ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ: Βρετανοί βουλευτές καθαρίζουν βεβηλωμένες εκκλησίες

Σύμφωνα με τον David Burrowes, βουλευτή των Συντηρητικών και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας για την Κύπρο, μια ομάδα Βρετανών βουλευτών μαζί με εθελοντές θα συμμετάσχει σε διήμερη εκστρατεία καθαρισμού δεκαοκτώ βεβηλωμένων εκκλησιών και κοιμητηρίων. Η εκστρατεία είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 10 και 11 Μαΐου, 2012 και θα χρηματοδοτηθεί από την Εκκλησία της Κύπρου. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την επίσκεψη Βρετανών βουλευτών στις κατεχόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν μάρτυρες της καταστροφής των εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών μνημείων.

Ο κ. Burrowes δήλωσε συγκλονισμένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοιμητήρια και οι εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και αποφάσισε να κάνει κάτι, γι’ αυτό και επέστρεψε με εθελοντές έτοιμους να συμβάλουν στην αποκατάσταση του σεβασμού προς τα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του που σε αυτή τη προσπάθεια ανταποκρίθηκαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τα μνημεία που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα είναι: οι δύο εκκλησίες του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερώνα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Πηγή Αμμοχώστου, οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου στα Γέναγρα, η εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια, ο Άγιος Αρτέμιος στην Αφάνεια και τα κοιμητήρια στην Πηγή, στα Γέναγρα και στην Αφάνεια.

Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να επικοινωνήσει με την Μαρίνα Σάββα στη Γραμματεία της CYP-APPG, στο marinasavva@cyprusappg.co.uk.