Γνωμοδότηση της ΕΕτΠ για την Τουρκία

Υπερψήφιση τροπολογιών της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και ομόφωνη υιοθέτηση της Γνωμοδότησης για την Ενταξιακή Πορεία της Τουρκίας.

Στην 144η Σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 5-7 Μαΐου, υπερψηφίστηκαν οι κυπριακές τροπολογίες στη Γνωμοδότηση της ΕΕτΠ που αφορά την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη Διεύρυνση/Τουρκία, οι οποίες κατατέθηκαν από την επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κυρία Ελένη Λουκαΐδου, σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, και συνυπογράφτηκαν από όλα τα Μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας και εξέχοντα μέλη της ΕΕτΠ από διάφορες πολιτικές ομάδες.

Η κυρία Λουκαΐδου, κατέθεσε σειρά τροπολογιών στο κείμενο της Γνωμοδότησης για τη Διεύρυνση/Τουρκία, οι οποίες έγιναν αποδεκτές  από τον εισηγητή και υιοθετήθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία. Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση της Γνωμοδότησης πριν από τη ψηφοφορία, η επικεφαλής της κυπριακής Αντιπροσωπείας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι τροπολογίες οι οποίες κατετέθηκαν εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ουσιαστικές, γιατί αφορούν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της Κύπρου. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι  « δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές, γιατί αποτελούν εχθρικές ενέργειες εναντίον ευρωπαϊκού εδάφους και προσβολή για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Παράλληλα , σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση , ο δήμαρχος  Δερύνειας, κύριος ‘Αντρος Καραγιάννης , μέλος της κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ ενημέρωσε την σύνοδο για τις τελευταίες εξελίξεις  και την πενταμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι  η Τουρκία έθεσε στο τραπέζι νέες μορφές λύσης για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο, εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων των Η.Ε. Υπενθύμισε τη σύνοδο ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Η.Ε. Ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «Οποιεσδήποτε άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού δεν συζητούνται και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην επόμενη διάσκεψη που θα συγκαλέσει ο Γ.Γ. των Η.Ε..»

Οι κυπριακές τροπολογίες, ενέταξαν στο κείμενο της γνωμοδότησης που αφορά την Τουρκία, σε τρία σημεία της Γνωμοδότησης τα ακόλουθα:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών […]

  1. επαναβεβαιώνει ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να επιδιώξει την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να καθιερώσει αμοιβαία επωφελή συνεργασία· συνιστά στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται στον τομέα της μετανάστευσης και των προσφύγων να διατεθούν χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ για άμεσες δράσεις που αναλαμβάνουν οι περιφερειακές και οι τοπικές αρχές, οι οποίες συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, των εκτοπισμένων ατόμων και των προσφύγων στην Τουρκία. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεσματικά κατά τρόπο που να μην εισάγει διακρίσεις έναντι ουδενός εκ των κρατών μελών·
  2. καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή των Περιφερειών στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία· 

Κατά την 144η σύνοδο ολομέλειας της ΕΕτΠ συζητήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων
-Θέματα που αφορούν τις Τοπικές και Περιφερειακές αρχές
Η «Ένωση Ισότητας» (#UNIONOFEQUALITY) με τη συμμετοχή της επιτρόπου αρμόδιας για την εσωτερική ισότητα κυρίας Helena Dalli
Ο οικολογικός προσανατολισμός των πόλεων και η μηδενική ρύπανση, με τη συμμετοχή του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius,
Η Ανάκαμψη στον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης
και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, κατόπιν δήλωσης του κ. Herman Van Rompuy, προέδρου της ομάδας υψηλού επιπέδου της ΕΕτΠ για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Κατά την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, ο Δήμαρχος  Δερύνειας κος Καραγιάννης, εισηγήθηκε και τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα  «Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19» σημειώνοντας ότι ένα χρόνο μετά την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού, αρκετές οικογένειες βιώνουν, πέραν της υγειο-οικονομικής κρίσης, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και ενδοοικογενειακή βία, η οποία επηρεάζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα.  Υπογράμμισε ότι  οι τοπικές αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των θυμάτων , καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και τόνισε την ανάγκη για στελέχωση των δήμων με αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι να μπορούν να παρέχουν άμεση υποστήριξη στα θύματα.

