Έργο SKILLS: Συνάντηση Δήμων Κύπρου και Ιταλίας

Στις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο St. Raphael στη Λεμεσό συνάντηση εκπροσώπων Δήμων της Ιταλίας και Δήμων της Κύπρου με σκοπό την προώθηση μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ ιταλικών και κυπριακών Δήμων, στη βάση ευρωπαϊκών πολιτικών και προγραμμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και μέλη της Ένωσης Δήμων της περιφέρειας του Lazio (ANCI Lazio) και της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Από την πλευρά της Ένωσης Δήμων, τη συνάντηση χαιρέτησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Δήμαρχος της Μέσα Γειτονιάς, κ. Χρίστος Μέσης. Οι κύριοι Γιώργος Γεωργίου, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Αλέξης Μιχαηλίδης, Αντιδήμαρχος Λάρνακας και Γιάννης Αντωνιάδης, Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Κύπρου, μίλησαν για τις συνεργασίες των Δήμων της Κύπρου με τους Δήμους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως μέσω αδελφοποιήσεων και για τη σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους τους οργανισμούς των Δήμων και τους πολίτες τους.

Οι Ιταλοί αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων Albano Laziale, Roccacorga, Cerveteri, Anzio, Castiglione di Teverina, των ορεινών Δήμων Castelli Romani e Prenestini, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι στην πλειοψηφία τους, όπως επίσης και ο Γραμματέας της ANCI Lazio, αναφέρθηκαν κι αυτοί στις εξωτερικές σχέσεις και συνεργασίες των Δήμων τους και εξέφρασαν με τη σειρά τους την επιθυμία τους για συνεργασία με τους κυπριακούς Δήμους, λόγος άλλωστε για τον οποίον επισκέφτηκαν την Κύπρο.

Ακολούθησε γεύμα κατά το οποίο οι αιρετοί εκπρόσωποι και των δύο πλευρών συζήτησαν μεταξύ τους συγκεκριμένες    προτάσεις για συνεργασία και στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις των Δήμων της Κύπρου από υπηρεσιακά στελέχη που τους εκπροσωπούσαν, τα οποία και εξέφρασαν την επιθυμία και διάθεσή τους για συνεργασία με τους ιταλικούς Δήμους.

Η εν λόγω συνάντηση αποτελούσε συνέχεια προηγούμενης που είχε πραγματοποιηθεί την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη με τη μετάβαση στελεχών των κυπριακών Δήμων στο Lazio όπου και είχαν φιλοξενηθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων της περιφέρειας (ANCI Lazio). Και οι δύο συναντήσεις όπως και η δημιουργία και λειτουργία σχετικής ιστοσελίδας συγχρηματοδοτηθήκαν από το έργο SKILLS, το οποίο υλοποιούν από κοινού οι δύο Ενώσεις Δήμων της Κύπρου και της περιφέρειας του Lazio. Το έργο SKILLS υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες».

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» έχει ως σκοπό την προώθηση της ενεργού συμμετοχής του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ακόμα πιο προσιτής και ενωμένης στο πλαίσιο της πολιτισμικής της πολυμορφίας και να αναπτύξουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την έννοια της ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στο διαπολιτισμικό διάλογο.