.

Κατά την διάρκεια της Ολομέλειας η αντιπροσωπεία είχε γεύμα γνωριμίας με την νυν πρέσβη της Κύπρου στη μόνιμη αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο κα Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια ήταν η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος της στις Ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές. Από τη συζήτηση διαμορφώθηκε η θέση ότι οι οικονομίες των χωρών μελών δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς τη συμβολή των τοπικών αρχών και περιφερειών, ως εκ τούτου οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αφιερωμένη στο Πρόγραμμα «Διαπολιτισμικές πόλεις», όπου παρουσιάστηκαν εμπειρίες αναφορικά με την ανάπτυξη πολιτικών για το θέμα αυτό, από έξι Δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής αυτών των πολιτικών ως ωφέλιμες και χρήσιμες ιδιαίτερα για τους πολίτες τους. Στη συζήτηση αυτή έλαβε μέρος εκπροσωπώντας την Κύπρο, ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού, κος Σάββας Στούπας.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της 22ης Ολομέλειας του Κογκρέσου, τα μέλη, ενέκριναν μεταξύ άλλων εκθέσεις παρακολούθησης και ελέγχου σχετικά με την τοπική και περιφερειακή δημοκρατία και ειδικότερα για θέματα συμμετοχής των τοπικών αρχών και περιφερειών στις νομοθετικές διαδικασίες, θέματα αυτονομίας των τοπικών αρχών και περιφερειών, όπως και θέματα αποκέντρωσης των εξουσιών και κατανομής πόρων στις τοπικές αρχές και περιφέρειες. Οι εκθέσεις αυτές αφορούσαν χώρες μέλη όπως την Πορτογαλία, τη Μολδαβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία και τέλος τη Λιθουανία, με εισηγήτριες το μέλος της Αντιπροσωπείας μας, κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου μαζί με την κα Gudrun Mosler-Törnström από την Αυστρία. Ανάλογες εκθέσεις παρακολούθησης και ελέγχου έγιναν και για άλλες χώρες μέλη του Κογκρέσου σε προηγούμενες Ολομέλειες και θα ακολουθήσουν και άλλες σε επόμενες Ολομέλειες.