Φωτογραφική Έκθεση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων: Η καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία. Η τραγωδία συνεχίζεται…». Εγκαίνια στο Υπουργείο Εξωτερικών, 19 Σεπτεμβρίου, 2012

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που συντελείται εδώ και 38 χρόνια στο υπό κατοχή τμήμα του νησιού είχαν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 αρχηγοί και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων που εγκαινιάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα εγκαίνια τέλεσε η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός.

Η έκθεση φωτογραφίας αποτελείται από 26 πάνελς και το κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια θεματική ενότητα όπως για παράδειγμα: εκκλησίες που έχουν κατεδαφιστεί, καταστραμμένες εκκλησίες Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, βεβηλωμένα κοιμητήρια, ερειπωμένα σχολεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα πάνελ που αφορούν τους εννέα κατεχόμενους Δήμους.  Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην ομιλία του, «οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και λένε την αλήθεια».  «Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι συστηματική και ανηλεής», τόνισε ο κ. Γαλανός και υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους καταστροφή αποτελεί έγκλημα όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά εναντίον ολόκληρου του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σε ομιλία της η Υπουργός κα. Μαρκουλλή τόνισε ότι μέχρι το 1974 η Κύπρος αποτελούσε το σπίτι τριών παλαιοχριστιανικών εντοίχειων ψηφιδωτών από τα συνολικά επτά στον Ορθόδοξο κόσμο, που επιβίωσαν την περίοδο της Εικονομαχίας. Σήμερα, συνέχισε, μόνο το ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι στις ελεύθερες περιοχές παραμένει στην αρχική του θέση, αφού τα άλλα δύο αριστουργήματα καταστράφηκαν και η καταστροφή αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπανόρθωτης απώλειας που έχει προκαλέσει η τουρκική κατοχή στο μοναδικό πολιτισμό της Κύπρου. Πρόκειται για το ψηφιδωτό της Παναγίας στην Εκκλησία της Παναγίας της Κυράς στα Λιβάδεια, στην Καρπασία, το οποίο χρονολογείται στον 7ο αιώνα, και τα ψηφιδωτά της Παναγίας Κανακαριάς του 6ου αιώνα στη Λυθράγκωμη, μέρος των οποίων έχει επαναπατριστεί.

Η κ. Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζεται στενά με την Εκκλησία, τους Κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, Πανεπιστήμια, Μουσεία, και προσωπικότητες σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να τερματιστεί το λαθρεμπόριο και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να επιτύχουμε τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών μας.

Τόνισε ότι η καταστροφή ιστορικών χώρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όπως αποδεικνύεται από την κατεδάφιση της Εκκλησίας της Αγίας Θέκλας στη Βοκολίδα το Μάιο του 2011, κατά τη διάρκεια της παράνομης κατασκευής ενός παρακείμενου ξενοδοχείου.

Η ΥΠΕΞ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν πώς μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Τουρκία, συνεχίζει ατιμώρητα να κατέχει παράνομα μέρος της επικράτειας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και να ακολουθεί πολιτικές οι οποίες έχουν προκαλέσει την καταστροφή, το λαθρεμπόριο και τη βεβήλωση μιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που επιβίωσε για πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια. Κάλεσε επίσης όλους να διερωτηθούν πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα 200.000 ανθρώπων συνεχίζουν να παραβιάζονται κατάφωρα, ενώ ο υπαίτιος συνεχίζει να παραμένει στο απυρόβλητο.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προβλήθηκε και ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ πάνω στο ίδιο θέμα που έχει ετοιμάσει επίσης η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων σε συνεργασία με την κα. Άννα Μαραγκού και τον κ. Μιχάλη Γεωργιάδη. Το ντοκιμαντέρ καθήλωσε τους παρευρισκόμενους και κατάφερε να αποτυπώσει το μέγεθος της καταστροφής.  Στους παρευρισκόμενους δόθηκε επίσης και ένα λεύκωμα με τίτλο «Christian Monuments of Cyprus under Turkish Military Occupation» που αποτελεί πρόσφατη έκδοση της Επιτροπής, το οποίο περιέχει χάρτη με 559 χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στις υπό κατοχήν περιοχές της Κύπρου και τη σημερινή τους κατάσταση.

Το λεύκωμα αυτό όπως επίσης και η έκθεση φωτογραφίας και το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην εκδήλωση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δήμων.