Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για το θέμα της φωτιάς στο τέμενος Χατζή Ιμπραχήμ Αγά

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στη χθεσινή της συνεδρία ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το θέμα της φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα στο τέμενος Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, στη Λεμεσό. Η Επιτροπή εκφράζει σφοδρή αποδοκιμασία για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Θεωρεί ωστόσο απαράδεκτο να μπαίνουν από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην ίδια μοίρα μια μεμονωμένη ενέργεια κάποιων ανεγκέφαλων και η συστηματική και οργανωμένη καταστροφή των θρησκευτικών και αρχαιολογικών μνημείων της Κύπρου από το κατοχικό καθεστώς.

Από διάφορες μαρτυρίες που κατέχει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Κυπριακή Κυβέρνηση υπολογίζεται ότι από την τουρκική εισβολή του 1974 και μετά, 500 περίπου εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί και/ή κατεδαφιστεί, ενώ πάνω από 15.000 εικόνες αγίων, άπειρα ιερά τελετουργικά σκεύη, ευαγγέλια και άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας έχουν κλαπεί και εξαφανιστεί από τους ναούς. Επίσης θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Παναγία Κανακαριά στη Λυθράγκωμη, η Μονή του Αντιφωνητή στην Καλογραία, η εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού ή Ευφημιανού στη Λύση και η μονή της Παναγίας Αψιθιώτισσας στο Συγχαρί, έχουν κακοποιηθεί βάναυσα. Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους της κατεχόμενης Κύπρου που αποτελούν τρανταχτή απόδειξη της ευρωπαϊκής κληρονομιάς της, το μεγαλύτερο δείγμα καταστροφής παρατηρείται στα εντοίχια ψηφιδωτά στη Σαλαμίνα, τα οποία έχουν υποστεί τεράστια φθορά.

Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1975 μέχρι και το 2009, έχει δαπανήσει συνολικά 3.195.561 ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των 17 τεμενών που θεωρούνται Αρχαία Μνημεία.

Μελλοντικά η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων θα καλέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για να παρουσιάσει τη συστηματική καταστροφή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και το εγκάθετο τουρκικό καθεστώς στα κατεχόμενα, όπου θα γίνει και προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που ετοίμασε πρόσφατα η Επιτροπή.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
20 Απριλίου 2012