Αντικατοχικές εκδηλώσεις στο Λονδίνο

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων συμμετείχε στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και φέτος στο Λονδίνο με τριμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχο Μόρφου, κ. Χαράλαμπο Πίττα, το Δήμαρχο Κυθρέας, Δρα. Πέτρο Καρεκλά, και το Δημοτικό Σύμβουλο Αμμοχώστου, κ. Κώστα Χατζηκακού.

Η τριμελής αντιπροσωπεία κατά την ολιγοήμερη παραμονή της στη βρετανική πρωτεύουσα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας καθώς και με Βρετανούς αξιωματούχους. Το Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2012, μετά τη συμμετοχή τους σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του LGR, τα τρία μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, κ. Πήτερ Δρουσιώτη και άλλους αξιωματούχους της αδελφότητας. Το βράδυ δόθηκε στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας δεξίωση προς τιμήν της Υπουργού Εσωτερικών, κας Ελένης Μαύρου που βρισκόταν στο Λονδίνο εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίσημους προσκεκλημένους τους κ.κ. Χ. Πίττα, Π. Καρεκλά, και Κ. Χατζηκακού.

Την Κυριακή, 8 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από την τουρκική πρεσβεία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και αντικατοχική εκδήλωση. Εκεί, τοποθετήθηκε κάτω από την πόρτα του κτηρίου ψήφισμα αφού η πρεσβεία αρνήθηκε να το παραλάβει. Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές που, αψηφώντας τη συνεχή βροχή, διέσχισαν τους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ  της επανένωσης της Κύπρου, τερματισμού της κατοχής, διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και έφθασαν στη πλατεία Τραφάλγκαρ όπου κύρια ομιλήτρια ήταν η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο πρώην Υπουργός Ευρώπης Κρίς Μπράιαντ ο οποίος χαρακτήρισε  ντροπή για όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς τη συνεχιζόμενη διαίρεση μιας ευρωπαϊκής πόλης, της Λευκωσίας, όπως και της Κύπρου. Μίλησαν επίσης καταδικάζοντας την τουρκική κατοχή και τη συνεχιζόμενη  αδιαλλαξία της Τουρκίας, ο Ευρωβουλευτής Τσιάρλς Τάννοκ και οι Βουλευτές Αλαν Μηλ, Αντυ Λάβ, Φράνκ Ντόπσον, ενώ εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων μίλησε ο Δήμαρχος Μόρφου, κ. Χαράλαμπος Πίττας

Παρούσα επίσης στην πλατεία Τραφάλγκαρ ήταν η υφυπουργός Συγκοινωνιών Τερέσα Βίλλιερς, ο Ύπατος Αρμοστής  Αλέξανδρος Ζήνων, η δήμαρχος  Μπάρνετ Λίζα Ράττερ, δημοτικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων των κυπριακών κομμάτων στο Λονδίνο. Μετά την πορεία  δόθηκε δεξίωση προς τιμήν της κας Μαύρου στο Raddison Hotel στην οποία παρέστησαν ο Ύπατος Αρμοστής, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και εκπρόσωποι παροικιακών οργανώσεων και άλλοι επίσημοι καλεσμένοι.

Την επόμενη μέρα, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο και τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου, ενώ γι’ αυτούς παρέθεσε γεύμα ο Βρετανός Βουλευτής Sir Alan Meale. Αργότερα επέδωσαν ψήφισμα στην Πρωθυπουργική κατοικία στο οποίο εξέφρασαν την άμεση ανάγκη για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Το απόγευμα η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με Βρετανούς Βουλευτές στο κτήριο της Βουλής των Κοινοτήτων. Την Τρίτη η αντιπροσωπεία συμμετείχε σε πικετοφορία που πραγματοποιήθηκε έξω από τη βρετανική Βουλή για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας, ενώ ακολούθησε συνάντηση στο Grand Committee Room και δεξίωση στο Inter Parliamentary Union Room αφιερωμένη στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί Βρετανοί Βουλευτές.

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
20 Ιουλίου, 2012