Κατά τη συζήτηση για την Ένωση Ισότητας  τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί από ολόκληρη την Ευρώπη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας σε όλες τις πολιτικές, τη νομοθεσία και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Τόνισαν ότι οι τοπικές κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την προώθηση των ίσων ευκαιριών και την προστασία των ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων, και καταδίκασαν κάθε δίωξη των μειονοτήτων. Τόνισαν επίσης ότι η επίτευξη μιας πραγματικής Ένωσης Ισότητας απαιτεί μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη μέλη για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, ένταξης και καταπολέμησης των διακρίσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα μέλη της ΕΕτΠ συζήτησαν επίσης δύο γνωμοδοτήσεις που συνδέονται με τη δέσμη μέτρων για την Ένωση Ισότητας: Μία για το σχέδιο της ΕΕ κατά του ρατσισμού και μία για τη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η γνωμοδότηση σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού υπογραμμίζει τον καίριο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους, στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Ως εκ τούτου, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να αναγνωριστούν ως στρατηγικοί εταίροι στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των σχετικών εθνικών σχεδίων δράσης, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται από τοπικά και περιφερειακά προκειμένου να καταπολεμηθεί καλύτερα ο ρατσισμός σε τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά τη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η γνωμοδότηση της ΕτΠ επισημαίνει ότι η αναπηρία συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, αποκλεισμού και κατάθλιψης. Ζητεί τη συστηματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στη λήψη αποφάσεων μέσω της συνεργασίας με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενώσεις ατόμων με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους. Η εφαρμογή της στρατηγικής θα πρέπει να παρακολουθείται με αποτελεσματικούς δείκτες για τη μέτρηση και την αξιολόγηση του αντικτύπου της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.

Σχετικά με τον τομέα της υγείας, τα Μέλη της ΕΕτΠ υποστήριξαν την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας και τα σχέδια της ΕΕ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού με φάρμακα και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, σε μια σειρά συστάσεων που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο ολομέλειας, υποστηρίζουν επίσης ότι τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της υγείας υπονομεύονται από την ελάχιστη προσοχή που δίδεται στη σημασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των συστημάτων υγείας στα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.

Οι συστάσεις, εφόσον γίνουν αποδεκτές από τους νομοθέτες της ΕΕ, θα υποχρεώσουν τους οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, να συνεργάζονται στενά με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Εκτός από την υποστήριξη της ανάπτυξης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης ιατρικών προϊόντων, οι προτάσεις ζητούν «χαρτογράφηση» των αιτίων των ελλείψεων φαρμάκων, πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας; στο πλαίσιο των προσπαθειών για μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια σε μια «δυσλειτουργική» αγορά φαρμάκων. Η ΕτΠ ζητεί επίσης τη δημιουργία ενός δικτύου «χρυσών κανονικών νοσοκομείων» που ειδικεύονται στη μελέτη και τη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων.

Οι συστάσεις περιέχονται σε τρεις γνωμοδοτήσεις, εκ των οποίων η μία αξιολογεί τα δομικά στοιχεία της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας» που έχει ήδη παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλες δύο που επικεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στον Οργανισμό Φαρμάκων της ΕΕ.

Η δεύτερη Γνωμοδότηση με θέμα «Η φαρμακευτική στρατηγική και η νομοθετική πρόταση της Ευρώπης για την αλλαγή της εντολής του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού (EMA)» , επικροτεί θερμά την επικεντρωμένη στον ασθενή φαρμακευτική στρατηγική που δρομολόγησε η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα, υπό κανονικές συνθήκες, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης στον τομέα της υγείας. Δεδομένου ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν συχνά καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση και την παροχή φαρμάκων, καθώς και στη διαχείριση κρίσεων και την ετοιμότητα, η γνωμοδότησή υπογραμμίζει την ανάγκη συμπερίληψής τους στη συνεργασία για την ανάπτυξη των προτάσεων της Επιτροπής στον φαρμακευτικό τομέα.

Η σύνοδος ολομέλειάς της η ΕΕτΠ υιοθέτησε επίσης γνωμοδότηση σχετικά με τις εμπειρίες και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις περιφέρειες και τις πόλεις κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, καθώς και ψήφισμα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό) και την κλιμάκωση της παραγωγής εμβολίων. Το ψήφισμα περιλαμβάνει έκκληση για «προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) για φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων από τη νόσο COVID-19». Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση καλύπτουν επίσης μη ιατρικές πτυχές της κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις εμπειρίες των αγροτικών και περιφερειακών περιοχών. Η γνωμοδότηση αυτή, η οποία ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμβάλει σε μια έκθεση που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

****************

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με εκπροσώπηση από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ. Συγκροτήθηκε το 1994, έχει συμβουλευτικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα υποχρεούνται να ζητούν τις απόψεις της σχετικά με ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις πόλεις και τις περιφέρειες. Απαρτίζεται από 329 μέλη που κατέχουν τοπικά η περιφερειακά αιρετά αξιώματα. Το σώμα πραγματοποιεί 6 συνόδους ολομέλειας το χρόνο και συνέρχεται σε μικρότερα σχήματα θεματικών επιτροπών που καλύπτουν τους πιο κάτω τομείς: Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX), Φυσικοί Πόροι (NAT), Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενέργεια (ENVE), Πολιτική Εδαφικής Συνοχής και του Προϋπολογισμού της ΕΕ (COTER), Οικονομική Πολιτική (ECON), και Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Απασχόληση, Έρευνα και Πολιτισμός (SEDEC).

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών  ενεργεί ως η φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ στη διαδικασία χάραξης Ευρωπαϊκών πολιτικών και του νομοθετικού έργου της ΕΕ.


****************


Γραφείο Ένωσης Δήμων

Βρυξέλλες