Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο νησί μας κατόπιν πρόσκλησης του Πρόεδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου, κ. Ανδρέα Βύρα. Εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε., την Κύπρο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας της, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου – Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Γιάννης Καραγιάννης.

Χθες, Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εθιμοτυπικές συναντήσεις στη Λευκωσία. Την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συνόδευαν ο Πρόεδρος, κ. Ανδρέας Βύρας, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Ε. Ευαγγελίδης και ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, κ. Χρ. Χατζηγιάγκου.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 10.00π.μ. με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, κ. Α. Κιτρομηλίδη, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της, κ. Π. Δαμιανού, στα Γραφεία της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα άκρως εποικοδομητικό κλίμα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Μεταρρύθμιση, και ανταλλάγησαν απόψεις για πιο καρποφόρες πρακτικές σε θέματα με επίκεντρο τις κοινότητες.

Ακολούθησε η συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, στην οποία παρέστησαν η διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε την επίσκεψη της ελλαδικής αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε., σε αυτή τη χρονική συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για προώθηση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Η κα Δημητρίου ανέφερε ότι η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και καλών πρακτικών μεταξύ των θεσμών της ΕΔΚ και της ΚΕΔΕ θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη δημιουργία σύγχρονων, ισχυρών Δήμων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και θα έχουν ως κύριο μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Ενώνουμε δυνάμεις» τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, με πρώτιστο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατες εκτεταμένες πυρκαγιές σε Ελλάδα και Κύπρο. Η κα Δημητρίου σημείωσε ότι η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντάσσεται στις προτεραιότητες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, δεδομένων των ειλημμένων δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προς άντληση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος και η Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν για τις εμπειρίες της ΚΕΔΕ από τις μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και εξέφρασαν την προθυμία της ΚΕΔΕ να συμβάλει, εφόσον της ζητηθεί, στη διαμόρφωση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη χρονική περίοδο.  Επίσης εξέφρασαν τις εμπειρίες τους και για άλλα θέματα που αφορούν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, με αναφορά στα θέματα των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, την κλιματική αλλαγή, τις έξυπνες πόλεις και την αξιοποίηση σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών, την πανδημία και την αντιμετώπισή της καθώς και την άντληση πόρων από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κ. Άριστο Δαμιανού. Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και, αναφερόμενος στη συζήτηση που διεξάγεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισήμανε την ανάγκη ψήφισης των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί άμεση μορφή δημοκρατίας, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα για την προωθούμενη Μεταρρύμθιση, μεταξύ άλλων την αναβολή των τοπικών εκλογών και διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024 και την ανάγκη διασαφήνισης των αρμοδιοτήτων και εξουσιών που θα ασκούνται από τους Δήμους και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της σκοπούμενης Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια, καταθέτοντας τη δική τους εμπειρία στο θέμα της Μεταρρύθμισης, με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΚ ανέφερε ότι το θέμα της Μεταρρύθμισης βρίσκεται στην Ημερήσια Διάταξη της συνάντησης της επόμενης μέρας μεταξύ ΚΕΔΕ και Ένωσης Δήμων και χαιρέτισε την προθυμία των Ελλήνων ομολόγων του για συνδρομή τους στο έργο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Σήμερα, Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. και αντιπροσωπείας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα Γραφεία του Δήμου Λάρνακας, όπου οι δύο Ενώσεις συζήτησαν σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η υλοποίηση του έργου «Ευαγόρας», που προνοεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των Δήμων μας, η συνδιοργάνωση της έκθεσης Beyond 4.0. στη Θεσσαλονίκη, η πορεία της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην  Κύπρο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των Δήμων της Κύπρου, η συμβολή των Δήμων στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο Ενώσεων μας σε διάφορα θέματα, όπως οι έξυπνες πόλεις, η άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα Διαρθρωτικά και άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία, κ.α..

Στο τέλος της συνάντησης, ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Ενώσεων.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της αποστολής για την ένθερμη παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία, καθώς και την ικανοποίησή του για τις εξαιρετικά παραγωγικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Με τη σειρά του ο κ. Βύρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα είναι ιδιαίτερα επωφελείς σε πολλά επίπεδα. Εξέφρασε δε την ελπίδα η συνεργασία μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεχίσει να διευρύνεται μετά τις γερές βάσεις που τέθηκαν με τη σημερινή συνάντηση.

 

Ένωση Δήμων Κύπρου
3 Σεπτεμβρίου 2021