Εναρκτήρια τελετή της συνάντησης Γενικών Γραμματέων και Διευθυντών του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 και ώρα 2:30 μ.μ. θα γίνει στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία η εναρκτήρια τελετή της πιο πάνω τακτικής συνάντησης του ΣΔΠΕ, η οποία φέτος διοργανώνεται από την Ένωση Δήμων Κύπρου. Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών από 25 χώρες της Ευρώπης. Την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης και η Δήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου. Η όλη διοργάνωση θεωρείται σημαντική λόγω και του διεθνούς της χαρακτήρα, γι’ αυτό και προσκαλείσθε να την καλύψετε. Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη διήμερη συνάντηση είναι:

  • Η Ευρώπη σε αποφασιστικό σημείο – ποιές οι προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Η συζήτηση του θέματος αρχίζει με εισήγηση της κας Ελένης Λουκαϊδου, μέλους της Επιτροπής Πολιτικής του ΣΔΠΕ και περιλαμβάνει και συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο χρονικό ορίζοντα 2020-2030.
  • Θέματα δημοκρατίας και αυτοδιοίκησης.
  • Η οικονομική κρίση και η ανάκαμψη σε τοπικό επίπεδο. • Θέματα διδυμοποιήσεων πόλεων.
  • Το ΣΔΠΕ μετά το 2010.
  • Θέματα σε σχέση και με τον παγκόσμιο οργανισμό «Ενωμένες Πόλεις και Τοπικές Κυβερνήσεις».
  • Θέματα για τη Μεσόγειο και παρουσίαση των συμπερασμάτων της πρώτης σύνταξης της Ευρω-μεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης που έγινε το Γενάρη του 2010. Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (ΣΔΠΕ): To Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (Council of European Municipalities and Regions -CEMR) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης στον τομέα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1951 και σήμερα τα μέλη του είναι 50 Εθνικές Ενώσεις Δήμων, Κοινοτήτων και Περιφερειών από 37 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά γύρω στις 100.000 Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Στόχος του ΣΔΠΕ είναι η προώθηση της Ενωμένης Ευρώπης που βασίζεται στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται όσον το δυνατόν πιο κοντά στους δημότες. Για να το πετύχει αυτό, προσπαθεί να διαμορφώνει το μέλλον της Ευρώπης επαυξάνοντας την Τοπική και Περιφερειακή συνεισφορά και επηρεάζοντας τους ευρωπαϊκούς νόμους και πολιτική έτσι ώστε να ικανοποιούνται τα ενδιαφέροντα και οι έγνοιες των τοπικών αρχών. Στη διαδικασία αυτή ανταλλάσσονται εμπειρίες στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και αναπτύσσονται συνεργασίες και με εταίρους από άλλα μέρη του κόσμου εκτός Ευρώπης. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αφορούν την περιφερειακή πολιτική, τις μεταφορές, το περιβάλλον, τις ίσες ευκαιρίες, την αυτοδιοίκηση, την εργοδότηση, την ενέργεια, κοινωνικά θέματα, τις διδυμοποιήσεις πόλεων (σήμερα υπάρχουν πάνω από 26.000 διδυμοποιημένες πόλεις της Ευρώπης) και γενικά όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. H Ένωση Δήμων Κύπρου είναι ενεργό μέλος του CEMR από το 1990.