70 χρόνια CEMR

Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1951, γιορτάζει σήμερα τα 70 χρόνια παρουσίας του στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην Ευρώπη. Τα μέλη του είναι Εθνικές Ενώσεις Τοπικών Αρχών από περισσότερες από 35 χώρες. Όλες μαζί αυτές οι Ενώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου 100.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές. Επιδίωξη του CEMR είναι να προαγάγει μια ενωμένη Ευρώπη, βασισμένη στην τοπική δημοκρατία. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης με την ενίσχυση των Τοπικών Αρχών, τον επηρεασμό της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής, την ανταλλαγή εμπειρίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη συνεργασία με εταίρους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η Ένωση Δήμων Κύπρου αποτελεί μέλος του εν λόγω Συμβουλίου από το 1990 με εξαιρετικά ενεργή παρουσία. Το 2016 φιλοξένησε στη Λευκωσία τη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικής (Policy Committee) του Οργανισμού καθώς επίσης και το Κογκρέσο του CEMR, με συμμετοχή πέραν των 500 τοπικών και περιφερειακών αιρετών και τεχνοκρατών, εκπροσώπων Ευρωπαϊκών θεσμών και εθνικών Κυβερνήσεων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Η τριμελής κυπριακή αντιπροσωπεία για την εκλογική περίοδο 2017 – 2021 απαρτίζεται από τους κκ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, Δήμαρχο Μόρφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, Δήμαρχο Πάφου και Άντρη Μιχαλιά, Δημοτική Σύμβουλο Λακατάμειας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηαβραάμ έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Οργανισμού για την τρέχουσα θητεία, ενώ Αντιπρόεδρος του CEMR διετέλεσε και ο τέως Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Λ. Σαββίδης, κατά την εκλογική περίοδο 2012 – 2016.

Μπορείτε να διαβάσετε άρθρο για το ιστορικό του Οργανισμού, εδώ.

 

Ένωση Δήμων Κύπρου
28 Ιανουαρίου 2021